Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Αναζητούμε ακόμα το εύκολο κέρδος παρά την κρίση ...ελάχιστες οι καινοτόμες πρωτοβουλίες

Ότι το μυαλό του Έλληνα είναι πολυμήχανο, είναι δεδομένο, όπως, επίσης, ότι δύσκολα λέει όχι στο εύκολο κέρδος. Ωστόσο, θα περίμενε κανείς η κρίση των τελευταίων χρόνων να τον ωριμάσει και, χρησιμοποιώντας την πολυμήχανη πλευρά του, να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητες που υπάρχουν προς όφελός του.
Παρά ταύτα, τα δεδομένα των 2-3 τελευταίων χρόνων δείχνουν ότι, τουλάχιστον επαγγελματικά, στη Μεσσηνία συνεχίζουμε την πεπατημένη και ο μόνος λόγος να υποβάλλουμε το μυαλό μας σε «βάσανο» είναι το άκουσμα των λέξεων «εύκολο και γρήγορο κέρδος».
Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι στους τρεις βασικούς φορείς και υπηρεσίες του νομού, Διεύθυνση Ανάπτυξης, Γεωργίας και Επιμελητήριο, στα χρόνια της κρίσης δεν έχει καταγραφεί ρεύμα καινοτόμων και πρωτοποριακών / εναλλακτικών  μορφών επαγγέλματος. Πλην ελάχιστων περιπτώσεων, ο μόνος τομέας που εμφανίζει κινητικότητα είναι οι νέες καλλιέργειες, για τις οποίες, όμως, κίνητρο είναι η μεγάλη απόδοση κέρδους. Για το λόγο αυτό ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Κυριακόπουλος, συνιστά «ψυχραιμία στα όσα λέγονται για τις νέες καλλιέργειες και την έρευνα»..........................

Διεύθυνση Ανάπτυξης
Στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στο τμήμα έκδοσης αδειών δεν έχει καταγραφεί ιδιαίτερη κινητικότητα στην έναρξη λειτουργίας επιχειρήσεων που να ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα αντικείμενα.
Όπως σημείωσε ο διευθυντής Ανάπτυξης Κώστας Βασιλόπουλος, οι επιχειρηματικές επιλογές παραμένουν ίδιες στη Μεσσηνία. Το μόνο καινούργιο που έχει καταγραφεί είναι η δραστηριοποίηση πολύ λίγων επιχειρήσεων στον τομέα της τυποποίησης αρωματικών φυτών, ενώ μία έχει ζητήσει αδειοδότηση για παρασκευή παραδοσιακού σαπουνιού με ψυχρή επεξεργασία από ελαιόλαδο και αρωματικά φυτά.
Όλες οι υπόλοιπες αδειοδοτήσεις που έχουν ζητηθεί και δοθεί κινούνται στους γνωστούς επιχειρηματικούς τομείς, χωρίς στοιχεία καινοτομίας.

Νέες καλλιέργειες
Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ενδιαφέρον που έχουν δείξει πολλοί Μεσσήνιοι για νέες καλλιέργειες, όπως σημείωσε ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος. Όμως, οι περισσότεροι παρακινούνται από τη φημολογία που τις συνοδεύει για εύκολο κέρδος.
Μάλιστα, εξαιτίας δημοσιευμάτων – αφιερωμάτων διαφόρων Μέσων Ενημέρωσης σε νέες καλλιέργειες που έχουν μεγάλη απόδοση, το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, όπως τόνισε και ο κ. Κυριακόπουλος, η εγκατάσταση νέων καλλιεργειών είναι περιορισμένη στη Μεσσηνία. Αφορά, κυρίως, ροδιές, ιπποφαές και αρωματικά φυτά.
«Για μια νέα καλλιέργεια πρέπει να προηγηθεί έρευνα. Πόσο μπορεί να ενταχθεί στο μικροκλίμα της περιοχής μας, πόσο προσοδοφόρα είναι, κατά πόσο τα προϊόντα θα είναι διαθέσιμα στην αγορά. Τους εφιστούμε την προσοχή να μην πέφτουν στην παγίδα του εύκολου κέρδους», σχολίασε.
Μάλιστα, προτείνει, πριν κάποιος αποφασίσει να προχωρήσει σε μια νέα  - εκτός των παραδοσιακών για το νομό -  καλλιέργεια, να έρθει σε επαφή με παραγωγούς ίδιων καλλιεργειών και σχετικούς φορείς, ώστε να ενημερωθεί για όλες τις βασικές  προϋποθέσεις, τα αρνητικά και τα θετικά.
Πρόσθεσε δε, ότι για αρκετές νέες καλλιέργειες δεν υπάρχει ικανοποιητική τεχνογνωσία και χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να λυθούν και να απαντηθούν συγκεκριμένα ζητήματα.
«Είμαστε υπέρ της προώθησης νέων και καινοτόμων καλλιεργειών. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι δεν υπάρχει καμία νέα ή παλιά καλλιέργεια που να αποδίδει γρήγορο, εύκολο και υπερβολικό κέρδος. Απαιτείται διαρκής και επίμονη προσπάθεια από κάθε ενδιαφερόμενο για το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Δε θα πρέπει, επίσης, να πέσουμε στην παγίδα να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Δε θα πρέπει, δηλαδή, να υποβαθμίσουμε τη βασική προτεραιότητα της περαιτέρω ανάπτυξης των παραδοσιακών καλλιεργειών της περιοχής μας (ελαιόλαδο, ελιές Καλαμών, αμπελοειδή, συκιές, κηπευτικά), με μία ολιστική πλέον προσέγγιση που αφορά στη συνεργασία του συνόλου των εμπλεκομένων (καλλιεργητές, συνεταιρισμοί, πολιτεία, τυποποιητές, έμποροι, διαεπαγγελματικές οργανώσεις)», επισήμανε ο κ. Κυριακόπουλος.

Επιμελητήριο
Μηδενικό είναι και στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας το ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί για νέες καινοτόμες επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μανιάτης, σημείωσε ότι έχουν παρθεί πρωτοβουλίες για συμμετοχή σε ημερίδες για την καινοτομία στην επιχειρηματικότητα, που έχουν πραγματοποιηθεί και στη Μεσσηνία και στην Πάτρα. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν υπάρχει κάποια καινοτόμα επιχειρηματική κίνηση στη Μεσσηνία, η οποία θα έχει και εξαγωγική δραστηριότητα, αφού, όπως τόνισε, οι καινοτόμες επιχειρήσεις πρέπει να έχουν και εξαγωγική δράση.
Το μόνο που έχει παρατηρηθεί είναι μια στροφή των νέων επιχειρηματικών δράσεων στον τομέα των υπηρεσιών. Όπως είπε ο κ. Μανιάτης, από τις 56 επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 2012, οι 30 εντάσσονται στον τομέα των υπηρεσιών. Από τις υπόλοιπες, μόνο το 10% ανήκει στον τομέα της βιοτεχνίας και ένα 14% στον τομέα του εμπορίου.
Η μόνη διαφορετική, αλλά όχι καινοτόμα, επιχείρηση είναι η λειτουργία Κέντρου Καταδύσεων.
Οι επιχειρηματικές επιλογές, όπως είπε ο κ. Μανιάτης, παραμένουν  παραδοσιακές και αφορούν στους τομείς της παραγωγής, της μεταποίησης, των εξαγωγών και τον τριτογενή τομέα, με έμφαση στις υπηρεσίες.
Καταλήγοντας, ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι το Επιμελητήριο προσπαθεί να σταθεί δίπλα στους επιχειρηματίες και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η απόφασή του να επιδοτεί με 50% τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέρος σε εκθέσεις, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.
 Της Βίκυς Βετουλάκη απο το Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες