15 Ιουλίου 2015

Γαστρονομικός τουρισμός στην Μεσσηνία


Η γαστρονομία αποτελεί μεγάλο μέρος της πολιτιστικής παράδοσης της Μεσσηνίας. Η αυθεντική Μεσσηνιακή κουζίνα είναι μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές κουζίνες της μεσογειακής διατροφής όπου πρωταγωνιστούν αγνές πρώτες ύλες με κυρίαρχη την ελιά της Μεσσηνιακής γης. Ο γαστρονομικός αυτός προορισμός επιφυλάσσει εκπλήξεις που θα επιτρέψουν στους επισκέπτες να γνωρίσουν μια άλλη πτυχή του πολιτισμού αυτού του ευλογημένου τόπου και να εμπλουτίσουν την ταξιδιωτική τους εμπειρία.
Αρχικά, αξίζει να αναφέρουμε κάποια από τα ντόπια προϊόντα που είναι στην διατροφή των Μεσσήνιων εδώ και εκατοντάδες χρόνια. ..........
Η ποικιλία των μεσσηνιακών ελιών, τσακιστές με λεμόνι, μαύρες Καλαμών, χαρακτές ξιδάτες και θρούμπες, φιγουράρουν στα ράφια καταστημάτων διεθνώς, όπως επίσης και το ντόπιο ελαιόλαδο. Επίσης παγκοσμίου φήμης είναι και τα μεσσηνιακά κρασιά, οι αποξηραμένες σταφίδες και τα σύκα, ενώ ένα αγνό παραδοσιακό, φημισμένο γλύκισμα αποτελεί το παστέλι που με τις εξαιρετικές του ιδιότητες εμφανίζεται σε διάφορους ευφάνταστους συνδυασμούς.
Για τους λάτρεις του αλμυρού, προτείνεται να γευτούν το Μανιάτικο παξιμάδι, που σερβίρετε ελαφρά νοτισμένο με νερό και ελαιόλαδο συνοδευόμενο από ψιλοκομμένη ντομάτα. Η Σφέλα, ένα άσπρο τυρί από αιγοπρόβειο γάλα με υφάλμυρη γεύση, αποτελεί ένα από τα εκλεκτά Μεσσηνιακά τυριά. Τα Μανιάτικα λαλάγγια ή τηγανίτες είναι ένα ακόμη προϊόν που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και ξεχωρίζει μιας και δεν λείπει από κανένα σπίτι κατά την διάρκεια των μεγάλων θρησκευτικών εορτών. Τα μεσσηνιακά αλλαντικά είναι φημισμένα χάρη στην ιδιαίτερη γεύση και το άρωμα του πορτοκαλιού που περιέχουν. Το ίδιο ισχύει και για το παστό (με πορτοκάλι) που εξακολουθεί να παρασκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο. Τέλος, τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε κατά την επίσκεψή σας στην πανέμορφη Μεσσηνία είναι τα μαυρομάτικα με σπανάκι, το μυρωδάτο σύγκλινο και ο καλαματιανός καπαμάς.

Σημαντικές γιορτές με θεματικές τα τοπικά προϊόντα είναι:

-Γιορτή του Κρασιού- Ιούλιο σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Ενώ στις 10 Αυγούστου οι παραγωγοί προσφέρουν δωρεάν κρασί, σπιτικούς μεζέδες με την συνοδεία ορχήστρας.

-Γιορτή του σύκου - 18 Αυγούστου από τον Μορφωτικό Σύλλογο Πολυλόφου

-Γιορτή του καρπουζιού - μέσα Ιουνίου από τον Δήμο Τριφυλίας

-Γιορτή της μπάμιας - αρχές Αυγούστου στο χωριό Αρμένοι της Τριφυλίας

-Γιορτή του Βακαλάου - στις 6 Αυγούστου στο Δ.δ. Σπηλιά της Κυπαρισσίας

-Γιορτή της Αγκινάρας – μέσα Ιουλίου στη Μικρομάνη Καλαμάτας

-Γιορτή του Ρυζιού - κάθε Ιούλιο στην Σπερχόγεια Καλαμάτας

-Γιορτή για το Ελαιόλαδο και τη Σταφίδα – 24, 25 Ιουλίου στη Βάλτα

-Γιορτή του Μούστου – στα τέλη Σεπτέμβρη στο Αβραμιό Μεσσήνης

-Γιορτή του Αγρότη – κάθε καλοκαίρι στον Άρι

-Γιορτή της Σαρδέλας – κάθε Αύγουστο στη Μαραθόπολη

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Μεσσηνία επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  biopolitics.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες