Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Εξαπλώνεται η παραγωγή του πέλλετ στη Μεσσηνία

Θέμα χρόνου ήταν να εξαπλωθεί και στη Μεσσηνία η παραγωγή πέλλετ, που τα τελευταία χρόνια ανθεί κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Η οικονομική κρίση που έφερε και μια στροφή στις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων και πόρων, έχει οδηγήσει σε σημαντικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στο Ασπρόχωμα.
Η εταιρεία "Κλήμης" δραστηριοποιείται στα προϊόντα θέρμανσης από το 2011 και παράγει πέλλετ, μπριγκέτα και log (κούτσουρο) από πυρηνόξυλο. Επίσης, η "PelPellet" θα δουλέψει φέτος πρώτο χειμώνα καθώς ιδρύθηκε μέσα στο 2014, παράγοντας πέλλετ με βασική πρώτη ύλη το ξύλο και κάποιο ποσοστό αγριαγκινάρας και ελιάς. .........

Και στις δύο περιπτώσεις τα προϊόντα είναι ενδιαφέροντα και όπως διαβεβαιώνουν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, παρέχουν ιδιαίτερα οικονομική και αποδοτική λύση για τη θέρμανση του χώρου μας, επαγγελματικού ή οικιακού.
Η φιλοσοφία της εταιρείας "Κλήμης" σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια Κατερίνα Κοτταρίδη, βασίζεται αποκλειστικά στο πυρηνόξυλο. Τα προϊόντα θέρμανσης μέχρι στιγμής καταναλώνονται στην εσωτερική αγορά καθώς υπάρχει σημαντική ζήτηση λόγω της απότομης στροφής στις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της εταιρείας Αθανάσιο Μάκιο, ο κόσμος στράφηκε προς τις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης κυρίως μετά την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Ετσι, πολλοί προτίμησαν να αντικαταστήσουν το λέβητα ή το θερμαντικό σώμα τους με ένα κατάλληλο, με προδιαγραφές δηλαδή για καύση ελαιοπυρήνα, ο οποίος απαιτείται για τα δικά τους προϊόντα. Η συνέχεια απέδειξε πως το εγχείρημα πέτυχε, όπως λέει, καθώς είναι πολύ πιο οικονομική λύση. Οπως εξηγεί, μπορεί να χρειάζεται διπλάσια ποσότητα πέλλετ από το πετρέλαιο, όμως η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή του εξασφαλίζει μείωση του κόστους σχεδόν κατά 50%. Οσον αφορά στα logs (κούτσουρα) και την μπριγκέτα, επίσης από καθαρό πυρηνόξυλο, καίγονται σε σόμπες, τζάκια και καυστήρες κι έχουν μεγάλη θερμογόνο δύναμη. Οπως επισημαίνει ο κ. Μάκιος "δεν κόβουμε δέντρα, χρησιμοποιούμε ό,τι μας προσφέρει απλόχερα η φύση". Εξηγεί τέλος πως οι ποσότητες που παράγονται στη μονάδα διατίθενται για εσωτερική κατανάλωση, εντός της Ελλάδας, λόγω των αυξημένων αναγκών και φυσικά των αθρόων εισαγωγών.

ΠΡΩΤΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Για την "PelPellet" μιλήσαμε με ένα εκ των ιδρυτικών μελών, το Θανάση Αναγνωσταρά, της γνωστής κεραμοποιίας "Αναγνωσταρά". Η εταιρεία με επωνυμία "Ιωάννης Φωτάκης & ΣΙΑ Ο.Ε." παράγει πέλλετ από την άνοιξη του 2014 σε μονάδα στην περιοχή του Ασπροχώματος. Ο φετινός χειμώνας είναι ο πρώτος που θα δουλέψει, όμως ήδη οι παραγγελίες είναι σημαντικές από την εσωτερική αγορά και την Αττική. Οπως εξηγεί, το συγκεκριμένο προϊόν αποτελείται κατά 70% από ξύλο έλατου, κατά 10% από αγριαγκινάρα, η οποία έχει μεγάλη θερμογόνο δύναμη, από 10% πεύκο και 10% ελιά. Μάλιστα, για να εξασφαλιστεί η αυτάρκεια της εταιρείας σε πρώτη ύλη, καλλιεργείται αγριαγκινάρα σε έκταση 50 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έχουν φυτευτεί και πρόκειται να φυτευθούν συνολικά 1.000 δέντρα παυλόνια, επίσης στην ίδια περιοχή. Πρόκειται για δέντρα τα οποία μεγαλώνουν με γοργούς ρυθμούς και σύμφωνα με τον κ. Αναγνωσταρά, μπορούν να εξασφαλίσουν την αυτάρκεια της επιχείρησης σε πρώτη ύλη, αφού τα έλατα από τα καμένα της Πελοποννήσου κάποια στιγμή θα εξαντληθούν. Επίσης, υπογραμμίζει τη δυνατότητα που έχουν οι πολίτες να φέρουν στη μονάδα τα δικά τους ξύλα και να παράγουν το πέλλετ που χρειάζονται για θερμαντική ύλη. Ιδέα, την οποία λέει πως μπορούν να αξιοποιήσουν οι δήμοι για τις εγκαταστάσεις τους, όπως σχολεία, ΚΑΠΗ, πισίνες κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση εξηγεί πως η εξοικονόμηση χρημάτων και πόρων είναι σημαντική για τους επαγγελματίες, τους φορείς και τους ιδιώτες που έχουν στραφεί στο πέλλετ, καθώς για 1 τόνο πετρέλαιο απαιτείται 1,5 τόνος πέλλετ περίπου, το οποίο στοιχίζει ελάχιστα συγκριτικά με το πετρέλαιο. Ετσι, αντί για έναν τόνο πετρέλαιο αγοράζει κάποιος 1,5 τόνο πέλλετ, το συνολικό κόστος του οποίου είναι κατά 50% πιο χαμηλό από τον 1 τόνο πετρελαίου. Ο κ. Αναγνωσταράς στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός πως το πέλλετ θα πρέπει να έχει αφυδατωθεί σωστά, να έχει δηλαδή απομακρυνθεί το νερό του ξύλου, το οποίο συχνά φτάνει μέχρι και το 45% του βάρους του.
Στην περιοχή μας το πέλλετ το χρησιμοποιούν αρκετές μονάδες, όπως αρτοποιεία, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, θερμοκήπια, ενώ επεκτείνεται σταδιακά και στην οικιακή θέρμανση, με σόμπες ή ακόμα και αντικατάσταση των παλιών μονάδων θέρμανσης.
Ελευθερία
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/epixeiriseis/item/46798-paragwgi-pellet-messinia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες