Με τις τιμές για ακόμη μια χρονιά καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η ελαιοσυγκομιδή στις περιοχές της Τριφυλίας, όπου πλέον ελάχιστες ελιές έχουν μείνει αμάζευτες. Από τα κύρια χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς ήταν αφενός η μειωμένη παραγωγή καρπού σε σχέση με πέρυσι και αφετέρου οι πολύ καλές αποδόσεις, που αποδίδονται στην ηλιοφάνεια και τις καλές καιρικές συνθήκες που προηγήθηκαν της ελαιοσυγκομιδής. Επίσης η ποιότητα του ελαιόλαδου είναι πολύ καλή, αφού δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα από δακοπροσβολές.
Το κυρίαρχο όμως -και αυτό που προβληματίζει έντονα τους παραγωγούς- είναι οι τιμές. Μπορεί φέτος να μην είχαμε τις απότομες πτώσεις και γενικά τις διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν πέρυσι, όμως και πάλι οι τιμές κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Με δεδομένες τις τιμές αυτές οι παραγωγοί ήδη έχουν αρχίσει τις περικοπές στην καλλιεργητική φροντίδα που απαιτείται, προκειμένου να κάνουν θετικό απολογισμό μειώνοντας όσο μπορούν τα έξοδά τους. Αυτό όμως, όπως επισημαίνουν κάποιοι, έχει επιπτώσεις στην ίδια την καλλιέργεια η οποία σιγά σιγά θα απαξιωθεί.
Πηγούλα: Το Πάσχα πριν 100 χρόνια μέσα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες- Του
Παναγιώτη Αντωνόπουλου
-
Του Παναγιώτη Αντωνόπουλου
Όταν πήρα από τα χέρια της την << Αντιγόνη >> του Σοφοκλή,
ταράχτηκα. Ένας φωτεινός ήλιος ήταν το πρόσωπό της, α...
Πριν από 18 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου