26 Ιανουαρίου 2010

Οι κάτοικοι περιοχών Γαργαλιάνων και Λιγουδίστης ζητούν να υπαχθούν εις την επαρχίαν Νεοκάστρου







Ήδη από το 1821 η πρώτη διοίκηση του επαναστατημένου Ελληνικού κράτους είχε χωρίσει σε περιοχές την μέχρι τότε απελευθερωμένη Ελληνική επικράτεια -προστασίας πιο πολύ παρά διοικητικές -οικονομικές- στις οποίες τον πρώτο λόγο τον είχαν οι καπεταναίοι και οι δημογέροντες εκλεγμένοι από τους προεστούς του κάθε χωριού. Η δυτική Μεσσηνία είχε χωριστεί σε δύο επαρχίες, αυτή της Αρκαδιάς ( Κυπαρισσίας) και αυτή του Νιόκαστρου (Πύλου). Οι Γαργαλιάνοι η Λιγούδιστα (Χώρα) και τα γύρω χωριά ήταν υπό την προστασία της Αρκαδιάς. Κάποια στιγμή άρχισαν οι διχόνοιες με πρώτους τους ίδιους τους Αρκαδιανούς να επαναστατούν εναντίων των οπλαρχηγών τους και των Δημογερόντων , ο πρώτος εμφύλιος της Νεοτέρας Ελλάδος είχε ήδη αρχίσει . Το βάρος αυτών των ερίδων το πλήρωνε ο απλός λαός και οι προεστοί των μικρών χωριών. Η ιστορία αυτή είχε ξεκινήσει στις αρχές του 1823 και στις 26 Απριλίου του ίδιου έτους μαζεύονται οι δημογέροντες και οι αγωνιστές των χωριών της περιοχής μας, στους Γαργαλιάνους για να δουν πως μπορούν να βγουν από αυτή την κατάσταση. Η απόφαση ήταν μία, να ζητήσουν από την προσωρινή διοίκηση της Α΄ Εθνοσυνέλευσης να τους απαλλάξει από την προστασία της Αρκαδιάς και να υπαχθούν στην περιφέρεια του Νιόκαστρου. Ο λόγος αυτής της απόφασης ήταν ότι δεν μπορούσαν να ανεχθούν τα δεινά που τους είχαν προξενήσει οι Φατριαστές της Αρκαδικής περιοχής μιάς και εξ αιτίας τους είχαν περιέλθει σε δεινή θέση.

Δύσκολα χρόνια... τρόμου και απόγνωσης που το μόνο που είχε δίκιο ήταν το καριοφίλι.

Από το έγγραφο αυτό -που αξίζει τον κόπο να κάνετε πάνω του κλικ γιατί όλο και κάποιον πρόγονο σας θα βρειτε- των αρχείων της Εθνικής Παλιγγενεσίας, επίκαιρο όσο ποτέ, μπορούμε σήμερα να βγάλουμε και ένα άλλο συμπέρασμα: οι κάτοικοι της περιοχής των Γαργαλιάνων και της Χώρας από τότε, την εποχή του έπους του21, ήθελαν να υπάγονται διοικητικά στην Πύλο και ο λόγος ήταν απλός. Οι δρόμοι για τις οικονομικές τους συναλλαγές οδηγούσαν προς το Ναβαρίνο και προς τα Κοντοβούνια, προς την περιοχή της Κυπαρισσίας οι επαφές ήταν πολύ λιγότερες. Σήμερα αν εξαιρέσουμε τα Κοντοβούνια το μέλλον της περιοχής μας είναι πάλι προς το Ναβαρίνο. Γι΄αυτό και σήμερα ζητούν -από την υπέρτατη διοίκηση οι κάτοικοι περιοχών Γαργαλιάνων και Λιγουδίστης να υπαχθούν εις την επαρχίαν Νεοκάστρου....-
Τάκης Δ. Γλιάτας
Το κείμενο αυτό γράφτηκε τις ημέρες που βρισκόταν σε διαβούλευση η μετατροπή των καποδιστριακών δήμων σε καλλικρατικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες