21 Νοεμβρίου 2010

Το ελαιόλαδο όπλο για έξοδο από την κρίση σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Τράπεζας

 "Γιατρικό" για την οικονομική κρίση στη χώρα μπορεί να αποτελέσει ο πρωτογενής τομέας, και ειδικότερα το ελαιόλαδο. Η διαπίστωση αυτή διατυπώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο στην έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία θεωρεί ότι το ελαιόλαδο μαζί με την ιχθυοκαλλιέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να δώσουν ώθηση στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση.
Οπως αναφέρεται σχετικά, το ελαιόλαδο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εξωστρεφούς κλάδου με σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα - και θα μπορούσε μαζί με την ιχθυοκαλλιέργεια να αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές κατά περισσότερο από 40% τα επόμενα χρόνια. Ολα αυτά βέβαια, με επένδυση στην ποιοτική διαφοροποίηση, στην αποτελεσματικότερη προβολή και τον προσανατολισμό προς ραγδαία αναπτυσσόμενες αγορές (όπως η Κίνα και η Ρωσία).
Την ίδια ώρα όμως, η πτώση των εξαγωγών μας κατά 19,4% το πρώτο εξάμηνο του 2010 δείχνει ότι η απόσταση ανάμεσα στις δυνατότητες που υπάρχουν και την αποτελεσματικότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής ελαιολάδου... είναι τεράστια.
 eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες