17 Μαρτίου 2013

«Συμμαχία» εμπόρων - εξαγωγέων για την βελτίωση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων

Στην Θεσσαλονίκη, την προηγούμενη Κυριακή 10 Μαρτίου 2013 στο πλαίσιο της Έκθεσης ΔΕΤΡΟΠ υπογράφηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του Συνδέσμου Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων – Ποτών Εξωτερικού (Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε). από τους προέδρους των δύο οργανώσεων κκ Βασίλη Κορκίδη και Αριστοτέλη Καρβέλα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης,  ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λίτσα Αμανατίδου Πασχαλίδου, ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΠΕ κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης και πολλοί εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας.
 Στόχος είναι η αύξηση του αριθμού....................
των χωρών προορισμού των ελληνικών εξαγωγών. Πιο συγκεκριμένα, οι συμβαλλόμενοι ευελπιστούν πως η εν λόγω συνεργασία θα έχει ως αποτέλεσμα την επέκταση των αγροτικών εξαγωγών της χώρας τόσο στους 45 κυριότερους εξαγωγικούς προορισμούς όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ, των Βαλκανίων και την ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου.
 Επίσης, η συμφωνία αυτή θα συμβάλλει στη βελτίωση του δείκτη εξαγωγών του γεωργικού τομέα. Ο δείκτης αυτός, ο οποίος υπολογίζεται από την αξία των εξαγωγών ανά  τετραγωνικό χιλιόμετρο έκτασης μιας χώρας, είναι κρίσιμος για τον προσδιορισμό της εξωστρέφειας της γεωργικής παραγωγής μιας χώρας. Δυστυχώς, οι ελληνικές επιδόσεις είναι ιδιαίτερα χαμηλές (16.000 ευρώ) σε σύγκριση με άλλες χώρες ανάλογης έκτασης (Μάλτα 216.000 ευρώ, Λουξεμβούργο 186.000 ευρώ, Σλοβακία 28.000 ευρώ, Βέλγιο 508.000 ευρώ, Δανία 181.000 ευρώ).
 Ωστόσο, παρά την αύξηση κατά 7% των εξαγωγών μας το 2012 σε σχέση με το 2011 παρατηρείται μείωση στην Κρήτη και στη Θράκη, περιοχές με μεγάλη αγροτική παραγωγή και συγκριτικό πλεονέκτημα. Με βάση τη συμφωνία ΕΣΕΕ- ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ,  σε πρώτη φάση, θα επιλεγούν 50 επιχειρήσεις από την Κρήτη και 50 από τη Δυτική Μακεδονία, στις οποίες η ΕΣΕΕ θα παράσχει έναν ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ για την εξαγωγή των προϊόντων τους και ο ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ θα αναζητήσει στις αγορές του εξωτερικού τους υποψήφιους αγοραστές.
 Οι δύο συμβαλλόμενες Οργανώσεις κατανοούν ότι για την επιτυχία όλων των ανωτέρω σκοπών και δραστηριοτήτων απαιτείται συντονισμός και συνεργασία, ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύονται να προχωρήσουν στην δημιουργία άμεσης και σταθερής επικοινωνίας μεταξύ τους και από κοινού εργασίας για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων.
ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες