16 Δεκεμβρίου 2013

Προώθηση νόμιμης νοθείας στο ελαιόλαδο.

Την ώρα που δίνεται μάχη για τη διασφάλιση της ποιότητας του ελαιολάδου και με κάθε τρόπο σε όλες τις χώρες εξελίσσονται προσπάθειες, ο ΟΟΣΑ προτείνει για την Ελλάδα τη νομιμοποίηση της… νοθείας. Οπως έγινε γνωστό, η έκθεση του Οργανισμού που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε ό,τι έχει να κάνει με το παστεριωμένο γάλα, ζητεί να επιτραπεί η ανάμειξη του ελαιολάδου με άλλα έλαια και να επιτρέπεται η ελεύθερη πώληση του μείγματος στη χώρα μας.
Τέτοια ρύθμιση ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση παρά τις αντιδράσεις των ελαιοπαραγωγικών χωρών που ζητούν την κατάργησή της, ενώ υπέρ της τάσσονται οι βιομηχανίες παραγωγής σπορελαίων που κερδίζουν από τις αναμείξεις. Σε ορισμένες χώρες μάλιστα αυτά τα μείγματα διαφημίζονται ως υγιεινότερα από το ελαιόλαδο και οι προσφυγές για να σταματήσει η διαφήμιση απορρίφθηκαν από τις αρμόδιες αρχές................

Η παρέμβαση του ΟΟΣΑ συμπίπτει με πρόσφατες δηλώσεις του Γρεγόριο Χιμένεθ Λόπεθ, σύμβουλο στρατηγικής και καινοτομίας της γιγάντιας επιχείρησης ελαιολάδου Deoleo, που μίλησε για προσθήκη διαφόρων ελαίων, «φθηνότερων από το ελαιόλαδο» η οποία θα αποφέρει «λάδια με πολύ μεγαλύτερη θρεπτική και υγιεινή αξία και σε χαμηλότερη τιμή». Αυτή είναι και η κεντρική γραμμή αναθεώρησης της κεντρικής στρατηγικής που θα εφαρμόσει η εταιρεία και μέσα στο μήνα έχει ανακοινώσει πως θα κυκλοφορήσουν τα νέα προϊόντα στην αγορά.
ΟΙ ΑΛΚΥΛΕΣΤΕΡΕΣ
Την ίδια ώρα στη μάχη κατά της νοθείας επιστρατεύεται η μείωση του ορίου αλκυλεστέρων. Σύμφωνα με το olivenews.gr «ψηφίστηκε κατ' αρχήν στην Διαχειριστική Επιτροπή της Ε.Ε. κανονισμός με τον οποίο γίνονται πιο αυστηρά τα όρια των αλκυλεστέρων. Συγκεκριμένα, ενώ με τον κανονισμό 2568/91 ισχύει σήμερα όριο των αιθυλεστέρων τα 75 mg/kg, τώρα θεσπίστηκε για τους αλκυλεστέρες τα 40, το οποίο μάλιστα θα μειωθεί σταδιακά στα 30 mg/kg από το έτος 2015/16.
Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική και θετική και έρχεται μέσα στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης (Action Plan), που προωθεί ο επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος με σκοπό την προστασία και γνησιότητα των παρθένων ελαιολάδων. Να σημειωθεί ότι οι αλκυλεστέρες υποδηλώνουν την παρουσία υποβαθμισμένων ελαιολάδων που έχουν υποστεί την επεξεργασία της "(ελαφριάς) απόσμησης".
Σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της ισπανικής αντιπροσωπείας κατά τη διάρκεια της Διαχειριστικής Επιτροπής παρά το γεγονός ότι τελικά ψήφισε κι εκείνη υπέρ, οπότε η τροποποίηση του κανονισμού τελικά πέρασε ομόφωνα. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε την έγκριση και από τους επίτροπους, μη τυχόν και επαναληφθεί η δυσάρεστη έκπληξη όπως για τα κλειστά φιαλίδια ελαιολάδου στα εστιατόρια».
ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται στην ποιότητα, είναι το γεγονός ότι μετά την Πορτογαλία και την Ισπανία και στην Ιταλία πειραματίζονται με την νυχτερινή συγκομιδή της ελιάς για αναβάθμιση της ποιότητας. Σύμφωνα με το agronews.gr «νυχτερινή συγκομιδή ελιάς δοκιμάζει σε πιλοτικό επίπεδο στη γειτονική Ιταλία μια εκμετάλλευση στο Ουτζέντο της Απουλίας, με στόχο την παραγωγή ελαιολάδου ανώτερης ποιότητας. Φέτος ο καιρός στην Ιταλία ήταν αντίξοος με ισχυρές βροχοπτώσεις στο Βορρά και υψηλές θερμοκρασίες στο Νότο. Εξαιτίας της ζέστης, ορισμένοι παραγωγοί αναγκάστηκαν να σταματήσουν για κάποιες μέρες τη συγκομιδή της ελιάς, για να μην καταστραφεί ο καρπός. Κι αυτό, διότι αν οι ελιές αποθηκευτούν για μακρύ χρονικό διάστημα κάτω από υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να προκληθεί αναερόβια ζύμωση που ρίχνει την ποιότητα του τελικού προϊόντος. H θερμοκρασία του περιβάλλοντος μπορεί να καταστρέψει την ένταση και το άρωμα του ελαιολάδου. Στο Ουτζέντο της Απουλίας, όπου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου επικρατεί ηλιοφάνεια και ζέστη, η θερμοκρασία του καρπού μετά τη συγκομιδή και πριν την έκθλιψη συχνά ξεπερνά τους 27 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι τα οφέλη της ψυχρής έκθλιψης πάνε στο κενό και οι παραγωγοί της περιοχής δυσκολεύονται να παράγουν προϊόν ανώτερης ποιότητας. Για να ξεπεράσει τη δυσκολία αυτή, η εκμετάλλευση του Τζιοβάνι Μελκάρνε στο χωριό Φορεσταφόρτε της Απουλίας σκέφτηκε μια πρωτότυπη λύση. Στις 16 Οκτωβρίου, οργάνωσε την πρώτη ολονύκτια συγκομιδή της ελιάς. Η μέθοδος αυτή έχει εφαρμοστεί για τον τρύγο του αμπελιού στη Σικελία, αλλά αποτελεί καινοτομία για την συγκομιδή του ελαιοκάρπου στην Ιταλία. Εντάσσεται μάλιστα σε ερευνητικό πρόγραμμα που οργανώνεται από κοινού από την ιταλική ένωση αγροτών Coldiretti, το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο, το Ινστιτούτο Επιστημών Παραγωγής Τροφίμων και το τοπικό εμπορικό επιμελητήριο.
Τα οφέλη της νυχτερινής ελαιοσυγκομιδής παρουσιάστηκαν σε συνέδριο για τη νέα ΚΑΠ που οργανώθηκε στο Ουτζέντο. Οπως ανέφερε ο Πανταλέο Πιτσίνο, πρόεδρος της Coldiretti της επαρχίας του Λέτσε, «οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να καταστρέψουν τα αρώματα του ελαιολάδου. Ομως τα αρώματα αυτά, μαζί με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά μπορούν να διατηρηθούν αν η συγκομιδή γίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες. Με αυτό το φιλόδοξο πείραμα, θέλουμε να ανυψώσουμε τον πήχη της ποιότητας και να ενισχύσουμε στο συλλογικό φαντασιακό την σύνδεση της Απουλίας με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας». Η νυχτερινή συγκομιδή συνδυάστηκε με την προβολή των τοπικών αγροτικών προϊόντων, ενώ οργανώθηκε και γευσιγνωσία εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου. Κατά τις νυχτερινές συγκομιδές που θα οργανωθούν φέτος, θα συλλεγούν δείγματα υπό διαφορετικές συνθήκες, τα οποία θα εξεταστούν χημικά και οργανοληπτικά ώστε να διαπιστωθεί η διαφορά από τις ελιές που συλλέγονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η στρατηγική αυτή στο μέλλον μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για άλλους Ιταλούς παραγωγούς».
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/31660-prowthisi-nomimis-notheias-elaiolado

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες