22 Οκτωβρίου 2009

Απογοήτευση στην αγορά ελαιολάδου

Η απογοήτευση της ελληνικής πλευράς, σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της, αποτέλεσε το βασικό χαρακτηριστικό των εξελίξεων στην αγορά του ελαιολάδου την εβδομάδα που πέρασε.

Το ιταλικό ενδιαφέρον παραμένει εξαιρετικά περιορισμένο, άτονο και με μία συνεχή προσπάθεια μείωσης των τιμών, γεγονός το οποίο προκαλεί σοβαρό προβληματισμό, σε μια στιγμή κατά την οποία στις πρώιμες περιοχές της χώρας (Τριφυλία κ.ά.) ξεκίνησε ήδη η έκθλιψη φρέσκων ελαιολάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη αντίδραση των Ιταλών σε ό,τι αφορά τα φρέσκα ελαιόλαδα είναι η προσφορά τιμών CIF που δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 2,80 ευρώ/κιλό.

Οι τιμές CIF που συζητούνται για τα υφιστάμενα αποθέματα έχουν ως ανώτατο όριο τα 2,75 ευρώ/κιλό για εξαιρετικής ποιότητας παρθένα ελαιόλαδα, τα οποία προφανώς είναι είδος εν ανεπαρκεία. Οι τιμές CIF για τα μειονεκτικά ελαιόλαδα οξύτητας 5 βαθμών, διαμορφώνονται πλέον γύρω στα 2,00 ευρώ/κιλό.

Ανάλογο με τα όσα συμβαίνουν στην ελληνική αγορά είναι και το κλίμα το οποίο επικρατεί και στην ισπανική αγορά ελαιολάδου. Οι τιμές ex-factory κινούνται πλέον γύρω από τα 2,40 ευρώ/κιλό για τα εξαιρετικά παρθένα, στα 2,35 ευρώ/κιλό τα παρθένα και γύρω στα 2,30 ευρώ/κιλό οι βιομηχανικοί άσοι.

Κύριο χαρακτηριστικό και της ισπανικής αγοράς είναι η πτώση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα αποθέματα στο τέλος του Οκτωβρίου.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις αναθεωρημένες πλέον εκτιμήσεις για το ύψος της νέας παραγωγής δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα για την προοπτική της πορείας των τιμών.

ΠΗΓΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες