10 Μαρτίου 2010

Ένα εκατομμύριο δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Στον καταλογισμό προστίμων, που αφορούν σε παραβάσεις της νομοθεσίας για χρήση και διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε συνολικά 34 περιπτώσεις (αλυσίδες εμπορίας, επιχειρήσεις διανομής αλλά και μεμονωμένους παραγωγούς οπωροκηπευτικών), προχώρησε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στόχος, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχάλης Καρχιμάκης, είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι περισσότερες από ένα εκατομμύριο δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μελέτες που έχει στα χέρια της η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου δείχνουν αύξηση κατά 40% των περιστατικών καρκίνου στις περιοχές που γίνεται ευρεία και ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών των περιοχών περίοπτη θέση κατέχουν η Ηλεία και η Δυτική Αχαΐα. Στα ποτάμια, όπου καταλήγουν τοξικές ουσίες από καλλιέργειες, συχνά παρατηρείται αλλαγή φύλου στα ψάρια, καθώς τα φυτοφάρμακα λειτουργούν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες. Επιστήμονες επισημαίνουν τον διατροφικό κίνδυνο, καθώς τα ισχυρά αυτά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται σε ανεξέλεγκτες ποσότητες περνούν στον ιστό των φρούτων και λαχανικών, με αποτέλεσμα παρά το καλό πλύσιμο αυτά να παραμένουν καταλήγοντας στον οργανισμό μας.

Σε δηλώσεις του, ο υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης τόνισε: «Τα εγχώρια προϊόντα είναι ποιοτικά αναβαθμισμένα, παράγονται και συσκευάζονται σύμφωνα με τους πλέον αυστηρούς κανονισμούς της Ε.Ε., για την προστασία της υγείας των καταναλωτών.

Η μικρή αυτή μειονότητα των εμπόρων, διανομέων αλλά και παραγωγών που επιμένουν να αγνοούν τη νομοθεσία, να χρησιμοποιούν αλόγιστα φυτοφάρμακα και να διαθέτουν ακατάλληλα προϊόντα θα βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχων.

Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι υπόκεινται σε έλεγχο και ότι δεν θα γίνουν πλέον ανεκτές οι πρακτικές εκείνες που εκθέτουν ολόκληρο τον κλάδο και παράλληλα δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στην αγορά». Όπως βεβαιώνει ο υφυπουργός, το Υπ.Α.Α.Τ. προχωρά στην αναδιοργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών του με σύγχρονα πρότυπα, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας και αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, τις βάσεις δεδομένων των τελωνείων και του συστήματος TAXIS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες