23 Μαρτίου 2012

Οι νέοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την αγροτική παραγωγή στην Τριφυλία

Καθημερινό είναι το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων για την αγροτική παραγωγή που περνούν από τα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας προκειμένου να ρωτήσουν και να πάρουν πληροφορίες. Νέοι που μένουν στην περιοχή αλλά και από αστικά κέντρα που έλκουν την καταγωγή τους από την Τριφυλία, εκφράζουν έντονο ενδιαφέρον προκειμένου να ενημερωθούν για νέες καλλιέργειες, για επενδυτικά προγράμματα και για σχέδια βελτίωσης, δείχνοντας ότι υπάρχει μια σαφής μεταστροφή του κόσμου προς την πρωτογενή παραγωγή.
Οπως μας επισήμανε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, έχει υπάρξει μια σημαντική αύξηση των ατόμων που απευθύνονται στην υπηρεσία για να πάρουν πληροφορίες -κάτι που δεν συνέβαινε παλιότερα, καθώς....................
10-15 άτομα περνούν σε καθημερινή βάση. Αυτό -διευκρινίζει- δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί θα ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα, ενώ τονίζει πως από την υπηρεσία δίνεται αντικειμενική πληροφόρηση ώστε οι νέοι άνθρωποι να βοηθηθούν να πάρουν σωστές αποφάσεις.

Χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος μας είπε: «Αυτό που παρατηρούμε τελευταία είναι ότι νέοι άνθρωποι κυρίως από μεγάλα αστικά κέντρα περνούν από την υπηρεσία μας για ενημέρωση γύρω από τα προγράμματα νέων αγροτών, τα επενδυτικά σχέδια, αλλά κυρίως για τις δυνατότητες που δίνονται μέσα από νέες καλλιέργειες. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, είναι νέοι άνθρωποι, πολλές φορές επιστήμονες, που αναζητούν επαγγελματικές προοπτικές. Αυτό έχει αυξηθεί πολύ τους τελευταίους μήνες και σε καθημερινή βάση περνούν μέχρι και 15 άτομα προκειμένου να ενημερωθούν.

Φαίνεται ότι εμπιστεύονται τις προτάσεις και τις υποδείξεις μας. Εμείς αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι τις νέες καλλιέργειες τις βλέπουμε σαν συμπληρωματικές δράσεις και όχι σαν κύριες καλλιέργειες. Οπότε μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και την κουβέντα που γίνεται, καταλαβαίνουν και οι ίδιοι προς τα πού θα πρέπει να προσανατολιστούν. Γιατί στόχος δικός μας είναι να παραθέσουμε στοιχεία, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε καλλιέργειας, προβλήματα που υπάρχουν στην υλοποίηση, στην χρηματοδότηση, ώστε παραθέτοντας όλα αυτά να μπορούν οι ίδιοι να πάρουν την σωστή απόφαση. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή και πολλές φορές θα πρέπει να ξεκινήσουμε ανάποδα, από την αγορά και όχι από την καλλιέργεια. Αρα τους βάζουμε στην λογική πρώτα της αγοράς, της προώθησης και της διάθεσης και στην συνέχεια τους μιλάμε για τα τεχνικά στοιχεία.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην περιοχή μας οι κύριες καλλιέργειες είναι η ελιά, το αμπέλι και η σταφίδα που έχει τεράστιο ενδιαφέρον, το καρπούζι, οι θερμοκηπιακές, τα φυλλώδη λαχανικά και οι υπαίθριες καλλιέργειες.
Υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον αναζήτησης προοπτικών από νέους ανθρώπους και στην αναζήτηση αυτή υπάρχει ενδιαφέρον για ενημέρωση η οποία θα πρέπει να είναι προσεκτική και μετά από πολλή σκέψη να παίρνονται οι αποφάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες