6 Οκτωβρίου 2009

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΧΩΡΙΑ

Προ εκπλήξεως βρίσκονται πολλοί ιδιοκτήτες στη Μεσσηνία, σε περιοχές όπου δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, όταν παραλαμβάνουν το εκκαθαριστικό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων. Οι εν λόγω ιδιοκτήτες, κάτοχοι οικοπέδων σε πολύ μικρά χωριά, βλέπουν τους κήπους που βρίσκονται εντός οικισμού να έχουν πάρει αξία Παρισιού. Τούτο προκύπτει από τον τρόπο υπολογισμού της αξίας των εν λόγω ακινήτων που υιοθετήθηκε ειδικά για το ΕΤΑΚ με την υπουργική απόφαση ΠΟΛ 1117/12.8.2008, σε συνδυασμό με τη συναφή απόφαση ΠΟΛ 1118, της επομένης ημέρας.Στην ΠΟΛ 1117 αναφέρονται τα εξής: «Για το 2008 καθορίζουμε τις τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου δήμου ή κοινότητας στις περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας, αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες επιβολής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων στα φυσικά πρόσωπα, ως ακολούθως». Ακολουθούν οι δήμοι και οι κοινότητες σχεδόν όλης της χώρας, φυσικά και της Μεσσηνίας. Ποια σημασία έχει ο εν λόγω συντελεστής; Να τι λέει η ΠΟΛ 1118: «Άρθρο 7. Οικόπεδο το οποίο βρίσκεται εκτός συστήματος πλήρους αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων. Η φορολογητέα αξία του οικοπέδου της κατηγορίας αυτής προκύπτει από το γινόμενο της τιμής οικοπέδου που ορίζεται στην 1085779/886/0013/ΠΟΛ 1117/11-8-2008 Α.Υ.Ο. (σ.σ. αναφέρεται λάθος ημερομηνία) επί την επιφάνεια του οικοπέδου και επί το ποσοστό συνιδιοκτησίας αναλόγως του είδους εμπραγμάτου δικαιώματος (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία)».
Χρυσάφια οι κήποι!Πώς μετατρέπονται οι κήποι σε …χρυσάφι; Με τη βοήθεια των συντελεστών. Για παράδειγμα: ένας κήπος-οικόπεδο, σε χωριό εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, στο Δήμο Κυπαρισσίας έχει τιμή 7 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ στο Δήμο Ανδρούσας 16 και στο Δήμο Βουφράδος 20. Αυτό σημαίνει πως ένας κήπος ενός στρέμματος βρίσκεται στην πρώτη περίπτωση να έχει αξία 7.000 ευρώ, στη δεύτερη 16.000 και στην τρίτη 20.000, με αποτέλεσμα η ημιορεινή και μειονεκτική-δυσπρόσιτη κατά το ήμισυ περίπου Βουφράδα να μετατρέπεται σε …Παρίσι! Την ίδια ώρα που ένα ίδιο οικόπεδο στο Δήμο Μελιγαλά έχει αξία 8.800 ευρώ, καθώς εκεί ο συντελεστής είναι μόλις 8,80! Ίσως κι αυτός ο συντελεστής να είναι στην πραγματικότητα υψηλός εν σχέσει προς τις αγοραίες αξίες, είναι όμως πολύ χαμηλότερος εν συγκρίσει προς τη σαφώς μειονεκτικότερη, σε πρόσβαση για παράδειγμα, Βουφράδα. Σημειώνεται πως ο διπλανός Δήμος Αριστομένους έχει συντελεστή μόλις 9.
Ανεβαίνει η αξία,πάνω και το τέλοςΑποτέλεσμα αυτών είναι να ανεβαίνει η αξία των ακινήτων, όπως υπολογίζεται για το ΕΤΑΚ, άρα να ανεβαίνει και το ποσόν του τέλους. Πώς μπορεί κάποιος να κάνει κάτι; Μόνο προσβάλλοντας την υπουργική απόφαση που καθορίζει τους συντελεστές, σύμφωνα με έμπειρο λογιστή, κάτι που θα κοστίσει πολλαπλάσια στον ενδιαφερόμενο από το αν πάει να πληρώσει όσα του ζητάνε. Πιθανή «παγίδα»; Να βγει του χρόνου το υπουργείο Οικονομικών και να πει: «Όλοι δέχτηκαν αυτές τις αξίες. Εντάσσω λοιπόν στο αντικειμενικό σύστημα αυτές τις περιοχές, με αξίες γης σε αυτό το επίπεδο»!Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα έχουν ταχυδρομηθεί εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ για το 2008. Από την επομένη των εκλογών και μέχρι το τέλος του έτους εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρους που σχετίζονται με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων τόσο για το 2008 όσο και το 2009. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», όπως αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ (δεδομένου ότι το κόμμα αυτό έχει υποσχεθεί την κατάργηση του ΕΤΑΚ), οι φόροι που έχουν ψηφισθεί θα συνεχίσουν να ισχύουν και οι όποιες αλλαγές, εφόσον κερδίσουν τη μάχη των εκλογών, θα γίνουν από το 2010. Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι έκτακτες εισφορές όσο και το ΕΤΑΚ του 2009 θα καταβληθούν κανονικά από τους υπόχρεους φορολογούμενους, ανεξάρτητα από το νικητή των εκλογών.
Του Κώστα Κοντοθανάση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες