28 Νοεμβρίου 2013

Η τιμή του ελαιολάδου από 2,45 μετρητοίς έως 2,65 με επιταγή

Τα 2,45 ευρώ το κιλό είναι η κυρίαρχη τιμή του φρέσκου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στη Μεσσηνία, αυτή την περίοδο που ουσιαστικά η παραγωγή βρίσκεται στην έναρξή της.
Αυτό σημείωσε στην "Ε" ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Αντώνης Κορακάκης, επισημαίνοντας ότι «κάτι παραπάνω, 2,50 ευρώ, δίνει γνωστή εξαγωγική εταιρεία (η "ΑΓΡΟΒΙΜ") σε ελαιοτριβεία με τα οποία συνεργάζεται».
Να υπενθυμίσουμε ότι η Ενωση Μεσσηνίας αγοράζει φρέσκο ελαιόλαδο με καλύτερες τιμές, αλλά με τρίμηνη επιταγή: 2,55 ευρώ το έξτρα παρθένο και 2,65 το ΠΟΠ, ενώ θα δώσει και εκκαθάριση..................
Ο κ. Κορακάκης επιβεβαίωσε ότι φέτος θα είναι μειωμένη η παραγωγή ελαιόλαδου και στη Μεσσηνία, όπως σε όλη την Ελλάδα. Υπολογίζεται στους 30.000 τόνους, ενώ πέρσι ήταν 52.000 τόνοι. Παρατήρησε ότι «οι αιτίες είναι η ακαρπία, ο δάκος και το χαλάζι» και πρόσθεσε πως «με τις ζημιές από το χαλάζι όλο και προς τα κάτω αναθεωρούμε την παραγωγή».
Ανέφερε ότι για την ώρα οι ποσότητες που διατίθενται δεν πάνε στην Ιταλία, αλλά σε Ελληνες τυποποιητές που προωθούν το λάδι στην ελληνική αγορά.
«Αυτό μπορεί να είναι θετικό. Να κρατηθεί η τιμή και να ανέβει, λόγω της μικρής παραγωγής στη χώρα μας. Οι τιμές, άλλωστε, από την Ιταλία συμπιέζονται», επεσήμανε ο Αντ. Κορακάκης. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι «είμαστε νωρίς στην παραγωγή. Είναι πολύ επισφαλής η οποιαδήποτε πρόβλεψη».
Επιβεβαίωσε πως «σε όλη την Ελλάδα δεν είναι καλή η παραγωγή. Είναι τεράστια η ζημιά στην Κρήτη και ειδικά στο Ηράκλειο».
Ο πρόεδρος των Μεσσήνιων ελαιοτριβέων ανέφερε ότι σε μια ευρύτερη περιοχή 10 χιλιομέτρων γύρω από τη Φοινικούντα η ζημιά από το χαλάζι ήταν 30%-40% και πρόσθεσε για τη μέχρι τώρα παραγωγή: «Οι αποδόσεις είναι καλές. Η οξύτητα είναι λίγο ανεβασμένη, 4 με 5 δέκατα, λόγω του δάκου. Ομως μιλάμε για εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο».
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/31067-ladi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες