15 Μαρτίου 2014

Όχι μόνο δίπλα σε λόγγους, αλλά και σε οικισμούς θα υπάρχει προβλημα με τους δασικούς χάρτες.

Λόγω οικονομικής κρίσης αποφασίζεις να πουλήσεις το κτηματάκι που έχεις. Ο αγοραστής βρέθηκε, συμφωνήθηκε η τιμή και απομένουν μόνο τα διαδικαστικά. Και εκεί που λες ότι απλώς πρέπει να πάρω ένα χαρτί από το Δασαρχείο, ανακαλύπτεις ότι το χωραφάκι σου έχει κηρυχθεί αναδασωτέα έκταση και αν θες να συνεχίσεις να το θεωρείς δικό σου, πρέπει να το αποδείξεις! Από εκεί ξεκινά ένας απίστευτος Γολγοθάς, ο οποίος θα σου προκαλέσει ημικρανίες τουλάχιστον για το επόμενο δεκάμηνο. Δυστυχώς, πολλές τέτοιες περιπτώσεις ισχύουν στη Μεσσηνία,  χωρίς ίσως να εξαιρούνται ακόμα και κατοικίες που βρίσκονται λίγο έξω από τα όρια οικισμών.

Τι ισχύει............

Σύμφωνα με το δασάρχη Καλαμάτας Σπύρο Κατσίποδα, αναδασωτέες κηρύσσονται όσες δασικές εκτάσεις καταστρέφονται είτε από πυρκαγιά είτε από εκχέρσωση: «Εντός τριών μηνών από την καταστροφή πρέπει η περιοχή να κηρυχθεί αναδασωτέα, ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος, από τη στιγμή που την ημέρα της καταστροφής έφερε δασική βλάστηση πάνω από 15%. Υπάρχουν μικρές εκτάσεις που κηρύσσονται αναδασωτέες, επειδή καθαρίσθηκαν από τη δασική βλάστηση. Εκεί μετριέται η έκταση και σπάνια υπάρχει αμφισβήτηση από εμάς ότι υπάρχει μέσα και κάτι μη δασικό.
Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τις μεγάλες εκτάσεις. Μέχρι το 2009, όταν καιγόταν μια έκταση, η Δασική Υπηρεσία έφτιαχνε το περίγραμμα της φωτιάς και έλεγε ότι μέσα σε αυτή την έκταση, π.χ. των 20.000 στρεμμάτων, εκτιμάται από τους χάρτες ότι υπάρχουν 13.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων που κηρύσσονται αναδασωτέα. Τα υπόλοιπα εξαιρούνται. Μέχρι τότε όποιος πολίτης ερχόταν και έλεγε “έχω ένα κτήμα” και βλέπαμε ότι ήταν ανέκαθεν καθαρό, λέγαμε ότι είναι μέσα στις εξαιρέσεις. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις σε παλιές φωτιές που έχει κηρυχθεί έκταση 1.000-1.500 στρεμμάτων αναδασωτέα, χωρίς να λέει “εξαιρούνται οι αγροτικές εκτάσεις”, οπότε εκεί υπάρχουν και σπίτια και χωριά.
Το 2009 βγήκε νέος νόμος που λέει ότι το κράτος θεωρεί ότι αυτή την έκταση που κάηκε των 20.000 στρεμμάτων, αφού δεν εντοπίζει ποιες είναι οι γεωργικές, τη θεωρεί όλη αναδασωτέα και πρέπει μετά ο πολίτης να μπει στη διαδικασία της άρσης αναδασωτέας έκτασης κατά πλάνην, ότι δηλαδή κακώς αυτή η περιοχή κηρύχθηκε αναδασωτέα». 
Γολγοθάς
Κι εκεί ξεκινά ο Γολγοθάς του πολίτη. Αφού συντάξει τοπογραφικό, πρέπει να υποβάλει αίτημα αποχαρακτηρισμού, το οποίο εξετάζει η Δασική Υπηρεσία. Αν αποδειχθεί ότι δεν υπήρχε δασική βλάστηση, η υπηρεσία προτείνει να γίνει άρση. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι τελειώνει η ταλαιπωρία του πολίτη. Τουναντίον, τώρα ξεκινά. Η πρόταση της υπηρεσίας υποβάλλεται στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων για να την εγκρίνει, όποτε αυτή συνεδριάσει.
Αν εγκριθεί από αυτή την επιτροπή, η απόφασή της πρέπει να σταλεί στο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να την υπογράψει. Και πάλι όμως τα βάσανα δεν τελειώνουν, αφού κατόπιν πρέπει να σταλεί για δημοσίευση σε ΦΕΚ, αφού ελεγχθεί η νομιμότητα της πράξης και δεν υπάρξει πρόβλημα.
Η διαδικασία αυτή τις περισσότερες φορές διαρκεί περίπου ένα έτος.

Της Βίκυς Βετουλάκη απο το tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες