22 Φεβρουαρίου 2011

Η Μεσσηνία σημείο προσέλκυσης του διεθνούς ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος.

Ξεκίνησε επίσημα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ). Πρόκειται για το περιβαλλοντικό παρατηρητήριο που βρίσκεται στην Costa Navarino και δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της TEMES Α.Ε., φορείς που συνεργάζονται στην έρευνα και την εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο. Στο NEO, επιστήμονες από όλο τον κόσμο διεξάγουν πρωτοποριακή έρευνα, αναπτύσσουν νέα εργαλεία και μεθόδους, ανταλλάσσοντας παράλληλα τεχνογνωσία και ιδέες. Στόχος του ΝΕΟ, όπως εξηγείται , είναι να γίνει ένα διεθνούς φήμης ερευνητικό κέντρο σε αυτό τον τομέα.
Ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη σειρά μαθημάτων με τη συμμετοχή φοιτητών του Πανεπιστημίου
της Στοκχόλμης , με στόχο  να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω συνεργασίες τόσο με ελληνικά όσο και διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η δημιουργία και οι δράσεις του ΝΕΟ στοχεύουν επίσης στην ενημέρωση και ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σε θέματα περιβάλλοντος καθώς και ως υπενθύμιση προς την πολιτεία, τους φορείς, τον επιχειρηματικό κόσμο για την προστασία του.
Στο πλαίσιο του κύκλου των μαθημάτων που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου στην Costa Navarino, ο κ. Ingmar Borgström εκ μέρους του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το ΝΕΟ παρέχει μία μοναδική ευκαιρία για μια σε βάθος μελέτη του Μεσογειακού κλίματος και τοπίου. Η έναρξη του κύκλου μαθημάτων με την επίσκεψη της πρώτης ομάδας φοιτητών του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης στη Μεσσηνία, έδωσε νέο ενδιαφέρον και περαιτέρω ώθηση στην επιστημονική τους έρευνα. Η Μεσσηνία, με τη μακραίωνη ιστορία της, τη γεωλογική ποικιλομορφία της και τη θέση της εντός μίας κλιματικά ευαίσθητης περιοχής της Μεσογείου, προσφέρει προς μελέτη μια πληθώρα επιστημονικών θεμάτων μεγάλου ενδιαφέροντος. Αυτή η σειρά των μαθημάτων βοηθά τους φοιτητές να κατανοήσουν καλύτερα όχι μόνο το Μεσογειακό περιβάλλον αλλά και το αντικείμενο ερευνών τους συνολικά».
Η Ακαδημία Αθηνών χαιρέτισε  την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΝΕΟ: «Η πρώτη αυτή εκπαιδευτική δράση σε συνδυασμό με την επερχόμενη έναρξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων στο Παρατηρητήριο, σηματοδοτούν την αρχή μιας αγαστής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων φορέων. Η ταυτόχρονη συμμετοχή Ελλήνων και Σουηδών φοιτητών, καθηγητών και ερευνητών στις δραστηριότητες του ΝΕΟ, αναμένεται να αποτελέσει εφαλτήριο για μια στενή αλληλεπίδραση και επικοινωνία, με ανεκτίμητα εκπαιδευτικά και επιστημονικά αποτελέσματα, καθώς και οφέλη για την τοπική κοινωνία» σημείωσε ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός.
O κ. Νίκος Κατσικερός, αντιπρόεδρος της TEMES A.E. ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μας έδωσε μεγάλη χαρά η έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΝΕΟ στη Μεσσηνία. Πιστεύουμε πως οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, θα προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες και συμπεράσματα στην παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα και θα αποτελέσουν αφορμή για διεύρυνση της συνεργασίας και συμμετοχή και άλλων φορέων σε ανάλογα προγράμματα. Επίσης, είμαστε βέβαιοι πως αυτό το πρώτο πρόγραμμα, θα διαδεχθούν πολλά ακόμη, καθιστώντας το NEO ένα σημαντικό πόλο στην έρευνα, εκπαίδευση και τεχνογνωσία για την κλιματική αλλαγή παγκοσμίως και τη Μεσσηνία σημείο προσέλκυσης διεθνούς ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος. Τέλος, ελπίζουμε πως το ΝΕΟ θα αποτελεί σημείο αναφοράς και συνεχούς υπενθύμισης προς όλους μας, για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος».
Το ερευνητικό πρόγραμμα του ΝΕΟ, που λαμβάνει χώρα στη Μεσσηνία, μία περιοχή σπάνιας βιοποικιλότητας για τη Μεσόγειο, διεξάγεται από επιστήμονες του Κέντρου Bert Bolin για την Κλιματική Αλλαγή του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Τομέα Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες