Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Αλλάζει το προφίλ του αγρότη- Νέος, πτυχιούχος και χρήστης του ίντερνετ

Η ενασχόληση με τη γη έως τώρα ήταν περισσότερο εμπειρική, με τη γνώση να περνά από γενιά σε γενιά. Η παράδοση όμως αλλάζει και με τη στροφή νεότερων ανθρώπων προς τη γεωργία φαίνεται πως ο κλάδος έχει προοπτικές.
Ενδεικτική του φαινομένου είναι μία αποκαλυπτική έρευνα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, η οποία σκιαγραφεί το προφίλ των αγροτών στη Θεσσαλονίκη. Πλέον, όπως φαίνεται, ο Ελληνας αγρότης δεν είναι απλά γεωργός που παραδίδει τη σοδειά του σε κάποιο μεσάζοντα, αλλά αποκτά βαθμιαία κουλτούρα επιχειρηματία. Η έρευνα αποκαλύπτει πως ο αγρότης πλέον είναι νέος, πτυχιούχος και… σερφάρει στο ίντερνετ.
Βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως ..............
αυτό δεν συναντάται σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ δεν αφορά και την καλλιέργεια όλων των ειδών. Ομως η πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής σε ένα πολύ μεγάλο δείγμα 10.000 αγροτικών νοικοκυριών στο ανατολικό τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτει αυτή την αλλαγή της νοοτροπίας του αγροτικού κόσμου.

«Σε έρευνα που κάναμε το 2013, ο μέσος όρος ηλικίας του αγρότη της ανατολικής Θεσσαλονίκης, είναι 52 χρονών, όταν στο υπόλοιπο της χώρας είναι στα 68 έτη. Το 40% των αγροτών αυτής της περιοχής είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, ενώ το 87% των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα είναι χρήστες του διαδικτύου και θέλουν να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και να συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης, καλύπτοντας μάλιστα με δικούς τους πόρους τα σχετικά έξοδα», ανέφερε στην «Ημερησία» ο γεωπόνος Βαγγέλης Βέργος, διευθυντής του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Η οικονομική κρίση φαίνεται πως παίζει καταλυτικό ρόλο στην στροφή που κάνουν αρκετοί αγρότες, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βέργος, αυξήθηκε κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες (έφτασε σχεδόν στο 13%) η συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα επί του συνόλου του ενεργού πληθυσμού.

Βέβαια, αν και τα βήματα που έχουν γίνει είναι σημαντικά, απομένουν ακόμη πολλά προκειμένου ο Ελληνας αγρότης να παράγει περισσότερα ανταγωνιστικά προϊόντα, τα οποία θα έχουν τύχη στις ξένες αγορές, όπως είναι τα βιο-αγροτοδιατροφικά είδη, για ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως το αλεύρι χωρίς γλουτένη.

Το επόμενο στάδιο είναι οι μέθοδοι της γεωργία ακριβείας, που χωρίς υψηλές επενδύσεις δίνει μεγαλύτερα αποτελέσματα. Κάτι που βέβαια απαιτεί ενημέρωση, επιμόρφωση και χρήση νέων τεχνολογιών.

Την ίδια ώρα, ένα νέο πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Γεωργών θα καλύψει 8.000 άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν στις 18 Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν στις 16 Μαΐου 2014.

Στόχος του προγράμματος είναι η πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου με την εγκατάσταση νέων ανθρώπων κάτω των 40 ετών, μέσω της παροχής κινήτρων, προκειμένου να διευκολυνθεί η αρχική τους εγκατάσταση και η διαρθρωτική προσαρμογή των εκμεταλλεύσεών τους με την υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου, γεγονός που θα συμβάλει θετικά, τόσο στην απασχόληση, όσο και στη διατήρηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο.

Η ρευστότητα των υποψηφίων, που θα ενταχθούν, θα τονωθεί άμεσα, καθώς θα λάβουν το 70% του ύψους της εγκεκριμένης χρηματοδότησής τους, ως προκαταβολή. Δικαίωμα υποβολής αίτησης ενίσχυσης στο μέτρο έχουν φυσικά πρόσωπα, εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου, που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης, κατά το 14μηνο, που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης.

gargalianoionline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες