29 Ιουνίου 2014

Η μέθοδος της φυλλοδιαγνωστικής στα αμπέλια

Αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι σημερινοί αμπελοκαλλιεργητές οφείλονται στη λάθος διαχείριση της θρέψης της αμπέλου. Τα αίτια είναι σύνθετα, οφειλόμενα είτε στη μη σωστή εφαρμογή της λίπανσης, όσον αφορά τη ποσότητα και την εποχή της λίπανσης, είτε στην άγνοια για τη θρεπτική κατάσταση των πρέμνων.
Μια από τις ιδιαίτερα αξιόπιστες μεθόδους, που παρέχει άμεσα πληροφορίες για το επίπεδο των θρεπτικών στοιχείων των φυτών είναι η φυλλοδιαγνωστική. Η εφαρμογή της στη γεωργική παραγωγή εξυπηρετεί δυο κύριους στόχους: τον προσδιορισμό της θρεπτικής κατάστασης των πρεμνών και την πρόληψη μιας πιθανής έλλειψης που θα παρουσιαστεί στον αμπελώνα. Με τη χρήση της τελευταίας μεθόδου, οι καλλιεργητές ρυθμίζουν αποτελεσματικότερα το πρόγραμμα λίπανσης μειώνοντας έτσι τα έξοδα της παραγωγής.............

Αναλυτικότερα, σε ένα αμπελώνα, η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε δυο διαφορετικά στάδια της βλαστικής περιόδου: κατά την άνθηση και κατά τον περκασμό.
Γενικά, καταλληλότερη είναι η δειγματοληψία κατά την άνθηση, δηλαδή, όταν έχει πέσει το 50-80% περίπου των πηλιδίων. Στο στάδιο αυτό τα πρέμνα δείχνουν σημάδια για πιθανές ελλείψεις και τα φύλλα τους είναι επαρκώς ώριμα. Η συλλογή των φυτικών δειγμάτων είναι προτιμότερο να πραγματοποιείται το πρωί, το αργότερο μέχρι τις 10:00, πριν η άμπελος καταπονηθεί κατά πάσα πιθανότητα από υδατική καταπόνηση και πριν πραγματοποιηθεί μετακίνηση θρεπτικών στοιχείων.
Για να πάρει ο καλλιεργητής φυτικά δείγματα στο στάδιο της άνθησης, θα πρέπει να διαλέξει βασικά γόνιμους βλαστούς, οι οποίοι είναι αποτελεσματικά εκτεθειμένοι στην ηλιακή ακτινοβολία και παρουσιάζουν κανονική ζωηρότητα. Μετέπειτα ο αμπελουργός αφαιρεί το φύλλο που βρίσκεται απέναντι από το κατώτερο σταφύλι, κόβει το έλασμα και κρατάει το μίσχο. Θα πρέπει να συλλέξει σχεδόν 100 μίσχους, οι οποίοι αποτελούν και το δείγμα που επρόκειτο να εξετασθεί.
Από την άλλη μεριά, η περίοδος του περκασμού κρίνεται η πλέον κατάλληλη ώστε να παρθούν πληροφορίες για την ισορροπία μεταξύ μαγνησίου και καλίου. Για να πάρει ο καλλιεργητής δείγμα στο στάδιο του περκασμού, θα πρέπει να συγκεντρώσει 60-80 υγιή φύλλα με μίσχο. Η δειγματοληψία πραγματοποιείται σε ανάλογο αριθμό πρεμνών ακολουθώντας τις διαγώνιες του κτήματος. Θα πρέπει να επιλεχθεί το πιο πρόσφατα πλήρως ώριμο φύλλο του βασικού βλαστού, δηλαδή το τελευταίο του βλαστού που έχει αποκτήσει πλήρες μέγεθος στη φάση της δειγματοληψίας και είναι συνήθως το 6ο ή το 7ο φύλλο από την αυξανόμενη κορυφή ενός ενεργά αναπτυσσόμενου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες