Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Επισημοποιήθηκε το ενδιαφέρον μεγαλοεπενδυτών για τουριστική επένδυση στην περιοχή της Κυπαρισσίας

Του Ηλία Γιαννόπουλου απο το Θάρρος
Το ενδιαφέρον μεγαλοεπενδυτών, Ελλήνων, Eυρωπαίων και Αράβων  από το Κατάρ για τη δημιουργία μεγάλης και σύγχρονης τουριστικής επένδυσης, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην περιοχή της Κυπαρισσίας «επισημοποιήθηκε» το απόγευμα του Σαββάτου σε ενημέρωση – συζήτηση, με εκπρόσωπο της εταιρίας που έχει αναλάβει την προώθηση του όλου σχεδιασμού, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας. Ωστόσο, όπως τονίστηκε από τον εκπρόσωπο της εταιρίας, αν δεν καταστεί δυνατή....... η αγορά τουλάχιστον 1200 στρεμμάτων στην περιοχή που εκτείνεται από τον «Καρτελά» μέχρι το «Σεργιάνι» η επένδυση δεν θα γίνει, αφού το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συγκεκριμένη περιοχή και με αυτό το εύρος, σύμφωνα με το σχεδιασμό ανάπτυξής της.
 Η όλη περιοχή είναι έκτασης περίπου 1800 στρεμμάτων με παραλιακό μέτωπο 3,5 περίπου χλμ., από τη θάλασσα μέχρι τις γραμμές του τρένου και σε αυτή υπάρχουν 124 ιδιοκτησίες γης, αγροκτήματα κυρίως, με 26 ακίνητα, κυρίως εξοχικές οικίες και ελάχιστες μόνιμες κατοικίες. Όπως είπε ο σύμβουλος των επενδυτών Χαράλαμπος Στασινόπουλος, θα δημιουργηθεί μονάδα 5 αστέρων 250 κλινών, 2 γήπεδα γκολφ (το ένα με 15 τρύπες και το άλλο με 9), μονάδα τεχνητού νεφρού, κέντρο πρώτων βοηθειών, ελικοδρόμιο, μαρίνα (στο παλιό «χερσαίο» λιμάνι της Κυπαρισσίας) για 180 σκάφη, θεματικό πάρκο, παιδικά πάρκα, θα αναπτυχθούν ναυταθλητικές εγκαταστάσεις πολλαπλών δραστηριοτήτων καθώς και ιππικό κέντρο, ενώ θα αξιοποιηθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά συστήματα). Οι εγκαταστάσεις θα καλύπτουν μόνο 60.000 τ.μ. από την όλη έκταση. Επιθυμία των επενδυτών είναι να δημιουργηθεί μια τουριστική μονάδα, με σεβασμό στο περιβάλλον και ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής καθώς και των τοπικών προϊόντων και γεωργικών δραστηριοτήτων και γι’ αυτό σε αυτή θα γίνονται βιολογικές καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων καθώς και παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων με παραδοσιακό τρόπο. Όπως τονίστηκε, η εξέλιξη των διαδικασιών  πρέπει να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Απριλίου ώστε, ει δυνατόν, τον Νοέμβριο να μπορεί να προχωρήσει η επένδυση με τη μέθοδο «fast track» (λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας για επενδύσεις), δηλαδή, διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης μεγάλων επενδύσεων στη χώρα. Από την πλευρά τους, ιδιοκτήτες γης στην  εν λόγω περιοχή, πολίτες, μηχανικοί και δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν τον προβληματισμό και το σκεπτικισμό τους απέναντι σε όσα άκουσαν και υπέβαλλαν αρκετές ερωτήσεις σχετικά με την επένδυση, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και το οικιστικό σύστημα, ενώ ορισμένοι εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους με την επένδυση. Υπάρχουν, βέβαια, και πολίτες και ιδιοκτήτες που, ευθύς εξαρχής, έχουν σύμφωνη γνώμη και τονίζουν τα οφέλη που θα αποκομίσει η περιοχή από μια τέτοια τουριστική επένδυση. Καλοδεχούμενη, κατ’ αρχάς, χαρακτήρισε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας την όποια ιδέα στοχεύει στην ανάπτυξη, αλλά τόνισε πως «πρέπει να ξέρουμε και τί ακριβώς περιλαμβάνει και πώς αυτή θα υλοποιηθεί» για να πάρει θέση η δημοτική αρχή.

1 σχόλιο:

  1. Ποιο είναι αυτό το Κατάρ κ. Γιαννόπουλε και σε τι θεό πέρα από τον Μαμωνά πιστεύουν αυτά τα πεσκίρια για να τους περιμένουμε εμείς οι ιθαγενείς να έρθουνε να μας σώσουν και μάλιστα με οικολογικές ευαισθησίες: "Επιθυμία των επενδυτών είναι να δημιουργηθεί μια τουριστική μονάδα, με σεβασμό στο περιβάλλον και ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής καθώς και των τοπικών προϊόντων και γεωργικών δραστηριοτήτων και γι’ αυτό σε αυτή θα γίνονται βιολογικές καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων καθώς και παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων με παραδοσιακό τρόπο". Τόσο πολύ άμβλυνε η κρίση τη σκέψη μας! "Μπάτε σκύλοι αλέστε". Ο Καπετάνιος τουλάχιστον ήτανε Μεσσήνιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες