16 Ιουλίου 2010

H Μπάμπαλη!!!




Για τη δροσερή Μπάμπαλη όλοι πιστεύω θα έχετε ακούσει. Είναι ένα έδεσμα καλοκαιρινό που το γεύτηκαν πολλές γενιές και τώρα έχει ξεχαστεί.

Για να φτιαχτεί θέλει ελάχιστα πράγματα:1) Νερό 2) Ξύδι 3) Λάδι 4) Ρίγανη και 5) Παξιμάδια ή ξερό ψωμί. Τα βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο τα ανακατεύουμε με το κουτάλι και καλή όρεξη!! Φαίνεται φτωχή δεν εντυπωσιάζει αλλά άμα δοκιμάσετε θα νιώσετε τη δροσιά και τη νοστιμιά της.Τη μπάμπαλη την έφτιαχναν οι μανάδες μας το καλοκαίρι με τα ψωμιά που ξεραίνονταν ή με τις φρίξες, τα παξιμάδια δηλαδή του φούρνου.

Δεν ξέρω αν είναι γνωστή και σε άλλες περιοχές πέρα από κάποια χωριά της Τριφυλίας και της Πυλίας που θυμάμαι εγώ. Για να είμαι ειλικρινής τότε που ήμασταν παιδιά και πεινάγαμε δεν μπορώ να πω ότι τρελαίνομασταν για την μπάμπαλη σαν κύριο φαγητό, γιατί μας άνοιγε πιο πολύ την όρεξη, αφού φέρνει προς ορντέβρ, και έλειπε το κυρίως πιάτο.

Σκεφτόμασταν μάλιστα ότι ήταν επινοησή τους για να σπρώξουν τα ξερά ψωμιά.Η μεγάλη μου όμως έκπληξη ήρθε μετά από πολλά χρόνια, το 1980, όταν μπήκαμε με την Ελένη σε έναν ιταλικό φούρνο στο Τορόντο του Καναδά και ζητήσαμε να πάρουμε μια κουλούρα κομμένη εγκάρσια και ψημμένη σαν παξιμάδι σαν μια μεγάλη κριθαροκουλούρα της Κρήτης δηλαδή, και μας είπε η πωλήτρια: "Όχι αυτό δεν είναι για σας, είναι για εμάς τους Ιταλούς που προερχόμαστε από τη νότια Ιταλία. Φτιάχνουμε ένα έδεσμα με νερό ξύδι ρίγανη και λάδι". Και μας περιέγραψε την Μπάμπαλη που από εκείνη τη στιγμή ανέβηκε στην υπόληψη μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες