22 Οκτωβρίου 2010

Άρχισε το μάζεμα της Μαυρολιάς.

Πάνω από δέκα μέρες έχει αρχίσει το μάζεμα της ελιάς στο χωριό μας και αυτή την εβδομάδα πλέον όλοι θα θα βρίσκονται στα χωράφια τους και θα μαζεύουν μαυρολιές.
Η ποικιλία της μαυρολιάς είναι μια από τις πολλές που παράγονται στον ελληνικό χώρο και η πρώτη που μαζεύεται σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου. Καλλιεργείται μόνο στα χωριά τα δικά μας  ( Πύργος, Χώρα, Αγορέλιτσα, Κορυφάσιο, Φλώκα, Γαργαλιάνους) και όσο απομακρυνόμαστε από αυτά λιγότερο. Το μόνο καλό της μαυρολιάς είναι ότι προλαβαίνει τις πρώτες και καλύτερες τιμές, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια.
Η φετινή χρονιά δεν ευνόησε το καρποδέσιμο της και τα τσουβάλια που βγάζει είναι λίγα, όμως ένα σπάνιο φαινόμενο συμβαίνει φέτος, η απόδοσή της είναι πολύ καλή. Στα λιτρουβιά του χωριού όσοι έχουν βγάλει λάδι βλέπουν να πηγαίνει πάνω από δέκα κιλά το σακί ακόμα και δεκατέσσερα, η μαυρολιά δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες αποδόσεις και αυτό είναι πολύ καλό. Τα δικαιώματα που κρατάνε τα ελαιοτριβεία είναι: Αγροτικός Συνεταιρισμός Πύργου Τριφυλίας 11% για μεταφορά με τρακτέρ του εργοστασίου και 9% με μεταφορά του Παραγωγού, ενώ στο ειλαιοτριβείο του Χρονόπουλου το δικαίωμα είναι 12% και 9% αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες