Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Κακούργημα πλέον η παράνομη υλοτομία.

Αντιμέτωποι με αυστηρότερες ποινές θα έρχονται πλέον όσοι κόβουν δέντρα παράνομα. Όπως τόνισε ο δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας, για πρώτη φορά η παράνομη υλοτομία μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και κακούργημα, ενώ κατάσχονται πλέον όλα τα μέσα υλοτομίας και μεταφοράς, καθώς και το δίπλωμα οδήγησης του μεταφορέα και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Αυξάνεται δε το διοικητικό πρόστιμο.
Όμοια τιμωρούνται εφεξής και οι παραβάσεις των Δασικών Αστυνομικών Διατάξεων, δηλαδή υλοτομία εντός αγροκτημάτων, καυσοξύλευση για ατομικές ανάγκες και περισυλλογή υπολειμμάτων υλοτομιών.

Κακούργημα
Σύμφωνα, λοιπόν, με το νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, όπως σημείωσε ο κ. Κατσίποδας, τροποποιήθηκαν δύο άρθρα του Δασικού Κώδικα που αφορούν στην παράνομη υλοτομία και τη μεταφορά της................

Μία από τις βασικές αλλαγές είναι ότι η ζημιά που γίνεται από παράνομη υλοτομία μέχρι του ποσού των 300 ευρώ αποτελεί πταίσμα. Μέχρι πρότινος το όριο αυτό ήταν στα 600 ευρώ. Όταν η ζημιά υπερβαίνει τα 300 ευρώ, με το νέο νόμο πλέον είναι πλημμέλημα και από τα 10.000 ευρώ και πάνω το αδίκημα χαρακτηρίζεται ως κακούργημα. Με το νόμο που ίσχυε μέχρι πρότινος από τα 600 ευρώ και πάνω ήταν πλημμέλημα. 
Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή αφορά στον τομέα των κατασχέσεων. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την παράνομη υλοτομία (πριόνια, αλυσοπρίονα, τσεκούρια, κ.λπ.), όπως και τα μεταφορικά μέσα (αυτοκίνητα, τρακτέρ, φορτηγά), κατάσχονται, όπως και με την παλαιότερη νομοθεσία.

Αφαιρούνται πινακίδες, άδεια, δίπλωμα
Όμως, ως προς τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά, η αλλαγή έγκειται στο εξής: πλέον αφαιρούνται οι πινακίδες του οχήματος, η άδεια κυκλοφορίας  του οχήματος και το δίπλωμα του οδηγού. Αυτά αποδίδονται στην Αστυνομία. Το όχημα, αν υπάρχει χώρος να φυλαχθεί από την υπηρεσία, δημεύεται. Αν δεν υπάρχει χώρος, δίνεται στον ιδιοκτήτη, ως μεσεγγυούχο, χωρίς πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας, μέχρι την απόφαση του Δικαστηρίου για την τύχη του.
Με το νέο νόμο επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο στο μεταφορέα, ίσο με το πενταπλάσιο της αξίας των ξύλων που συνελήφθη να μεταφέρει παράνομα. Η δε αξία των ξύλων υπολογίζεται βάσει του πίνακα διατίμησης που εκδίδει το υπουργείο. Όταν το πρόστιμο πληρωθεί και αφού παρέλθουν 3 μήνες, ο οδηγός μπορεί να πάρει από την Αστυνομία το δίπλωμα οδήγησης. Σε διαφορετική περίπτωση, το δίπλωμα παραμένει στην Αστυνομία μέχρι να αποφασίσει το Δικαστήριο.
«Η εφαρμογή του νέου νόμου έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς στις 19 Μαρτίου δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Τα μέτρα πλέον είναι πολύ πιο αυστηρά, ιδίως όσον αφορά στα μεταφορικά μέσα. Οι δίκες που είναι πταίσμα μπορεί να ορίζονται γρήγορα σχετικά, στο πλημμέλημα όμως ο μέσος χρόνος είναι 3ετία – 4ετία. Γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν την παράνομη υλοτομία, συμπεριλαμβανομένης της δασικής βλάστησης σε αγροκτήματά τους, και να αιτούνται άδεια στα αρμόδια Δασαρχεία», εξήγησε ο κ. Κατσίποδας. 
Της Βίκυς Βετουλάκη

1 σχόλιο:

  1. Η παράνομη υλοτομία εξελίσεται σε μάστιγα και στο χωριό μας και την διαππάτουν ακόμη και ντόπιοι κάτοικοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες