Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Κλείσιμο 2.000 αγροτικών συνεταιρισμών προβλέπει το νομοσχέδιο Σκανδαλίδη

Σε καθεστώς εκκαθάρισης θα τεθούν 2.000 αγροτικοί συνεταιρισμοί με σκοπό το κλείσιμό τους, σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, όπως διαβάζουμε στην «Ελευθεροτυπία». Οι επικριτές του νέου σχεδίου νόμου εστιάζουν κυρίως στο γεγονός ότι ταυτίζει τους συνεταιρισμούς με τις ιδιωτικές εταιρείες, παραβλέπει τα κοινωνικά κριτήρια ενώ θέτει υψηλό αρχικό μετοχικό κεφάλαιο εμποδίζοντας τους μικρούς παραγωγούς από την συμμετοχή στη δημιουργία αγροτικών συνεταιρισμών.
Στόχος του εν λόγω νομοσχεδίου........
σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η εξυγίανση και η βιωσιμότητα των συνεταιρισμών που θα παραμείνουν ή αυτών που θα δημιουργηθούν στο μέλλον, χωρίς «τρύπες» στα οικονομικά και συνακόλουθα χρέη. Όμως, μπαίνουν εμπόδια στη δυνατότητα ίδρυσης νέων αγροτικών συνεταιρισμών, μιας και απαιτείται το ποσό των 60.000 ευρώ για το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο. Ουσιαστικά, το ποσό αυτό βγάζει "εκτός" τους μικρούς παραγωγούς.
Την συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών θα αναλαμβάνουν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι αγροτικοί σύλλογοι, οι οποίοι μπορεί να είναι φυτικής, ζωικής ή αλιευτικής παραγωγής. Προβλέπονται ακόμη Συλλογικές Αγροτικές Οργανώσεις (ΣΑΟ) στις οποίες θα περιλαμβάνονται:
  • Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (Α.Σ)
  • Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π)
  • Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ), που είναι αγροτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες με επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Η ΠΑΣΕΓΕΣ θα συνεχίσει να έχει ενισχυμένο ρόλο αλλά θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής της διοίκησης.
Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», ανεξάρτητοι συνεταιριστικοί κύκλοι θεωρούν πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιχειρεί να ταυτίσει στην ουσία τους συνεταιρισμούς με τις ιδιωτικές εταιρείες και πως παραβλέπει τα κοινωνικά κριτήρια. Αριστεροί αγροτοσυνδικαλιστές συμφωνούν μεν με το κλείσιμο συνεταιρισμών που δεν παράγουν όμως η κριτική τους στρέφεται στο γεγονός ότι η λογική του νομοσχεδίου μεταβάλλει τους αγροτικούς συνεταιρισμούς σε απλές ενώσεις κεφαλαίων και παράλληλα πλήττει την μικρή και μεσαία αγροτική παραγωγή με την πρόβλεψη αρχικού μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60. 000 ευρώ.
Προβλέπεται, επίσης, η θέσπιση της συμβολαιακής γεωργίας. Όπως υποστηρίζει το υπουργείο, ο παραγωγός θα γνωρίζει τις ποσότητες που θα πουλά, με προκαθορισμένη ποιότητα και τιμή, καθώς και τις υποχρεώσεις του ίδιου και του αγοραστή. Επιπλεόν, θα δίνεται η δυνατότητα να δημιουργούνται ανά Περιφέρεια δύο δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων, που θα διοικούνται ως ανώνυμες εταιρείες. Το Δημόσιο θα ελέγχει το 60% του μετοχικού κεφαλαίου. Θα μπορούν συμμετάσχουν με κεφάλαιά τους αγροτικές συνεταιριστικές εταιρείες, Περιφέρειες και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δικαίωμα πρόσβασης θα έχουν μόνον όσοι θα είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων.
Έως τώρα το σύνολο των αγροτικών συνεταιρισμών ανερχόταν στους 6.400, από τους οποίους κερδοφόροι ήταν οι 908. Άγνωστο παραμένει τι πρόκειται να συμβεί με τα προυπάρχοντα χρέη και δάνεια αλλά και με τις περιουσίες των συνεταιρισμών, ιδιαίτερα των παλαιότερων.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες