17 Σεπτεμβρίου 2012

Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής.



Άρχισαν πάλι τα όργανα των πατριωτών και των προοδευτικών ( λες και ένας που είναι πατριώτης δεν μπορεί να είναι προοδευτικός και το αντίστροφο) και οι δύο παίζουν στο χορό των συμφερόντων και του χρήματος. Βέβαια έχουν το ελαφρυντικό ότι οι περισσότεροι αγνοούν ότι παίζουν αυτό το παιχνίδι..
Καλύτερα όμως να εξηγηθούμε για να καταλαβαινόμαστε.
Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε μια τουρκική σαπουνόπερα σε τηλεοπτικό κανάλι ( και όχι στην Ελληνική τηλεόραση, έχει διαφορά….) με τίτλο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, που μεταφέρει στην οθόνη τη ζωή ενός πράγματι μεγάλου Σουλτάνου για τους Τούρκους,  όπως για εμάς τους Έλληνες μεγάλος ήταν ο Περικλής ή ο Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος ή ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αυτή η σειρά.................
αναστάτωσε πολλούς Έλληνες και άρχισαν να αρθρογραφούν εναντίον της σειράς αυτής με το σκεπτικό ότι μολύνει τη σκέψη των Ελληνοπαίδων και όχι μόνο, και προσπαθούν οι διάφοροι, ξέρω και ΄γω ποιοι, να αφελληνίσουν το λαό που κατοικεί στα όρια του Ελληνικού κράτους και ίσως κάτι άλλο.
Από την άλλη βρίσκουν ευκαιρία και  σκάνε μύτη οι διάφοροι ψευτοπροοδευτικοί που επειδή εκδώσανε καμιά δεκαριά βιβλία επιστημονικής φαντασίας ( γίνανε και βουλευτές τρομάρα μας) κατηγορούν τους άλλους για σκοταδισμό και χίλια δύο άλλα.
Αλλά και οι δύο μαζί κάνουν μια ωραία διαφήμιση στη σειρά, ώστε το κανάλι ήδη, έχει κάνει απόσβεση των εξόδων του και αυξάνει τα κέρδη του.
Τώρα είναι αργά κύριοι… ότι μόλυνε τον Έλληνα το έκανε τις προηγούμενες δεκαετίες για να μην πώ ότι το πράγμα ξεκίνησε από τότε που ο Γέρος του Μοριά ελευθέρωνε την Ελλάδα.
Τον μόλυνε η μικροπολιτική των επικίνδυνων πολιτικών που συντάσσονταν με εσωτερικά και εξωτερικά συμφέροντα και δίχαζαν τον κόσμο και δεν δίστασαν οι άθλιοι μέχρι και να τον κάνουν να αδελφοσφάζεται.
Τον μόλυνε η απαιδευσιά, Παλαιότερα την σωστή εκπαίδευση την είχαν λίγοι και τις τελευταίες δεκαετίες δεν την έχει σχεδόν κανένας, γιατί αν δούμε την Ελλάδα πριν πενήντα χρόνια λίγοι ήταν οι του σχολαρχείου, τουλάχιστον ( και αυτοί με πολύ καλή μόρφωση), οι πολλοί ήταν αναλφάβητοι. Τα τελευταία χρόνια είτε λύκειο έχεις τελειώσει είτε Πανεπιστήμιο τη μόρφωση του παππού που είχε τελειώσει το σχολαρχείο δεν την φτάνεις ούτε στο μικρό σου δαχτυλάκι. Σήμερα ξέρουμε πολλά αλλά δεν γνωρίζουμε τίποτα καλά. Τότε γνώριζαν λίγα αλλά τα ήξεραν καλά. Άλλο η μόρφωση και άλλο η ημιμάθεια
Τον μόλυνε  όμως, για να έρθουμε και στο θέμα μας, η άρνηση των κατοίκων αυτού του τόπου που λέγονται έλληνες να διαβάσει την ιστορία του, μια ιστορία που διδάσκει, μια ιστορία που δεν θα σου δείξει μόνο τα κοσμήματα της, αλλά και τη βρώμα της και μέσα από αυτή θα διδαχτείς και θα αποφύγεις τα λάθη που είχες κάνει παλαιότερα.
Είναι γνωστό στους ιατρικούς κύκλους και ιδιαίτερα στην ψυχιατρική ένα χάπι που έχει την ιδιότητα να διαγράφει από τον εγκέφαλο όλες τις κακές εμπειρίες και έτσι άτομα που έχουν περάσει ένα σόκ να μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς φοβίες για κάποια κατάσταση. Οι επιστήμονες όμως έχουν το ηθικό δίλημμα αν πρέπει να κυκλοφορήσει αυτό το χάπι ή όχι. Αυτοί που αρνούνται ισχυρίζονται ότι οι εμπειρίες, καλές ή κακές συνθέτουν την προσωπικότητα του ανθρώπου και κυρίως τον διδάσκουν να αποφύγει ή να επαναλάβει τα ίδια πράγματα που ο ίδιος κρίνει ή επιθυμεί.
Έτσι είναι και για έναν λαό η ιστορία του. Δεν μπορεί κανείς πατριώτης να αποκρύπτει τα άσχημα ούτε κανείς προοδευτικός να αποκρύπτει τα καλά για να ισοπεδώσει  ιδανικά. Αν θέλουμε να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας και με τους άλλους γύρω μας, είτε σαν άτομα είτε σαν λαός, θα πρέπει να βλέπουμε την αλήθεια και ένα μεγάλο μέρος της αλήθειας είναι η ιστορία μας.
Γι αυτό, αυτοί που φωνάζουν κατά ή υπέρ του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς κάνουν λάθος. Δεν μας φταίνε οι τούρκικες σειρές ούτε οι βραζιλιάνικες, μακάρι να είχαμε δημιουργούς, κράτος και ανθρώπους που θα μπορούσαν να παράξουν και σήμερα πολιτισμό και δεν θα τολμούσαν τέτοιες σειρές να έρθουν στην Ελλάδα, μάλλον εμείς θα στέλναμε έξω. Φωνάξτε και ζητήστε καλύτερα από τους Έλληνες να μάθουν την ιστορία τους και μετά εσείς οι δύο θα είστε περιττοί. Και τότε, αν θα βλέπαμε τον Σουλεϊμάν, θα τον βλέπαμε  μόνο για τα πολύ όμορφα, πράγματι, σκηνικά και κοστούμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες