14 Φεβρουαρίου 2014

Πρωταθλήτρια στην ελαιοπαραγωγή αναδεικνύεται φέτος η Μεσσηνία

Πρωταθλήτρια στην ελαιοπαραγωγή αναδεικνύεται φέτος η Μεσσηνία καθώς υπολογίζεται πως ο νομός έφτασε στο 38% της συνολικής παραγωγής της χώρας. Την εκτίμηση αυτή έκανε μιλώντας στην εφημερίδα "Ελευθερία" ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Μεσσηνίας, Αντώνης Κορακάκης.

"Η Μεσσηνία κρατάει τα ηνία της ελαιοπαραγωγής με περίπου 38.000 τόνους ενώ σε όλη την Ελλάδα υπολογίζεται ότι η παραγωγή φέτος δεν ξεπέρασε τους 100.000 τόνους" δήλωσε ο κ. Κορακάκης προσθέτοντας πως η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη κατά 35%................

"Ενώ πέρυσι παρήχθησαν 52.000 τόνοι, φέτος, σε όλο το νομό, η παραγωγή κυμαίνεται μεταξύ 35.000 και 38.000 τόνων, στη μικρότερη σε διάρκεια ελαιοκομική περίοδο των τελευταίων ετών. Σε πανελλαδικό επίπεδο, πέρυσι παρήχθησαν 350.000 τόνοι και φέτος οι εκτιμήσεις υπολογίζουν παραγωγή της τάξης των 100.000 τόνων. Το γεγονός πως η Μεσσηνία κατέχει την πρώτη θέση οφείλεται στο γεγονός οτι μια σημαντική μερίδα παραγωγών καλλιεργούν συστηματικά. Αντίθετα, σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Βόρεια Ελλάδα, η μείωση άγγιξε το 80% και 90%, ενώ σε πολλές περιοχές οι παραγωγοί δεν έβγαλαν ούτε το λάδι της χρονιάς για το σπίτι τους ή δεν έστρωσαν καθόλου πανιά" αναφέρει στη συνέντευξή του ο Αντώνης Κορακάκης..
Οσον αφορά στις τιμές, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Μεσσηνίας αναφέρει πως έχουν υποχωρήσει για τον παραγωγό στα 2,70 ευρώ το κιλό από τα 2,80 ευρώ το προηγούμενο διάστημα.
Σχετικά με τους ελέγχους στην παραγωγή, παρατηρεί πως εάν υπήρχε ένα εργαστήριο ελαιολάδου στη Μεσσηνία, θα βοηθούσε πάρα πολύ, αφού θα γινόταν συστηματική παρακολούθηση του παραγόμενου προϊόντος και θα υπήρχαν δυνατότητες βελτίωσής του.
Καταλήγοντας αναφέρει πως η φετινή παραγωγή της Μεσσηνίας διοχετεύεται σταδιακά στην ελληνική αγορά για τυποποίηση και εμπορική διάθεση καθώς η ιταλική αγορά βρίσκει φθηνότερο προϊόν στην Ισπανία.

Πηγή: www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες