20 Ιουλίου 2015

Παρασκευόπουλος: "Ουσιαστικός έλεγχος για διασφάλιση του ΠΟΠ Καλαμάτα"...Χρειάζεται εγρήγορση καθώς θα γίνουν προσπάθειες καταστρατήγησης του προϊόντος.

Σημαντική είναι η επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα για το ελαιόλαδο σε όλο το νομό, επισημαίνει ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι δημιουργεί νέα δεδομένα και πλεονεκτήματα για το προϊόν. Τονίζει όμως ότι χρειάζεται ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων με την παραγωγή ελαιολάδου, λέγοντας μάλιστα ότι είναι εφικτό να γίνει πιστοποίηση από την φετινή χρονιά.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε: «Εγκρίθηκε η επέκταση της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης και η βελτίωση της περιγραφής για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από μια μακροχρόνια προσπάθεια προς όφελος των ελαιοπαραγωγών............. Ο σκοπός επετεύχθη μετά από προσπάθειες πάρα πολλών ετών, ξεπεράστηκαν πολλά εμπόδια, ενστάσεις που είχαν υποβληθεί από κράτη, αλλά και από εταιρείες. Σήμερα όλοι είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί ένα αίτημα των ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας πλέον γίνεται πραγματικότητα. Φάνηκε ότι με την συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα.
Η έγκριση της τροποποίησης των προδιαγραφών, καθώς δεν είναι μόνο η επέκταση του ΠΟΠ, αλλά και ότι αναβαθμίστηκαν οι προδιαγραφές με αυστηρότερα κριτήρια, δείχνει την διάθεση που υπάρχει για ένα ΠΟΠ «πρωταθλητή». Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχει η επέκταση του ΠΟΠ και η αναβάθμιση των ποιοτικών προδιαγραφών, για παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Από εδώ και πέρα χρειάζεται ουσιαστικός έλεγχος, από την παραγωγή μέχρι το ράφι για την διασφάλιση της καταχωρημένης ονομασίας ΠΟΠ Καλαμάτα. Αυτό είναι ένα πολύ λεπτό σημείο και πρέπει να το προσέξουμε όλοι μας, κυρίως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Χρειάζεται επίσης εγρήγορση καθώς θα γίνουν προσπάθειες καταστρατήγησης του προϊόντος.
Για να πιστοποιηθούν όλες οι ποσότητες ως ΠΟΠ χρειάζεται δουλειά. Πρέπει να τρέξουμε όλοι, κυρίως οι ενδιαφερόμενοι ελαιοτριβείς και παραγωγοί, να ενημερωθούν ότι δεν είναι μια τυπική διαδικασία το να πάρει κάποιος ΠΟΠ. Ενώ και ο οργανισμός ελέγχου θα πρέπει να είναι έτοιμος. Είναι ανάγκη μετά την ψήφιση του κανονισμού να υπάρχει ενημέρωση όλων και με συνεργασία για να μπορέσουμε να προλάβουμε τη φετινή χρονιά που θεωρώ ότι είναι εφικτό, αλλά και να μην έχουμε προβλήματα στην πορεία πιστοποίησης».

Κ.Μπ.απο Ελευθερία
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/71095-paraskevopoulos-elegxos-diasfalisi-pop-kalamata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες