13 Απριλίου 2010

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ!!!



Σημείωση: Βρισκόμαστε στην εποχή της Αγγινάρας -και εμείς στη Μεσσηνία με αυτές τις αγκαθωτές της Μικρομάνης έχουμε την καλύτερη ποικιλία τους- είναι και τα κατσικάκια ακόμα τρυφερά, τι το καλύτερο για ένα τέτοιο έδεσμα; Το οποίο είναι παραδοσιακό φαγητό της Μεσσηνίας. Τώρα θα μάθουμε και από τους υπόλοιπους φίλους μας αν το φτιάχνουν έτσι και αλλού. Το παράδοξο με αυτή τη συνταγή είναι ότι γίνεται με ντομάτα -πράγμα αδιανόητο για πολλούς μάγειρες- και το ακόμα πιο παράδοξο ότι έτσι γίνεται νοστιμότερο! Δοκιμάστε όσoι δεν το ξέρετε και θα δείτε!


ΥΛΙΚΑ:

Κατσικάκι,
μπορεί να γίνει και με αρνί αλλά νομίζω ότι στα κοκκινιστά πρέπει να αποφεύγουμε το αρνίσιο κρέας γιατί είναι παχύ και μένει το λίπος στο ζουμί. Το αρνί ενδείκνυται για σχάρα ή σούβλα, που έτσι στραγγίζει.
Αγκινάρες, κάνουν όλες οι ποικιλίες αλλά οι ιδανικότερες είναι οι αγκθωτές της Καλαμάτας και οι μωβέ της Τήνου γιατί έχουν περισσότερο άρωμα. Τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε στα τέσσερα. Για να μη μαυρίσουν τις βουτάμε μέσα σε ένα μπολάκι με ξυνό 3 λεμονιών και τις απιθώνουμε προσωρινά σε ένα ταψάκι. Δυό μεγάλες ή τρεις μικρές αγκινάρες είναι αρκετές για κάθε μερίδα.
Ντομάτα σε οποιαδήποτε μορφή, στην περίπτωση ταιριάζει πιο πολύ ο πελτές.Όχι κρεμμύδια, άνιθα μάραθα και τέτοια για να αναδειχτεί το άρωμα της αγκινάρας!

.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:Αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Το τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο, ρίχνουμε τη ντομάτα και νερό να το σκεπάσει. Όταν κοντεύει να γίνει το κρέας ρίχνουμε τις αγκινάρες και το αφήνουμε να βράσει για άλλα 20 λεπτά.Σβήνοντας το μάτι, στίβουμε το λεμόνι μέσα στο φαί. Χτυπάμε το αυγό και όταν είναι έτοιμο του ρίχνουμε με το κουτάλι ζουμί για να μην κόψει και μετά το αναποδογυρίζουμε όλο στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε κουνόντας την κατσαρόλα πιασμένη από τα χερούλια. Σερβίρουμε με προσοχή τις μερίδες που σηκώνουν πάνω τους μπόλικο πιπέρι, αν μας αρέσει.Και καλή όρεξη!!!!

.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΦΑΓΩΜΑΤΟΣ:Τρώγεται κανονικά με πηρούνι και μαχαίρι αλλά αν κάποια στιγμή ανιληφθείτε ότι χρησιμοποιήτε ενταντικά και τα δάχτυλα, πιάνοντας τα πεντενόστιμα κοκκαλάκια, υπ' ευθύνη σας! Θα είναι όμως αυτό και μια ισχυρή ένδειξη ότι πετύχατε πλήρως τη συνταγή!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες