Η Αστυνομία δε
διαπραγματεύεται το ρόλο της, ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Καλαμάτας «Θάρρος»
ο Μεσσήνιος γενικός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου, ταξίαρχος Ηλίας Γεωργόπουλος,
απαντώντας σε ερώτημα για την τάση να συστήνονται τον τελευταίο καιρό ομάδες
περιφρούρησης και περιπολίας από ιδιώτες, φορείς, ακόμα και Δήμους, κυρίως στην
ύπαιθρο.
Ο κ. Γεωργόπουλος υπογραμμίζει ότι η Αστυνομία επιζητεί τη συνεργασία με την κοινωνία, αλλά κανείς δε νομιμοποιείται να υποκαθιστά τις Αστυνομικές Αρχές.
Σχόλιο: Μέσα απ΄ αυτή τη συνέντευξη μπορεί να διακρίνει κανείς ξεκάθαρα τη χωροφυλακίστικη ανασφάλεια για την θέση της αστυνομίας μέσα στην Ελληνική κοινωνία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν προτείνει τίποτα απολύτως για να καταπραΰνει την ανασφάλεια των κατοίκων των χωριών της υπαίθρου. Αντίθετα μάλιστα απειλεί με τον εισαγγελέα.
Ο κ. Γεωργόπουλος υπογραμμίζει ότι η Αστυνομία επιζητεί τη συνεργασία με την κοινωνία, αλλά κανείς δε νομιμοποιείται να υποκαθιστά τις Αστυνομικές Αρχές.
Σχόλιο: Μέσα απ΄ αυτή τη συνέντευξη μπορεί να διακρίνει κανείς ξεκάθαρα τη χωροφυλακίστικη ανασφάλεια για την θέση της αστυνομίας μέσα στην Ελληνική κοινωνία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν προτείνει τίποτα απολύτως για να καταπραΰνει την ανασφάλεια των κατοίκων των χωριών της υπαίθρου. Αντίθετα μάλιστα απειλεί με τον εισαγγελέα.
Ας ζούσατε το χειμώνα στα χωριά μας κ. Γεωργόπουλε για να βλέπατε τι μας αναγκάζει να κάνουμε τους αστυνομικούς. Ας βλέπατε την άθλια κατάσταση που έχει περιέλθει το Α.Τ. Γαργαλιάνων λόγω έλλειψης αστυνομικών και μετά να μιλούσατε. Μην φοβάστε δεν θέλουμε να γίνουμε αστυνομικοί στην θέση των αστυνομικών, να προστατεύσουμε τα σπίτια μας και τις οικογένειές μας θέλουμε. Θεωρίες έχουμε χορτάσει από τους πολιτικούς, ας ακούσουμε διαφορετικό λόγο από την αστυνομία.....
Στη συνέντευξη που ακολουθεί.........................
παρουσιάζοντας στοιχεία για τη Μεσσηνία, αναφέρει
ότι το 2011 παρατηρήθηκε μείωση στις κλοπές και τις διαρρήξεις, αλλά
καταγράφηκε αύξηση στα ποσοστά των ληστειών, όπου και έχουν εστιασθεί οι
προσπάθειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πρώτο δίμηνο του 2012 η μείωση στις
ληστείες, σε σχέση με πέρυσι, να βρίσκεται στο 62%.Σε ό,τι αφορά τη μορφή του εγκλήματος, σχολιάζει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ποσοτική αλλά, κυρίως, ποιοτική διαφοροποίηση της εγκληματικότητας.
-Τα φαινόμενα παραβατικότητας έχουν ενταθεί και στην περιοχή της Μεσσηνίας, όχι τόσο στις αστικές περιοχές όσο στην περιφέρεια, σε μοναχικούς και ηλικιωμένους. Είναι, δε, επιτακτική η ανάγκη αύξησης της αστυνόμευσης στις περιοχές αυτές.
Με δεδομένες τις σοβαρές ελλείψεις σε οργανικές θέσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, τι μέτρα μπορούν να ληφθούν για την προστασία των πολιτών;
Η Μεσσηνία και οι πολίτες της δεν έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, είναι δέσμευση όλων των αστυνομικών που υπηρετούν στον τόπο αυτό και δική μου προσωπικά. Η Ελληνική Αστυνομία είναι εδώ και παράγει καθημερινά ένα σημαντικό έργο στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών και της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, σε όποια μορφή κι αν αυτή εμφανίζεται.
Για να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις των καιρών, κατανέμουμε και διαθέτουμε το προσωπικό μας, στο πλαίσιο ενός ορθολογικού σχεδιασμού, με βάση τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της αστυνόμευσης. Επιπλέον, αναπροσαρμόζουμε και επικαιροποιούμε το σχεδιασμό μας και, όποτε κριθεί απαραίτητο, ενισχύουμε την παρουσία μας, με αστυνομικές δυνάμεις από όμορους νομούς.
Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης δέσμης προγραμμάτων και παρεμβάσεων, που μας επιτρέπει να «ξεπερνάμε» τα ποσοτικά μεγέθη, δίνοντας έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων.
Πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας τα στατιστικά στοιχεία της εγκληματικότητας για το έτος 2011, που απεικονίζουν και αποτυπώνουν το περιβάλλον ασφάλειας, όπως διαμορφώνεται στις επιμέρους περιοχές της χώρας μας.
Μελετώντας και αναλύοντας τα «ποιοτικά» δεδομένα των στατιστικών στοιχείων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η Αστυνομία δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί την εγκληματικότητα, όπως αυτή καταγράφεται στην περιοχή μας.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το περασμένο έτος, συγκριτικά με το 2010, παρατηρήθηκε στα επονομαζόμενα «αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας», τα αδικήματα δηλαδή που αφορούν στους περισσότερους πολίτες, μία ποσοστιαία αύξηση, της τάξης του 1,03%, στη διάπραξη κλοπών- διαρρήξεων και του 8,62% στις ληστείες.
Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να τονίσω ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ανταπόκριση των αστυνομικών δυνάμεων. Ενδεικτικά θα σας πω ότι από τις Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου συνελήφθησαν τον περασμένο χρόνο, για ληστείες και κλοπές, 741 άτομα, ενώ εξιχνιάσαμε περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων, καθώς και 93 ληστείες.
Μεσσηνία
Στη Μεσσηνία, για το έτος 2011, είχαμε την εξιχνίαση 208 υποθέσεων κλοπών και διαρρήξεων, καθώς και 14 υποθέσεων ληστείας, από τις Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας. Παρατηρήθηκε μείωση στις κλοπές και τις διαρρήξεις, αλλά καταγράφηκε αύξηση στα ποσοστά των ληστειών, όπου είχαμε και έχουμε εστιάσει τις προσπάθειες και τις δράσεις μας.
Αποτέλεσμα αυτών είναι, για το πρώτο δίμηνο του παρόντος έτους, το ποσοστό στις εξιχνιάσεις των ληστειών για την Περιφέρεια Πελοποννήσου να είναι σχεδόν 73%, ενώ έχουμε αυξήσει το ποσοστό των εξιχνιάσεων στις κλοπές κατά 10% σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του 2011, γεγονός που εκφράζεται αριθμητικά σε εξιχνίαση 116 περιπτώσεων κλοπών και διαρρήξεων παραπάνω για φέτος.
Επιπλέον, το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους καταφέραμε να έχουμε μείωση στη διάπραξη ληστειών στην περιφέρεια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, της τάξης του 62%, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους.
Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια. Σας διαβεβαιώνω ότι η Ελληνική Αστυνομία στη Μεσσηνία είναι και θα παραμείνει αξιόμαχη και αποτελεσματική.
-Εκτός από την αύξηση της μικροεγκληματικότητας, παρατηρείται αύξηση διάπραξης σοβαρών ποινικών αδικημάτων, όπως η σύσταση συμμοριών και οργανώσεων. Πού πιστεύετε πως οφείλεται αυτή η αύξηση;
Θα μου επιτρέψετε μια γενικότερη τοποθέτηση στο θέμα της διαφοροποίησης των τάσεων της εγκληματικότητας. Η τοποθέτηση αυτή απορρέει από την τεχνοκρατική προσέγγιση του όλου θέματος, καθώς οι διακυμάνσεις, που καταγράφονται κατά περιόδους στις τάσεις της εγκληματικότητας, οφείλονται προφανώς σε πολλούς παράγοντες. Ο προσδιορισμός τους, όμως, προϋποθέτει σοβαρές εγκληματολογικές μελέτες και, κυρίως, αναλύσεις των αιτιών και των κοινωνικών ή κοινωνιολογικών παραμέτρων που συμβάλλουν στη διαμόρφωση των αντίστοιχων προϋποθέσεων για την εμφάνιση διαφόρων μορφών εγκληματικότητας.
Για παράδειγμα, πολλοί εκτιμούν ότι οι νέες τάσεις της εγκληματικότητας απορρέουν ή οφείλονται σε συμπτωματικές και συγκυριακές καταστάσεις, όπως είναι τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν τη δεδομένη χρονική περίοδο στη χώρα μας. Άλλοι την αποδίδουν στην υπερσυσσώρευση μεταναστών, ενώ κάποιοι άλλοι στο συνδυασμό των παραμέτρων αυτών.
Όλα αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις, δε στηρίζονται σε επιστημονικές έρευνες και μελέτες, αλλά είναι αποτελέσματα προσωπικών απόψεων και εκτιμήσεων. Απεικονίζουν, βέβαια, την κοινωνική διάσταση του θέματος και υπό την έννοια αυτή καταγράφονται και αξιολογούνται, χωρίς να παραγνωρίζεται ενδεχομένως η βασιμότητά τους.
Σε επιτελικό επίπεδο, η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει υπηρεσίες οι οποίες αναλύουν τα δεδομένα της εγκληματολογικής στατιστικής απεικόνισης και καταλήγουν σε χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία αξιοποιούνται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και γενικότερα στην αντεγκληματικη πολιτική.
Τα συμπεράσματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ποσοτική αλλά κυρίως ποιοτική διαφοροποίηση της εγκληματικότητας. Η πραγματικότητα δείχνει ότι η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις, νέες απειλές και νέες δοκιμασίες στον τομέα της ασφάλειας. Μια από τις προκλήσεις αυτές είναι αναμφίβολα οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, που δραστηριοποιούνται σε μια μεγάλη γκάμα αδικημάτων.
Και στο θέμα αυτό η Ελληνική Αστυνομία αντιδρά ενεργά και αποφασιστικά. Δεν παρακολουθούμε απλά το σύμπτωμα να εξελίσσεται, αλλά ανταποκρινόμαστε δυναμικά.
Βρισκόμαστε απέναντι στις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, χρησιμοποιώντας ως «εργαλεία» το επαρκές νομοθετικό μας «οπλοστάσιο», τις σύγχρονες τεχνικές και επιστημονικές μεθόδους έρευνας και την επαγγελματική μεθοδολογία δράσης.
Αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα αυτά, έχουμε καταφέρει σημαντικά «χτυπήματα» στις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες στην περιοχή της Μεσσηνίας και ευρύτερα της Πελοποννήσου. Έχουμε συλλάβει πολλά μέλη εγκληματικών ομάδων, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις φυλακές, με σημαντικές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.
Έχουμε εξιχνιάσει μεγάλο αριθμό σοβαρών υποθέσεων οργανωμένης εγκληματικής συμπεριφοράς. Θα θυμίσω ενδεικτικά την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, το Δεκέμβριο του 2011, που διακινούσε ναρκωτικά και εκβίαζε καταστηματάρχες στην ευρύτερη περιοχή Μεσσηνίας. Μέλη της εγκληματικής αυτής οργάνωσης είχαν δολοφονήσει έναν 35χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας και το 2χρονο παιδί του, μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει όλους.
Επιπλέον, στα μέσα του Ιανουαρίου του 2012 εξιχνιάσαμε μεγάλο αριθμό ληστειών σε βάρος ταχυδρομικών διανομέων, ενώ στα μέσα Μαρτίου εξαρθρώσαμε εγκληματική ομάδα που διέπραττε ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων στη Μεσσηνία.
Θέλω, βέβαια, στο σημείο αυτό να τονίσω την ουσιαστική βοήθεια που μας παρείχαν, σε αρκετές περιπτώσεις, εξειδικευμένες Κεντρικές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες διαθέτουν σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία σε συγκεκριμένους επιμέρους τομείς. Η συνεργασία αυτή έχει αποδειχτεί πολύτιμη.
-Σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας ομάδες κατοίκων ή και φορείς (Δήμοι, κ.λπ.) ανακοινώνουν τη συγκρότηση ομάδων προστασίας/περιφρούρησης από ιδιώτες. Μπορεί να αποδώσει ένα τέτοιο μέτρο; Ποιος είναι ο ρόλος της Αστυνομίας σε μια τέτοια περίπτωση;
Δε θα ήθελα να αξιολογήσω ή να σχολιάσω γενικόλογες θεωρητικές εξαγγελίες, που ακούγονται από διάσπαρτες φωνές. Γνωρίζουμε, φυσικά, το θέμα και είμαστε σε επαφή με τις Εισαγγελικές Αρχές.
Θα επισημάνω μόνο ότι το Σύνταγμά μας, η εθνική μας νομοθεσία, καθώς και οι ευρωπαϊκές συνθήκες, έχουν ξεκάθαρα και σαφώς προσδιορίσει ποιες είναι οι Αρχές για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας της κοινωνίας και της χώρας μας, κατ’ επέκταση.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτήν τη νομοθεσία, αποκλειστικά υπεύθυνη για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας στο χερσαίο ελλαδικό χώρο είναι η Ελληνική Αστυνομία. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα και δε νομιμοποιείται να αντιποιείται ή να υποκαθιστά τις Αστυνομικές Αρχές.
Θα ήθελα, επίσης, να συμπληρώσω ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τις Αρχές Ασφαλείας του ελληνικού κράτους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών συμπαραστέκεται στην Αστυνομία και συμβάλλει έμπρακτα στη γενικότερη προσπάθεια για αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
Αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας οφείλουμε να εδραιώσουμε, να διαφυλάξουμε και να επεκτείνουμε, πάντα όμως στο πλαίσιο της διακριτότητας των σχέσεων Αστυνομίας και κοινωνίας. Αυτή είναι απαραίτητη και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση.
-Εκτός από τα γνωστά μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνει κάποιος για τη ζωή και την περιουσία του, τι άλλο πρέπει να κάνει για να προστατευθεί;
Ο καθένας μας πρέπει και οφείλει να κάνει βελτιωτικές παρεμβάσεις στην καθημερινότητά του, στον τομέα της ατομικής του ασφάλειας. Υπάρχουν παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν καθοριστικά στο να αποφύγουμε τη θυματοποίηση. Με στοιχειώδη, έστω, μέτρα αυτοπροστασίας, περιορίζουμε την εκδήλωση ή, αν θέλετε, καλύτερα, προλαμβάνουμε ή αποτρέπουμε τον παράγοντα «ευκαιρία» σε όποιον μας βλέπει σαν υποψήφιο θύμα.
Πρέπει, λοιπόν, να μειώσουμε τις «ευκαιρίες» διάπραξης αδικημάτων. Και η προσπάθεια αυτή δεν είναι μόνο προσωπική, είναι συλλογική. Θύμα μιας εγκληματικής πράξης μπορεί να είμαστε εμείς, αλλά μπορεί να είναι ο γείτονάς μας, ο διπλανός μας, ο κάθε συνάνθρωπός μας. Πρέπει να ξεπεράσουμε παρωχημένες νοοτροπίες και να αντιληφθούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνούμε και να συνεργαζόμαστε με τις Αστυνομικές Αρχές στα θέματα της εγκληματικότητας.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ακόμα και αν ενημερώσουν τις Αρχές δε θα γίνει τίποτα, ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται. Δεν είναι έτσι, κάνουν λάθος. Οι αστυνομικοί είναι ευαισθητοποιημένοι και γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν και το κάνουν. Είναι κάτι που μας αφορά όλους. Αφορά στην προστασία της ιδίας της κοινωνίας μας από τις εγκληματικές συμπεριφορές που υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας.
Ακόμα και μια λεπτομέρεια, που ενδεχομένως κάποιος να πιστεύει ότι δεν είναι αξία λόγου, για μας μπορεί να είναι πολύ σημαντική και να μας οδηγήσει στην εξιχνίαση ενός εγκλήματος και στη σύλληψη των δραστών.
Μπορεί, επίσης, να μας βοηθήσει να προλάβουμε ένα έγκλημα, να σώσουμε μια ζωή, να προστατεύσουμε την περιουσία ενός συνανθρώπου μας, να βοηθήσουμε ένα παιδί να ξεφύγει από τα ναρκωτικά. Υπάρχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες, θα έλεγα, περιπτώσεις που η βοήθεια των πολιτών μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.
Καταλήγω, λοιπόν, λέγοντας ότι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι καθήκον της Αστυνομίας, αλλά παράλληλα είναι και ευθύνη της κοινωνίας. Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά για να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά το φαινόμενο αυτό, που μας αφορά όλους.
Της Βίκυς Βετουλάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου