«Άνοιξε» και
εντείνεται στην Τριφυλία η συζήτηση για τη συνεταιριστική δράση και την
οργάνωση αγροτικού συνεταιρισμού, μετά και την προχθεσινή ενημερωτική εκδήλωση
του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών.
Όλοι συμφωνούν πως η οργάνωση συνεταιρισμού είναι, πια, μονόδρομος για το μέλλον και με κατατεθειμένες και γνωστές τις απόψεις - προτάσεις ειδικών στο θέμα, σκέφτονται, επεξεργάζονται, καλλιεργούν την ιδέα της συνεταιριστικής οργάνωσης, η οποία έχει πολλαπλά οφέλη για τους αγρότες, την παραγωγή, την προώθηση και διακίνηση των αρίστης ποιότητας προϊόντων στις αγορές.
Στην ενημερωτική συζήτηση που διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής, στο «Βορρέειο» Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών, αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος, τέθηκαν προβληματισμοί και ακούστηκαν ενδιαφέρουσες γνώμες για την οργάνωση αγροτικού συνεταιρισμού.
Απ’ ό,τι φάνηκε, οι αγρότες....................
της περιοχής αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα
δημιουργίας και λειτουργίας συνεταιρισμού, ενώ υπάρχει αισιοδοξία πως οι
προσπάθειες θα φέρουν αποτέλεσμα. Όλοι συμφωνούν πως η οργάνωση συνεταιρισμού είναι, πια, μονόδρομος για το μέλλον και με κατατεθειμένες και γνωστές τις απόψεις - προτάσεις ειδικών στο θέμα, σκέφτονται, επεξεργάζονται, καλλιεργούν την ιδέα της συνεταιριστικής οργάνωσης, η οποία έχει πολλαπλά οφέλη για τους αγρότες, την παραγωγή, την προώθηση και διακίνηση των αρίστης ποιότητας προϊόντων στις αγορές.
Στην ενημερωτική συζήτηση που διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής, στο «Βορρέειο» Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών, αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος, τέθηκαν προβληματισμοί και ακούστηκαν ενδιαφέρουσες γνώμες για την οργάνωση αγροτικού συνεταιρισμού.
Απ’ ό,τι φάνηκε, οι αγρότες....................
Σύντομο, δε, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος.
Εμείς ζητήσαμε από τους ομιλητές, τον ομότιμο καθηγητή του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Σταύρο Μαριάδη και το σύμβουλο ανάπτυξης συνεταιρισμών Ντίνο Μπλιάτσο, καθώς και αγρότες, να εκφράσουν τις απόψεις τους στο «Θ»:
Ο ομότιμος καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, συνεργατιστής – συγγραφέας, Σταύρος Μαριάδης, παρουσίασε συνοπτικά τον καινούργιο νόμο περί συνεταιρισμών, τον οποίο χαρακτήρισε «απαράδεκτο και χειρότερο νόμο μέχρι τώρα», ενώ αναφέρθηκε στην οργάνωση και διοίκηση των συνεταιρισμών, με στόχο το ξεκίνημα του διαλόγου για την ίδρυση συνεταιρισμού στην περιοχή, τον οποίο «ο τόπος έχει ανάγκη».
Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με το χαρακτηρισμό του νόμου ως «απαράδεκτου», είπε: «Ο κύριος λόγος για τον οποίο εγώ τον απορρίπτω είναι ότι εμφανέστατα ανοίγει το δρόμο για την είσοδο του κερδοσκοπικού κεφαλαίου στην αγροτιά. Με άλλα λόγια, θέλει έμμεσα ή άμεσα να ιδιωτικοποιήσει και τον αγροτικό τομέα, γεγονός απαράδεκτο. Βέβαια, έχει κάποια άλλα σημεία, π.χ. τα δημοπρατήρια των αγροτικών προϊόντων, κι αυτά τα δίνει βορά στους μεταπράτες, καθότι σε ένα δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων επιτρέπει να συμμετέχουν με 49% ιδιώτες, έμποροι και βιομήχανοι ενδεχομένως και για παρηγοριά με 51% οι αγρότες. Για πότε, όμως, θα γίνει η ανατροπή, ούτε που θα το καταλάβουν οι αγρότες».
