7 Δεκεμβρίου 2011

Ξεκινά η κατασκευή εργοστασίου τυποποίησης Ιπποφαούς στην Μεσσηνία

Μια ελιά κορωνέικης ποικιλίας και μια ελιά Καλαμάτας, ένα αρσενικό και δύο θηλυκά ιπποφαή, φυτεύτηκαν χθες από το δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο στο προαύλιο του Δημαρχείου, συμβολίζοντας τη στήριξη των παραδοσιακών καλλιεργειών, αλλά και την ανάδειξη άλλων, εναλλακτικών.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλος με την τσάπα στα χέρια είπε πως είναι μονόδρομος για το Δήμο να πείσει τους δημότες να επιστρέψουν στη γη και να την καλλιεργήσουν: «Με τη συμβολική μας κίνηση στο προαύλιο του Δημαρχείου, φυτεύοντας μια ελιά κορωνέικης ποικιλίας και μια ελιά Καλαμάτας, ένα αρσενικό και δύο θηλυκά ιπποφαή, παίρνουμε πρωτοβουλία με το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης που συστάθηκε..................
στο Δήμο, να χαρτογραφήσουμε και τις περιοχές που επιδέχονται νέες καλλιέργειες, αλλά και τους αγρότες που είναι διαθέσιμοι και θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας για τη δημιουργία ομάδων παραγωγών, ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν οπωροκηπευτικά, αλλά και εναλλακτικές καλλιέργειες.
Θα επιμείνουμε σε αυτή μας την προσπάθεια, παρά το ότι δε έχουμε όλα τα μέσα. Θα συνεργαστούμε με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να προωθήσουμε όσα έχουμε σχεδιάσει προς όφελος των δημοτών και της παραγωγής, που θα δώσει προστιθέμενη αξία στην παραγωγή».

Χρήσιμο φυτό
Για τη χρησιμότητα και την ωφέλεια του ιπποφαούς μίλησε κι ο αντιδήμαρχος Γ. Στραβόλαιμος, λέγοντας ότι, εκτός όλων των άλλων στοιχείων, περιέχει ω3 και πολλές ακόμη αντιοξειδωτικές ιδιότητες, χρήσιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επανέλαβε δε την πάγια άποψη της Δημοτικής Αρχής, για στροφή υπέρ των εναλλακτικών καλλιεργειών.

Ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος είναι ο πρώτος που ασχολήθηκε με το ιπποφαές, συνέγραψε το πρώτο σχετικό βιβλίο κι έκανε γνωστή την καλλιέργειά του στην Ελλάδα. Όπως είπε, «σε όλη την Ελλάδα καλλιεργούνται περί τα 1.000 στρέμματα. Είναι σημαντικό φυτό, καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί σχεδόν στο σύνολό του, ως καρπός, ως “σταφίδα”, ως αλεύρι, μπορεί με το πρώτο στάδιο μεταποίησης να προκύψει χυμός, “δυναμίτης” βιταμινών, ενώ προκύπτουν και δύο είδη ελαίων από τη σάρκα και τον πυρήνα του καρπού». Τα έλαια αυτά, συνέχισε, έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το ω3 και το ω6 και χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις πολλών ειδών για καλλυντικά, τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής κ.α.
Εργοστάσιο ιπποφαούς στη Μεσσηνία
Από την πλευρά του, ο καλλιεργητής Βασ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια προσπάθεια στην περιοχή της Μεσσήνης για την καλλιέργεια ιπποφαούς. Έχουν φυτευτεί περίπου 60 στρέμματα και έως το τέλος της χρονιάς θα φυτευτούν περί τα 120 στρέμματα σε όλη την Πελοπόννησο, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την κατασκευή της μονάδας μεταποίησης, που θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «επειδή το φυτό είναι πολύ χρήσιμο για τον οργανισμό μας, πιστεύω ότι θα δώσει δυνατότητα στους παραγωγούς να το καλλιεργήσουν, αλλά και στο στάδιο της δεύτερης μεταποίησης, όπου μπορούμε να βγάλουμε πολλά δικά μας προϊόντα». Πρόσθεσε δε, ότι σε ένα μήνα περίπου, καθώς είναι έτοιμα τα σχετικά δικαιολογητικά, θα συσταθεί η πρώτη ομάδα παραγωγών στην περιοχή της Μεσσήνης.
Εξήγησε ότι το εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί θα είναι το πρώτο σε όλη την Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν ανάλογες προσπάθειες στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες