23 Νοεμβρίου 2011

Τονίστηκε στη χθεσινή εκδήλωση: Εφικτή η καλλιέργεια μήλου στη Μεσσηνία

Υποδειγματικός στη λειτουργία του, από τους πιο σοβαρούς και πετυχημένους της χώρας, παράδειγμα προς μίμηση, είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, που παράγει τα γνωστά μήλα "Ζαγορίν". Αυτό τονίστηκε χθες σε σύσκεψη στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, στην αίθουσα "Παναγιώτης Φωτέας", όπου παρουσιάστηκε η καλλιέργεια της μηλιάς από το συγκεκριμένο συνεταιρισμό, σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί σε περιοχές του νομού (Πολιανή, Δήμος Είρας και Αλαγονία), όπου υπάρχει ευνοϊκό έδαφος κι επικρατούν κατάλληλες κλιματικές συνθήκες.
Ο Δημήτρης Σπανός, πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου και Βορείων Σποράδων και μέλος του Δ.Σ. του συνεταιρισμού της Ζαγοράς, ενημέρωσε: «Ο συνεταιρισμός έχει............
700 μέλη και πουλάει για λογαριασμό των παραγωγών. Υποχρέωση των παραγωγών είναι να παραδίδουν όλα (100%) τα προϊόντα τους στο συνεταιρισμό, για 10 χρόνια, με ποινική ρήτρα. Η μερίδα του κάθε συνεταίρου είναι 1.500 ευρώ. Εχει ψυγεία και διαλογητήρια ιδιόκτητα που μπορούν να καλύψουν 10 εκ. κιλά, ενώ η παραγωγή είναι 12 με 13 εκ. κιλά το χρόνο. Τα μήλα είναι ποικιλία στάρκιν ντελίσιους, ΠΟΠ με εμπορικό σήμα "Ζαγορίν", προϊόν ολοκληρωμένης διαχείρισης. Εχει πρατήρια στις αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Εχει κλείσει συμφωνίες με μεγάλες αλυσίδες, όπως Lidl, Σκλαβενίτης, Μασούτης και κάνει εξαγωγές σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Βαλκάνια με προϊόντα β’ διαλογής. Υπάρχει
μέση τιμή πώλησης για κάθε παραγωγό, με προκαταβολές». Παρατήρησε ότι «η καλλιέργεια είναι βιώσιμη για μια 4μελή οικογένεια με 40 - 50 τόνους. Με 20 - 25 στρέμματα ζει κάποιος από τα μήλα». Κι επεσήμανε πως υπάρχει αντικειμενική κατάταξη στις ποιότητες των μήλων, καθώς λειτουργεί ηλεκτρονικός διαλογέας.
Ο γεωπόνος του συνεταιρισμού Παναγιώτης Γουβιώτης είπε ότι η φυτοπροστασία, οι οδηγίες λίπανσης, η ολοκληρωμένη διαχείριση είναι δουλειά της οργάνωσης. Ενημέρωσε πως υπάρχει πιστοποίηση κατά Agro και Global και ότι παράγει ακόμα
κάστανα και ελιές. Παρατήρησε ότι ο συνεταιρισμός «είναι εφοδιασμένος με 14 μετεωρολογικούς σταθμούς κι έχει πλήρες δίκτυο παγίδων για εντομολογικά προβλήματα». Πληροφόρησε ότι υπάρχουν 3 ζώνες της καλλιέργειας από 400 έως 1.000 μέτρα και επεσήμανε πως «η διαχείριση φυτοφαρμάκων γίνεται από μας, από το συνεταιρισμό, όχι μόνος του ο καθένας. Αγοράζουν τα φάρμακα από το συνεταιρισμό και είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αναλύσεις χώματος και φύλλου».
Καλλιεργητής μήλων από την Αλαγονία που παρέστη στη συνάντηση, είπε ότι «είμαστε άσχετοι από φυτοπροστασία. Δεν έχουμε γνώσεις και χάνουμε το προϊόν από τις ασθένειες».
Ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς τον συμβούλευσε να απευθυνθεί στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας - όπως είχε κάνει και παλιότερα -, καθώς «αυτή μπορεί να δώσει τη λύση». Ο κ. Αλευράς, αναφερόμενος στους λόγους της συνάντησης, εξήγησε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι σημαντικός για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τη Μεσσηνία και παρατήρησε πως αναζητούνται και άλλες καλλιέργειες που θα δώσουν ώθηση και ανάπτυξη, πέρα από την ελιά, το ελαιόλαδο και τα κηπευτικά.
πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες