8 Ιανουαρίου 2013

Η αύξηση πληθυσμού, ο ρόλος της τεχνολογίας και η διαχείριση πόρων

Σημαντικές παράμετροι της πορείας της ανθρωπότητας τις επόμενες δύο δεκαετίες, που θα οδηγήσουν σε ραγδαία ανατροπή των διεθνών συσχετισμών ισχύος, θα είναι ο καθοριστικός ρόλος της τεχνολογίας και η αυξανόμενη ανάγκη για τρόφιμα και νερό σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση και σημαντική γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι κάτοικοι του πλανήτη, που αυξάνονται κατά 65 εκατ. τον χρόνο, από 7,1 δισ. που είναι σήμερα θα φθάσουν το 2030 τα 8,3 δισ. Η έκθεση σημειώνει ότι η αστικοποίηση θα ενταθεί ακόμη περισσότερο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής, ενώ σε μια ανατρεπτική και ευπρόσδεκτη πρόβλεψη τονίζεται πως η πλειονότητα του πληθυσμού δεν θα είναι φτωχή, όπως συνέβαινε καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, αλλά θα ανήκει στη μεσαία τάξη.
Ακόμη μία μεταβολή που διαφαίνεται είναι πως η υγιής πορεία της διεθνούς οικονομίας θα εξαρτάται πλέον από την πρόοδο που θα σημειώνεται στις αναπτυσσόμενες ..................
χώρες και όχι στη Δύση, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Η κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι η τεχνολογική πρόοδος, η καινοτομία επιχειρήσεων, η διάχυση ιδεών και η διακίνηση κεφαλαίων που θα σημειώνονται πλέον σε πολύ μεγαλύτερη έκταση στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ η Βρετανία χρειάσθηκε 155 χρόνια για να διπλασιάσει το ΑΕΠ της, η Κίνα και η Ινδία θα το πετύχουν στο ένα δέκατο του χρόνου. Η διαχείριση των περιορισμένων πόρων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τη γεωπολιτική ισχύ κρατών και περιοχών.
Οι αλλαγές θα σημειωθούν με μια άνευ προηγουμένου ταχύτητα από μια αλματωδώς αυξανόμενη μεσαία τάξη εξοικειωμένη με τις νέες τεχνολογίες στις οποίες θα έχει ευρεία πρόσβαση. Η εξέλιξη αυτή θα διευκολύνει την καλύτερη επικοινωνία και ανταλλαγή ιδεών και τη μαζική και αποτελεσματική οργάνωση, με τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης να διαμορφώνουν νέες πολιτικές και οικονομικές ισορροπίες. Θα ενισχυθεί ο έλεγχος των κυβερνήσεων από ισχυροποιημένους πολίτες που θα απαιτούν ισονομία, ελεύθερη πρόσβαση σε παντός είδους πληροφορίες, διαφάνεια και δικαιοσύνη. Σε αυτό το περιβάλλον τα αυταρχικά καθεστώτα θα δεχθούν τεράστια πίεση. Από την άλλη, ελλοχεύει ο κίνδυνος η κοινωνική δικτύωση να διευκολύνει και ακραίες πολιτικές δράσεις, ακόμη και εθνικιστικά φαινόμενα. Παράλληλα, θα ενισχυθεί η επικινδυνότητα τρομοκρατικών δικτύων που θα αξιοποιούν τον κυβερνοχώρο, με τα πιθανά θύματα των ενεργειών τους να μετρούνται πλέον σε εκατομμύρια, όχι χιλιάδες.
Πληροφορική επιτάχυνση Καθοριστική για την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού θα είναι η επιρροή των νέων τεχνολογιών, με «αιχμή του δόρατος» την πληροφορική επιτάχυνση. Προβλέπεται, μάλιστα, ότι τα επόμενα δέκα χρόνια πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι θα περάσουν στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας.
Την ίδια ώρα, γίνεται λόγος για χειραφέτηση των μουσουλμάνων γυναικών μέσα από τη συμμετοχή τους στα κοινωνικά δίκτυα, ακολουθώντας το ρεύμα που δημιουργήθηκε και συνετέλεσε στην Αραβική Ανοιξη. Προβλέπεται η αύξηση του αριθμού που συμμετέχουν ηλεκτρονικά και με ασφάλεια σε συζητήσεις σχετικά με τα δικαιώματά τους, την ισότητα και τον ρόλο τους μέσα στο Ισλάμ, γεγονός που εν πολλοίς αναμένεται να διαμορφώσει τη μελλοντική πολιτική ατζέντα.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές από το Διαδίκτυο. Αφού αναφέρεται ότι μια λύση θα μπορούσε θεωρητικά να είναι η δημιουργία απομονωμένων δικτύων χωρίς διεθνή διασύνδεση, που θα ήταν εκ των πραγμάτων πιο ασφαλή έναντι επιθέσεων μέσω του κυβερνοχώρου αλλά σίγουρα λιγότερο αποτελεσματικά. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η δημιουργία ενός «εθνικού Διαδικτύου» από το Ιράν. Σημειώνεται, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση μακροπρόθεσμα θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για τον οποιονδήποτε να κινείται εντός Διαδικτύου χωρίς να αφήνει ψηφιακά αποτυπώματα.
Εμφαση δίνεται φυσικά και στον πάντα υπαρκτό σοβαρό κίνδυνο εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, εξέλιξη που θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορέια που θα ακολουθήσουν οι περιπτώσεις του Ιράν και της Β. Κορέας. Τονίζεται ότι ειδικότερα μια επιτυχία της Τεχεράνης θα προκαλέσει ανταγωνισμό εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή που θα κλονίσει το παγκόσμιο οικοδόμημα ελέγχου των πυρηνικών όπλων. Εάν, από την άλλη, η διεθνής κοινότητα καταφέρει να σταματήσει και τις δύο αυτές χώρες, τότε θα αποδειχθεί αποτελεσματική η πολυμερής συνεργασία και θα ενισχυθεί προς όφελος της ανθρωπότητας η συνθήκη για τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες