“Στο δίκαιο των εμπορικών σημάτων και στη νομοθεσία περί παραπλάνησης του καταναλωτή όπως αυτά ισχύουν στη χώρα κυκλοφορίας του προϊόντος”, μπορεί να αναζητηθεί πλέον η προστασία έναντι της χρήσης της ονομασίας “Καρδαμύλη” από επιχείρηση της μακρινής Χιλής, που εμφιαλώνει και εμπορεύεται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής της, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΑΑΤ και η Ειδική Νομική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών προσθέτουν ότι η παρούσα περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του Καν. 510/2006 “για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων”, καθώς η ονομασία “Καρδαμύλη” δεν συμπεριλαμβάνεται στο Κοινοτικό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ, ούτε έχει ζητηθεί η καταχώρισή της από τους παραγωγούς της περιοχής.
Επιπλέον, η κοινότητα της Καρδαμύλης περιλαμβάνεται στην οριοθετημένη γεωγραφική ζώνη του ελαιολάδου “Καλαμάτα ΠΟΠ”, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο να ζητηθεί στο μέλλον η καταχώριση της ονομασίας Καρδαμύλη ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ, όπως επισημαίνει σε έγγραφό του με ημερομηνία 11 Σεπτεμβρίου 2009, απαντώντας στις πρεσβείες μας στο Σαντιάγο Χιλής και στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, ο πρώην διευθυντής Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης του ΥΠΑΑΤ, Παύλος Πέζαρος.
Το Δεκέμβριο 2008, βρέθηκε στη Μεσσηνία αντιπροσωπεία από τη Χιλή, καθώς η αγροτική περιοχή Ο’ Χίγγινς με πρωτεύουσα τη Ρανκάγουα αναπτύσσει την ελαιοκαλλιέργεια και αναζητεί διεθνείς συνέργειες για την προώθηση του προϊόντος της. Επίσης, σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας “Θάρρος”, η Μεσσηνία ανέμενε επίσκεψη αγροτοσυνεταιριστών από τη Χιλή γύρω στο Μάρτιο, με απώτερο στόχο τη συνεργασία σε λάδι και ελιά και την κοινή εμπορική προώθηση.
O Χιλιανός ελαιοπαραγωγός ακούει στο επώνυμο Cardemil
Όσον αφορά στην επωνυμία που χρησιμοποιεί η Χιλιανή εταιρεία Valle Arriba, η πρέσβης μας στη Χιλή, Χρυσούλα Καρυκοπούλου, τόνισε τα εξής: “ο εν λόγω Χιλιανός ελαιοπαραγωγός ακούει συμπτωματικά στο επώνυμο Cardemil, χωρίς να τυγχάνει ελληνικής καταγωγής, και είναι λίαν πιθανόν η γλωσσολογική σύμπτωση και ομοηχία των δύο λέξεων να έχει παίξει ρόλο στην επιλογή της εν λόγω ονομασίας. Σημειωτέον δε ότι, από όσο γνωρίζουμε, η χιλιανή νομοθεσία δεν θέτει περιορισμούς σχετικά με επιλογή τοπωνυμίων για την ονομασία γεωργικών προϊόντων, με μόνη προϋπόθεση να μην έχει χρησιμοποιηθεί το ίδιο όνομα για προϊόν άλλης εταιρείας”.
Η πρεσβεία μας στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρει ότι «η έχουσα έννομο συμφέρον περιφέρεια Καρδαμύλη, εφόσον βέβαια αποδείξει ότι υφίσταται ζημία από την εν λόγω εγγραφή, έχει το δικαίωμα να προσβάλει την εγγραφή ή και να την ακυρώσει, προσφεύγοντας σε δικαστική διεκδίκηση του αποκλειστικού δικαιώματος να χρησιμοποιεί την ονομασία “Καρδαμύλη” για τα προϊόντα της”.
Δεν ξέρω ρε Χρήστο ή μας δουλεύουν αυτοί ή οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Εξωτερικών δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Κατ' αρχήν πρέπει να ξέρουμε αυτό το "Καρδαμύλη" πως ήταν γραμμένο με λατινικά στοιχεία γιατί το "cardemil" που λένε δεν ταιριάζει με τίποτα.
ΑπάντησηΔιαγραφή