Σχετικά με την «ιδιωτικοποίηση» του αγροτικού τομέα, σημείωσε: «Εισάγει (σ.σ. ο νόμος) τις αγροτικές εταιρικές συμπράξεις, όπου αγροτική εταιρική σύμπραξη Α.Ε. σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μαζί με τους αγρότες μπορεί να κάνει μια εταιρεία πάνω στα χωράφια των αγροτών, αυτός με το κεφάλαιο και οι αγρότες με τα χωράφια. Θα τους δώσει μετοχές, και με την πάροδο του χρόνου οι μετοχές αυτές θα γίνουν ιδιοκτησία των κεφαλαιοκρατών».
Για την Τριφυλία, τόνισε: «Μετά λύπης διαπίστωσα πως δεν υπάρχει μια οργανωμένη συνεταιριστική οργάνωση. Είναι ένας τόπος ευλογημένος από πλευράς παραγωγής, τόσο σε οπωροκηπευτικά, λάδι, ακόμη και στην κτηνοτροφία. Είναι απαραίτητος ένας συνεταιρισμός όσο τίποτε άλλο. Μένουν αυτοί οι άνθρωποι αδύναμοι, ενώ μπορούν να ενώσουν τις μικρές δυνάμεις τους και να κάνουν ένα δυνατό συνεταιρισμό, για να τους παρακαλάνε και όχι να παρακαλάνε αυτοί».
Για το μέλλον της γεωργίας: «Το μέλλον είναι μέσα από τη συνεταιριστική οργάνωση. Δεν υπάρχει άλλο δρόμος! Όποιος υποδείξει στους αγρότες άλλο δρόμο, εκτός από τους συνεταιρισμούς, τους λέει ψέματα».
•••
Ο γεωπόνος – σύμβουλος ανάπτυξης συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών – πρόεδρος της «Γεωργική Ανάπτυξη Α.Ε.», Ντίνος Μπλιάτσος, επισήμανε: «Έφτασε ο καιρός να κάνουν κάτι. Η γεωργία, αν οι αγρότες δεν κάνουν κάτι, θα τελειώσει.
Τώρα που λέμε ότι η προοπτική της Ελλάδας είναι η γεωργία και ο τουρισμός, και τα δύο πρέπει να οργανωθούν και να συνδεθούν
[…] Ή θα κάνουμε συνεταιρισμούς, με την έννοια των πραγματικών συνεταιρισμών, ή θα τα παρατήσουν οι γεωργοί. Το 2012 δε, από σύμπτωση, έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμιο Έτος Συνεργατισμού, γιατί στη γη είναι οργανωμένοι συνεταιριστικά 1 δισ. πολίτες, όχι μόνο αγρότες, αλλά και μικροί επαγγελματίες. Αυτοί δε οι συνεταιρισμοί δίνουν δουλειά σε άλλα 200 εκατομμύρια πολίτες του κόσμου και παράγουν τρεις φορές παραπάνω προϊόν απ’ ό,τι παράγουν οι πολυεθνικές εταιρείες. Όμως, εμείς δε γνωρίζουμε τους συνεταιρισμούς του κόσμου, αλλά τις πολυεθνικές εταιρείες. Τώρα, λοιπόν, πρέπει να κάνουμε κάτι. Ή θα κάνουμε κάτι ή τα παρατάμε! Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, για το μέλλον, από τη συνεταιριστική οργάνωση. Ή, λοιπόν, κάποιοι θα πάρουν την Ελλάδα όλη, που δε θα ’ρθεί κανείς στη Νότια Ευρώπη να το κάνει αυτό, γιατί έχουμε ακριβή γη κι ακριβό μεροκάματο, θα πάει στην Αφρική, ή όλοι οι άλλοι, οι μικροί, θα οργανωθούν και θα κάνουν κάτι. Εξάλλου, ο συνεργατισμός δεν είναι εφεύρεση τωρινή. Από τότε που δημιουργήθηκε ο άνθρωπος αντιμετώπιζε τα πάντα συνεργατικά. Και το δεινόσαυρο πενήντα, πενήντα τον κυνηγούσαν. Η Ελλάδα έχει δείξει τέτοιες δυνατότητες, όμως πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, τα τελευταία 30 – 40 χρόνια, κατέστρεψαν το συνεταιρισμό. Δε φταίει όμως η ιδέα, δε φταίει το όχημα. Δηλαδή, αν το Mercedes το τράκαρε ο οδηγός, εμείς κατηγορούμε το όχημα, όχι τον οδηγό. Τον οδηγό πρέπει να αλλάξουμε. Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, επιμένω, θα τελειώσουμε!».
•••
Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών: «Στα πέντε χρόνια που ενεργοποιήσαμε τον Αγροτικό Σύλλογο προσπαθήσαμε να κοιτάξουμε να κάνουμε κάτι με το Συνεταιρισμό που προϋπήρχε. Επειδή, όμως, δεν το καταφέραμε, επειδή οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και απαιτείται οργάνωση, σκεφτήκαμε να γίνει μια ενημερωτική εκδήλωση για τη δημιουργία συνεταιρισμού και την οργάνωση των αγροτών της περιοχής. Μια συζήτηση για να μπορέσουμε να περάσουμε στον κόσμο τη συνεταιριστική ιδέα και την αναγκαιότητα δημιουργίας συνεταιρισμού. Είναι μονόδρομος, πλέον, για το μέλλον. Πρέπει να οργανωθούμε για να σταθούμε στην αγορά. Ξεκινάμε τη συζήτηση και πιστεύω να βγει κάτι καλό για τον κόσμο»
•••
Τέλης Καναβός, Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών: «Είναι μία κίνηση που επιδιώκαμε από την πρώτη χρονιά που φτιάξαμε τον Αγροτικό Σύλλογο, το 2007. Ευχής έργο που είδαμε στην τηλεόραση, στην ΕΤ3, τον κ. Μαριάδη. Μετά ήρθαμε σε επαφή μαζί του και καταφέραμε να κάνουμε αυτή την κίνηση. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε ανταπόκριση από τον κόσμο. Ο κ. Μπλιάτσος είναι ειδικός στην οργάνωση συνεταιρισμού. Αν εδώ μαζευτούμε 20, μπορούμε να ξεκινήσουμε και στην πορεία να έρθουν και άλλοι. Ενημερωνόμαστε, συζητάμε και εύχομαι να ευοδωθεί η προσπάθεια. Πιστεύω πως μπορούμε να οργανωθούμε συνεταιριστικά».
•••
Ηλίας Μπουντουβάς, Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων: «Θα ήταν τιμή μας, όσο είμαστε στα συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων, να μπορέσουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα της συνεταιριστικής οργάνωσης. Να το πιστέψουμε και οι ίδιοι πραγματικά και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε στην περιοχή μας και στη Μεσσηνία μία – δύο ομάδες παραγωγών στα κηπευτικά. Να εξυγιάνουμε, αν γίνεται, τους υπάρχοντες συνεταιρισμούς ή να δημιουργήσουμε έναν καινούργιο και υγιή συνεταιρισμό, ώστε να μπορέσουμε να διαθέσουμε τα προϊόντα μας απευθείας στον καταναλωτή, που αυτό είναι και το ζητούμενο. Με ενδιαφέρον ακούμε τους ομιλητές και τις γνώμες που εκφράζονται. Ευχόμαστε και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση».
•••
Βασίλης Σπυρόπουλος, αγρότης στα Φιλιατρά: «Δε θέλω να στεναχωρήσω κανέναν, αλλά εγώ ως αγρότης και πρώην συνεταιριστής, γιατί είχα συμμετάσχει και ως αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιλιατρών, όταν ήμουν στο Δ.Σ. του Συλλόγου έβαζα μανιωδώς ως θέμα την ανασύσταση του υπάρχοντος συνεταιρισμού. Ενός συνεταιρισμού που είναι ο πρώτος στη Μεσσηνία και για την ακρίβεια έχει ιδρυθεί το 1906. Συνάντησα πάρα πολλές δυσκολίες, δεν μπορούσα να καταλάβω το γιατί. Σήμερα, όμως, γίνεται μια εκδήλωση που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Φοβάμαι πολύ, όμως, μήπως είναι ένα επικοινωνιακό παιχνιδάκι, από αυτά που συνήθως γίνονται ή μήπως έχει καμία πορεία μη πρέπουσα. Και για να εξηγήσω τι εννοώ, λέω ότι σήμερα αυτοί που βίασαν τον Έλληνα πολίτη και ως καταναλωτή, αυτοί που βίασαν τον Έλληνα πολίτη ως παραγωγό στον πρωτογενή τομέα, εμφανίζονται να θέλουν να ξεπεράσουν τους μεσάζοντες, να είναι συνεταιριστές και αυτό για μένα είναι ύποπτο».
Του Ηλία Γιαννόπουλου απο το Θάρρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου