6 Φεβρουαρίου 2013

Τσαυτάρης: Να μην αγοράζουν άλλα τρακτέρ οι έλληνες αγρότες

«Έχουμε δέκα φορές περισσότερα τρακτέρ από ότι χρειαζόμαστε. Αυτό ανεβάζει ακόμα περισσότερο το κόστος της εκμηχάνισης και αυτό έχει επίσης επίπτωση στο κόστος της ενέργειας», τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης στον Ρ/Σ ΒΗΜΑ FM 99.5 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παχρήστο και Άρη Ραβανό. Ο κ. Τσαυτάρης δεν έδωσε στοιχεία για το πόσο γηρασμένα είναι τα ελληνικά τρακτέρ, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των αγροτών και την ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσής τους.

Η συνέντευξη

Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας κύριε Υπουργέ. Παρατηρούμε ότι αντιμετωπίζετε με αρκετή στωικότητα τις απεργιακές κινητοποιήσεις των αγροτών και οφείλω να ομολογήσω με την εμπειρία των πάρα πολλών χρόνων που παρακολουθώ τα αγροτικά..................
ότι μάλλον είσαστε ο πρώτος Υπουργός που έχετε αυτή τη στάση, διότι οι προηγούμενοι από εσάς έναν πανικό τον είχαν ενόψει αγροτικών κινητοποιήσεων. Τι είναι αυτό που σας κάνει να έχετε αυτή την αντιμετώπιση;

Υπουργός: Θα πρέπει από την αρχή να παραδεχτεί κανείς ότι τα προβλήματα είναι υπαρκτά. Και είναι προβλήματα που δεν λύνονται αυτόματα με το πάτημα ενός κουμπιού. Ποτέ δεν υπήρχαν πάρα πολλά χρήματα και όταν «φαινομενικά» υπήρχαν και ξοδεύονταν, απεδείχθη ότι δεν ήταν σωστή η διεργασία. Έτσι λοιπόν, με τη συζήτηση με τους αγρότες και την εμπειρία που έχω - γιατί έχω ζήσει σε χωριό και φυσικά ένεκα και της φύσης του επαγγέλματός μου, ως Καθηγητής στη Γεωπονική Σχολή τόσα χρόνια - έχω και ο ίδιος εμπειρίες για τα συγκεκριμένα προβλήματα. Γι’ αυτό στις συναντήσεις με εκπροσώπους των αγροτών, συζητήσαμε ένα -  ένα τα αιτήματά τους. Τους είπα, λοιπόν τι έχει γίνει ήδη, από πλευράς Υπουργείου. Να μου επιτρέψετε να αναφέρω επί τροχάδην κάποια πράγματα. Είχαμε ξεκινήσει από την αρχή προσπάθειες, όσον αφορά στο κόστος των εισροών στην κτηνοτροφία, δηλαδή των ζωοτροφών. Από το καλοκαίρι παιδεύομαι με την Ε.Ε. να μας «ανοίξει» τον κανονισμό de minimis, ένας κανονισμός που ταιριάζει ακριβώς γι’ αυτήν την περίπτωση. Πραγματικά μας ήρθε η έγκριση και δίνουμε τώρα 30 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, για να αγοράσουν ένα – δύο μήνες πριν, τις ζωοτροφές.

Για την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και το κόστος ενέργειας

Δημοσιογράφος: Αυτά τα προβλήματα που είναι κυρίως διαρθρωτικά και επιπλέον έχουν να κάνουν με τις πολιτικές της ΚΑΠ …

Υπουργός: Υπήρξε μια ξαφνική αύξηση, διεθνώς, στην τιμή της σόγιας και του καλαμποκιού. Δεν είναι μόνιμα τόσο ψηλά αυτές οι τιμές, φέτος όμως οξύνθηκαν.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, δεν είναι μόνο η απότομη αύξηση αυτών των τιμών της σόγιας και του καλαμποκιού. Λέω ότι τα περισσότερα προβλήματα είναι διαρθρωτικά.

Υπουργός: Είναι ένα διαρθρωτικό πρόβλημα, για παράδειγμα, ότι έχουμε πάρα πολλά μηχανήματα στη γεωργία. Έχουμε δέκα φορές περισσότερα τρακτέρ από ότι χρειαζόμαστε. Αυτό ανεβάζει ακόμα περισσότερο το κόστος της εκμηχάνισης και αυτό έχει επίσης επίπτωση στο κόστος της ενέργειας. Έρχομαι τώρα στο πετρέλαιο που πραγματικά είναι πολύ υψηλή η τιμή του και  οι αγρότες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος της ενέργειας. Εμείς τι κάνουμε για να απαλύνουμε αυτό το πρόβλημα. Όχι να το λύσουμε, μακάρι να μπορούσαμε να τους δώσουμε δωρεάν πετρέλαιο, ή τελείως αφορολόγητο. Αυτή την ώρα αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους επιστρέψουμε το κομμάτι του κόστους που αναφέρεται στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των Πετρελαιοειδών. Το κάναμε πέρυσι, δώσαμε κοντά 160 εκατ. ευρώ ακριβώς γι αυτό το σκοπό και θα τα δώσουμε και φέτος. Τι είπα όμως εγώ και το δέχτηκαν και νομίζω ότι είναι σωστό, δηλαδή να αντιμετωπιστούν ορθολογικά κάποια προβλήματα. Δώσαμε 80 εκατ. ευρώ πέρσι τον Ιούλιο και τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Δεν είναι εποχές που ο γεωργός κάνει πολλές δουλειές στο χωράφι για να ξοδεύει και να πηγαίνει να γεμίζει το ρεζερβουάρ του. Οι γεωργοί τώρα, καθώς τελειώνει ο χειμώνας και θα αρχίσει η άνοιξη, θα βγουν στα χωράφια τους να τα οργώσουν, να σπείρουν τα τεύτλα τους, τα καλαμπόκια τους. Τώρα, λοιπόν, πρέπει να δοθεί η επιστροφή του φόρου πετρελαιοειδών. Ζήτησα από τον κύριο Σταϊκούρα και τον κύριο Μαυραγάνη και είπα στην Κυβέρνηση ότι αν θέλουμε να βοηθήσουμε σ’ αυτό το πρόβλημα πρέπει τώρα να βρεθούν τα χρήματα, αυτά που θα βρισκόντουσαν τον Ιούλιο και να τους δώσουμε άμεσα την επιστροφή του φόρου για να μπορούν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους.

Δημοσιογράφος:  Για τι ποσό μιλάμε κύριε Υπουργέ;

Υπουργός: 80 εκατ. ευρώ τώρα και άλλα 80 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο γιατί τότε θα συγκομίσουν τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες  και θα σπείρουν τις φθινοπωρινές.

Δημοσιογράφος:  Άρα θεωρείτε ότι έτσι λύνεται το βασικό πρόβλημα. Αν πάνε όλα καλά θεωρείτε ότι η συνέχιση των κινητοποιήσεων κρύβει κάποια πολιτική σκοπιμότητα;

Υπουργός: Δεν θέλω να βάλω στο στόμα μου τέτοιες κουβέντες. Είμαι σίγουρος ότι στην πολιτική όλα τα κόμματα κάνουν τις πολιτικές τους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν κι αυτά την αντιπολιτευτική τους πολιτική. Δεν αμφιβάλλω ότι σήμερα η κυρία Παπαρήγα πήγε να δει τους συνδικαλιστές στη Θεσσαλία που πρόσκεινται στο ΚΚΕ για να τους στηρίξει. Σαφέστατα. Αυτές οι κινητοποιήσεις κι εσείς το ξέρετε καλύτερα από εμένα, έχουν από τη φύση τους και πολιτικές διαστάσεις.

Για τη χρηματοδότηση των ροδακινοπαραγωγών

Δημοσιογράφος: Σωστό είναι αυτό, φάνηκε και στο παρελθόν από όλες τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Υπουργός: Διανύουμε  μια δύσκολη περίοδο και λειτουργούμε στα όρια του εφικτού αυτή τη στιγμή. Γι αυτό και προσπαθούμε με τους λίγους πόρους που μπορούμε να εξοικονομήσουμε να βοηθήσουμε αυτές τις ομάδες, όχι γενικόλογα, αλλά να δούμε εξειδικευμένα όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε ομάδα των αγροτών, γιατί δεν είναι ίδια τα προβλήματα. Το πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών δεν ήταν ίδιο με αυτό του πετρελαίου ή δεν ήταν ίδιο με αυτό της συνταξιοδότησης των αγροτών. Αυτό το είδαμε τελείως ξαφνικά. Οι ροδακινοπαραγωγοί. παρέδωσαν από το καλοκαίρι τα ροδάκινά τους στη μεταποιητική βιομηχανία. Εδώ θέλω να τονίσω, ότι οι κομπόστες ροδακίνου είναι εξαιρετικής ποιότητας. Μάλιστα, κάναμε στοχευμένες δράσεις στις Ανατολικές Χώρες και κυρίως στη Ρωσία για να πάρουμε την πρώτη θέση.

Δημοσιογράφος: Έχετε κι ένα ταξίδι στη Μόσχα, αν δεν κάνω λάθος.

Υπουργός: Θα μεταβώ με κλιμάκιο στη Μόσχα για να βοηθήσω περισσότερο την ενίσχυση των αγροτικών μας προϊόντων. Τι γίνεται λοιπόν. Η βιομηχανία παίρνει την πρώτη ύλη από το γεωργό, τη μεταποιεί, θα την πάει στο Ρώσο να την πουλήσει και θα πάρει τα χρήματα να τους ξεπληρώσει. Αυτό παίρνει μήνες και ο γεωργός δεν μπορεί να περιμένει. Πήγαινε η βιομηχανία, έπαιρνε δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα για να πληρώσει γρηγορότερα τους γεωργούς, στη συνέχεια να πάρει τα χρήματα από τους Ρώσους και να ξεπληρώσει την τράπεζα. Αυτό δεν υπάρχει τώρα πια με την παλαιά ΑΤΕ γιατί μεταφέρθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς- ΑΤΕ.  Η Πειραιώς-ΑΤΕ, τώρα μάλιστα και με την Τρόικα, πρέπει να πάρει την έγκριση για τέτοιου είδους δανειοδοτήσεις και χτες η αρμόδια  Επιτροπή Δανείων, μετά και τις παρεμβάσεις μας προς εξεύρεση λύσης, ενέκρινε το δάνειο για τις μονάδες μεταποίησης και θα αρχίσουν να δίνονται χρήματα και στους γεωργούς. Τους είπα μάλιστα επί λέξει ότι «θα βγω μαζί σας στην Κουλούρα εκεί που κλείνετε τον δρόμο, αν πραγματικά μείνετε για μήνες απλήρωτοι»

Δημοσιογράφος: Θα μείνουμε σ’ αυτό κύριε Υπουργέ, ότι επίκειται λύση στο θέμα του πετρελαίου.

Υπουργός Τα χρήματα έχουν βρεθεί, είναι θέμα ημερών να υπολογιστούν του καθενός τα στοιχεία για να μπορέσουμε να τα καταθέσουμε.

Για τις συναντήσεις με εκπροσώπους των αγροτών

Δημοσιογράφος: Ας ελπίσουμε ότι θα είναι καθοριστική αυτή η παρέμβαση για να λυθεί η κινητοποίηση. Τους έχετε συναντήσει κύριε Υπουργέ;

Υπουργός: Βεβαίως, έχω συναντηθεί με το Πανελλαδικό Συντονιστικό εγάλο και ξεχωριστά συναντήθηκα με τον κύριο Μπούτα και εκπροσώπους από το θεσσαλικό κάμπο που είναι τώρα στη Νίκαια. Έχουν έρθει στο Υπουργείο και συγκεκριμένες ομάδες όπως οι κτηνοτρόφοι, οι πτηνοτρόφοι, οι καλλιεργητές της αμπέλου για τα δικά τους προβλήματα. Να μη νομίζετε ότι αδιαφορούμε για τα προβλήματα τους. Αυτό που είπα και από το βήμα της Βουλής είναι ότι πιστεύω ότι η γεωργία ήταν στο παρελθόν και μπορεί να ξαναγίνει πυλώνας ανάπτυξης. Είναι ο πυλώνας που μπορεί να λειτουργήσει άμεσα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ναι μεν, θα περάσουμε τον κάβο και θα αρχίσουμε να αναπτυσσόμαστε. Ωστόσο, αν περιμένουμε πότε θα έρθει η νέα βιομηχανία να αναπτυχθεί, να κάνει το εργοστάσιο της, να απασχολήσει για παράδειγμα 20-30 άτομα, αυτό μπορεί να πάρει 3-4 χρόνια. Πως θα χορτάσουμε ψωμί, πως θα βρουν δουλειά 1,5 εκατ. άνεργοι αυτή τη στιγμή και κυρίως πως θα βρει δουλειά ο μορφωμένος νέος που αγωνιά; Δεν πρέπει για παράδειγμα να φύγουν άλλοι 10.000-20.000, 100.000 νέοι στο εξωτερικό.
Αυτό μόνο η γεωργία μπορεί να το κάνει και ιδιαίτερα το «πάντρεμα» της ποιοτικής μας γεωργίας με τον τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες