17 Νοεμβρίου 2008

ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ:Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου έχουν όσοι αγρότες και νομικά πρόσωπα (αγροτικές επιχειρήσεις) ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο σύστημα παροχής συμβουλών της νέας ΚΑΠ με κοινοτική ενίσχυση, για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στα τοπικά κέντρα αγροτικής ανάπτυξης του κάθε νομού (ΤΟΚΑΑ). Προϋπόθεση αποτελεί τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα να είναι ενταγμένα στο σύστημα ενιαίας ενίσχυσης της καινούργιας ΚΑΠ.
Ειδικότερα από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για να υπαχθούν στο σύστημα των γεωργικών συμβουλών οι ενδιαφερόμενοι. Η παροχή συμβουλών προβλέπεται από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, προκειμένου οι αγρότες που λαμβάνουν επιδοτήσεις να αντεπεξέλθουν στις νέες αυξημένες απαιτήσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως στις υποχρεώσεις της «πολλαπλής συμμόρφωσης», δηλαδή την εφαρμογή καλλιεργητικών πρακτικών που να διασφαλίζουν την ποιότητα και να προστατεύουν το περιβάλλον. Υπηρεσίες γεωργικών συμβουλών θα παρέχουν στους ενδιαφερόμενους και 27 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, οι οποίοι με τη μορφή Κοινοπραξίας σύστησαν μια Δομή Γεωργικών Συμβούλων.
Όσον αφορά αυτό καθεαυτό, το Σύστημα Παροχής Συμβουλών, είναι το μέσο που θα χρησιμοποιεί πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση για να διασφαλίζει ότι οι ενισχύσεις προς τους αγρότες θα αποφέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, όσον αφορά τις δύο βασικές της πολιτικές κατευθύνσεις: ποιότητα και περιβάλλον. Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στον 'Αξονα 1 του «Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013» και η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 50 εκ. ευρώ.
Οι παραγωγοί θα επιδοτηθούν για τις δαπάνες που θα καταβάλουν για τη χρήση Γεωργικών Συμβούλων (θυμίζουμε ότι με πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του AGROCERT, μετά και από την αξιολόγηση των ελλειπόντων δικαιολογητικών από τη "Γνωμοδοτική Επιτροπή Μητρώων Γεωργικών Συμβούλων και Συνεργατών Γεωργικών Συμβούλων" 146 Γεωργικοί Σύμβουλοι και 1 Συνεργάτης Γεωργικών Συμβούλων πιστοποιούνται και συμπληρώνουν το Μητρώο του Οργανισμού. Πλέον έχουν πιστοποιηθεί 646 Γεωργικοί Σύμβουλοι και 180 Συνεργάτες Γεωργικών Συμβούλων), οι οποίοι θα τους ενημερώνουν και καθοδηγούν για την τήρηση των κανόνων της πολλαπλής συμμόρφωσης (αγροτο - περιβαλλοντικά μέτρα της νέας ΚΑΠ) και τη βελτίωση της απόδοσης των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων.
Η ανώτατη κοινοτική ενίσχυση που μπορεί να εισπράξει ένας αγρότης ή μια γεωργική επιχείρηση για τα χρήματα που θα καταβάλει στους Γεωργικούς Συμβούλους ανέρχεται στα 1.500 ευρώ και δεν μπορεί να ξεπεράσει ανά συμβουλευτική υπηρεσία τα ακόλουθα ποσά (σε ευρώ):
Περιβάλλον 350.
Δημόσια Υγεία - Υγεία ζώων 250.
Δημόσια Υγεία - Υγεία φυτών 250.
Κοινοποίηση των ασθενειών 150.
Συνθήκες διαβίωσης των ζώων 150.
Ορθές Γεωργικές και Περιβαλλοντικές Πρακτικές 350.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες:
1. Στα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΟΚΑΑ)
2. Στα Περιφερειακά Γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ
3. Στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες