Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Οι Δελφοί, ο Τρικούπης και η σταφίδα

Θέλετε να είστε εσείς που θα αποκαλύψετε τον «ομφαλό της Γης», το σπουδαιότερο μαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου; Θέλετε να ξεπεράσετε τους Γερμανούς που έχουν βάλει (αρχαιολογικό) χέρι στην Ολυμπία και τους Αμερικανούς που θέλουν να δοκιμάσουν το νερό της Κασταλίας; Μειώστε την τιμή των δασμών στην κορινθιακή σταφίδα!
Με αυτά περίπου τα λόγια ο Χαρίλαος Τρικούπης έδωσε το χρίσμα στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή να είναι εκείνη που εκτός από τη Δήλο θα μπορούσε να αποκαλύψει και τα μυστικά των Δελφών. Για να κλείσει βεβαίως η συμφωνία χρειάστηκε μια δεκαετία, αλλά το 1891 πλέον οι Γάλλοι μπορούσαν να ξεκινήσουν μία από τις πιο οργανωμένες ανασκαφές στην Ιστορία της Ελλάδας με 220 εργάτες, 1.800 μέτρα σιδηροτροχιάς, 57 αμαξίδια για τα χώματα.................
«Η αρχαιολογία ήταν διπλωματικό διακύβευμα ύψιστης σπουδαιότητας», έλεγε χθες ο διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, Αλεξάντρ Φαρνού, στη διάλεξη που έδωσε στο πλαίσιο του Μegaron Plus με θέμα «Η μεγάλη ανασκαφή των Δελφών: μια περιπέτεια πολιτική, επιστημονική και διπλωματική» μαζί με την προϊσταμένη της Ι' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Νάνσυ Ψάλτη, σε συνεργασία με την κίνηση πολιτών για τη διάσωση των αρχαίων θεάτρων Διάζωμα. «Και η ανάθεση της ανασκαφής των Δελφών είναι ένα καλό παράδειγμα των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης κατά το δεύτερο μισό του 19ου αι.».
Το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων ήταν η μεταφορά του χωριού Καστρί που είχε εγκατασταθεί πάνω στα ερείπια του Ιερού του Απόλλωνα. Πενήντα σπίτια που οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν σκοπό να εγκαταλείψουν. Ο Τρικούπης έκανε σαφές ότι δεν μπορούσε να ανατεθεί η ανασκαφή στη Γαλλία αν εκείνη δεν αναλάμβανε τα έξοδα απαλλοτρίωσης ή αν δεν προχωρούσε στη μείωση δασμών κατά την εισαγωγή σταφίδας Κορίνθου. «Τελικά οι γάλλοι βουλευτές ψήφισαν έκτακτο κονδύλιο 285.000 φράγκων για τη χρηματοδότηση των απαλλοτριώσεων», εξήγησε ο Αλεξάντρ Φαρνού.
Με 300.000 επισκέπτες σήμερα οι Δελφοί διαρκώς αναβαθμίζονται χάρη στις πρωτοβουλίες της τοπικής Εφορείας και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ώστε όχι μόνο να προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες στο κοινό - όπως τόνισε η προϊσταμένη της Εφορείας, Νάνσυ Ψάλτη - αλλά και να αποκτούν ψηφιακό προφίλ, καθώς εκτός των άλλων διαθέτουν και πρόγραμμα ψηφιακής ξενάγησης μέσω έξυπνων τηλεφώνων.

Δελφομανία στο Παρίσι
Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να λατρέψει το Παρίσι τους Δελφούς. Οι Παριζιάνες – σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής – μιλούσαν με την ίδια άνεση για τα ευρήματα της ανασκαφής όσο για τα φιγουρίνια μόδας, ενώ το μεταξωτό πλισέ φόρεμα «Δελφός» του Μαριάνο Φορτουνί εμπνευσμένο από τον Ηνίοχο βραβεύθηκε το 1909 και φορέθηκε από τη Σάρρα Μπερνάρ έως την Ισιδώρα Ντάνκαν.
πηγή ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες