12 Οκτωβρίου 2009

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΡΑΒΔΟΣ


Ξεκίνησε το μάζεμα της ελιάς σε περιοχές της Τριφυλίας, και ειδικά στη Χώρα όπου υπάρχουν αρκετές μαυρολιές. Ακόμη βέβαια η συγκομιδή βρίσκεται στην αρχή και λίγοι παραγωγοί έχουν αρχίσει το μάζεμα. Εφόσον όμως ο καιρός συνεχίσει να είναι καλός, εκτιμάται ότι από την επόμενη εβδομάδα ένα 20-30% των παραγωγών που έχουν μαυρολιές θα ξεκινήσει κανονικά το ράβδισμα.
Φέτος σε όλη την περιοχή της Τριφυλίας αναμένεται μια αρκετά καλή χρονιά σε παραγωγή. Τα ελαιόδεντρα είναι γεμάτα με καρπό, ενώ τα προηγούμενα δύο χρόνια, είτε λόγω ξηρασίας είτε λόγω παγετού, δεν υπήρχε παραγωγή. Το ζητούμενο όμως πέρα από την παραγωγή είναι η τιμή που θα έχει το λάδι. Ακόμη βέβαια δεν έχει διαμορφωθεί τιμή για το φετινό φρέσκο λάδι και κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα γίνει προς το τέλος του μήνα, που θα υπάρχουν αρκετές ποσότητες λαδιού ώστε να μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν από ανθρώπους που ασχολούνται με συνεταιριστικές οργανώσεις είναι ότι το ξεκίνημα θα είναι περίπου στα 3 ευρώ και ευελπιστούν να μην πέσει από εκεί. Ομως, όπως επισημαίνουν, αυτή τη στιγμή τίποτα δεν μπορούν να πουν με σιγουριά πέρα από το να κάνουν κάποιες εκτιμήσεις.
Η υποθετική τιμή των 3 ευρώ σίγουρα δεν τους ικανοποιεί, καθώς επισημαίνουν ότι το λάδι θα έπρεπε να είναι από 3,5 ευρώ και πάνω για να μπορεί ο παραγωγός να βγάλει κάποιο εισόδημα. Οσο όμως σκέφτονται την περυσινή κατρακύλα του λαδιού, που έφτασε στο 1,8 και στο 1,7 ευρώ, τότε χαρακτηρίζουν και τα 3 ευρώ σχετικά καλή τιμή - σε σχέση δηλαδή με την περυσινή κατάσταση.
Από την περιοχή του Κορυφασίου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάζαρος Σύρνος μας είπε: «Στην περιοχή μας ήδη κάποιοι δειλά δειλά ξεκίνησαν το μάζεμα με τις μαυρολιές, αλλά από την επόμενη εβδομάδα ένα 20-30% των παραγωγών θα έχει ξεκινήσει κανονικά το μάζεμα. Και αυτό επειδή πέφτουν οι ελιές από πυρηνοτρήτη. Υπήρχε πρόβλημα όταν οι ελιές ήταν στον ανθό και τώρα πέφτουν, ειδικά όπου δεν υπάρχει παραγωγή και είναι λίγες οι ελιές.
Φέτος αναμένουμε να έχουμε υπερπαραγωγή, κι αυτό γιατί τα δύο τελευταία χρόνια δεν είχαμε ελιές, αφού την μια χρονιά είχαμε την ξέρα και την άλλη τον πάγο.
Θα περιμένουμε να δούμε και τις αποδόσεις όμως, καθώς όταν έχουμε μεγάλη παραγωγή σε καρπό, η αποδόσεις είναι πιο μικρές.
Οσον αφορά την τιμή, με τις τάσεις που υπάρχουν εκτιμώ ότι για το φετινό λάδι θα ξεκινήσει από τα 3 ευρώ περίπου - μια τιμή που αν την συγκρίνουμε με αυτές που είχαμε πέρυσι στο 1,8 είναι καλή. Ομως το λάδι θα έπρεπε να έχει μια τιμή σταθερή στα 4 ευρώ για να πούμε ότι είναι μια καλή τιμή για τον παραγωγό, να μπορεί να βγάλει άνετα το κόστος καλλιέργειας και να ζήσει την οικογένεια του».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του «Νηλέα» Γιώργος Κόκκινος μας επισήμανε: «Περιμένουμε μια καλή παραγωγή για φέτος, εκτός βέβαια από τις περιοχές που είχαμε προβλήματα με τον καιρό και το χαλάζι. Ο κόσμος πάντως ξεκινά σιγά σιγά να μαζεύει τις πρώτες μαυρολιές, πιστεύω όμως ότι από τις 20 Οκτωβρίου και μετά θα εντατικοποιηθεί το μάζεμα. Μέχρι τώρα δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα, και από το δίκτυο παγίδων που έχουν βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προσβολές από δάκο. Είμαστε όμως σε επιφυλακή μήπως υπάρξει ξαφνική έκρηξη των πληθυσμών του.
Οι τιμές δεν ξέρουμε ακόμη πού θα διαμορφωθούν καθώς δεν υπάρχει ακόμη παραγωγή. Αυτή την στιγμή για το περυσινό λάδι ακούμε ότι είναι στα 2,5 ευρώ.
Προσδοκούμε το φρέσκο λάδι να ξεκινήσει από τα 2,8 - 3 ευρώ και ελπίζουμε να κρατηθεί εκεί και να μην κατρακυλήσει στα περυσινά επίπεδα που θα μας οδηγήσουν σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας».
Στην περιοχή των Γαργαλιάνων δεν υπάρχουν πολλές μαυρολιές και έτσι το ράβδισμα εκεί θα καθυστερήσει ακόμη να ξεκινήσει, όπως μας τόνισε ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων, Ηλίας Βαρούτσος, σημειώνοντας: «Φαίνεται ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά σε παραγωγή, καλύτερη από πέρυσι, αν και τα τελευταία χρόνια κάθε χρόνο υπάρχει παραγωγή καθώς οι περισσότερες ελιές είναι ποτιστικές και έχουν αποδόσεις. Ο ράβδος εδώ θα αργήσει πιστεύω να ξεκινήσει - θα πάμε από τις αρχές Νοεμβρίου καθώς τα νερά που έπεσαν τώρα τελευταία μπορεί να έκαναν καλό στις ελιές, καθώς ποτίστηκαν, και να βοήθησαν τον καρπό να χοντρύνει - όμως της όψιμης.
Το σημαντικό όμως είναι να έχουμε καλές τιμές. Οπως δείχνουν τα πράγματα, πιστεύω να έχουμε ένα ξεκίνημα στα 3 ευρώ - αρκεί βέβαια να κρατηθούν σε αυτά τα επίπεδα γιατί και πέρυσι από τα 3 ευρώ ξεκίνησαν αλλά κατρακύλησαν και κάτω από τα 2 ευρώ. Αυτό θα εξαρτηθεί από την παραγωγή και τη ζήτηση: τι ζήτηση θα υπάρχει για λάδι από τους εμπόρους αλλά και τι παραγωγή θα υπάρχει, όχι μόνο από εμάς (την Ελλάδα), αλλά και από άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Αν κρατηθεί στα 3 ευρώ θα μπορούμε να πούμε ότι είναι μια σχετικά καλή τιμή σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς για να μιλάμε για καλές τιμές πρέπει να είναι πάνω από τα 3,5 ευρώ αφού το καλλιεργητικό κόστος έχει ανέβει σημαντικά»
πηγή:Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες