3 Φεβρουαρίου 2009

ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΛΑΔΙ


Μικρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές παραγωγού για το λάδι στη Μεσσηνία, αφού οι Ιταλοί αγοραστές ανέβασαν κατά τι τις προσφορές τους. Συγκεκριμένα, οι Ιταλοί δίνουν πλέον από 2,25 έως 2,28 ευρώ το κιλό για ελαιόλαδο οξύτητας 0,3 παραδοτέο στην Ιταλία, κάτι που σημαίνει τιμή παραγωγού μεταξύ 2,08 έως 2,10 ευρώ το κιλό.


Η άνοδος αυτή φαίνεται ότι οφείλεται σε αντίστοιχη αύξηση των τιμών παραγωγού στην Ισπανία, μετά τις πτωτικές τάσεις κατά το τελευταίο διάστημα που συμπαρέσυραν και αυτές στην Ελλάδα.Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί παράγοντες και γνώστες της αγοράς είχαν εκφράσει την εκτίμηση ότι «πιάσαμε πάτο στα 2,05 ευρώ στον παραγωγό». Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις τους, στο άμεσο μέλλον η αγορά θα κινείται στα ίδια επίπεδα.Όσον αφορά στο σκηνικό της αγοράς όπως διαμορφώνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, στα 2,00 ευρώ το κιλό αγοράζουν το λάδι (τρία δέκατα) οι ενώσεις του νομού Ηρακλείου με τις τιμές να μειώνονται κατά τρία λεπτά όσο αυξάνεται η οξύτητα του προϊόντος.


Έτσι, οι αγρότες που πουλάνε λάδι οξύτητας στα τέσσερα δέκατα πληρώνονται προς 1, 90 ευρώ το κιλό και για τα πέντε δέκατα πληρώνονται προς 1,80 ευρώ το κιλό. Με την τακτική αυτή, δηλαδή της πληρωμής σε τιμή βάσης τα 2,00 ευρώ, οι Ενώσεις του Ηρακλείου επιχειρούν να συγκρατήσουν την κάθοδο των τιμών παραγωγού του ελαιόλαδου και σιγά-σιγά να μπορούν να την αυξήσουν.


Από την πλευρά τους, οι Ενώσεις Πεζών και Μονοφατσίου πληρώνουν όλους τους αγρότες τοις μετρητοίς. Η Ένωση Ηρακλείου και η Ένωση Μεσσαράς πληρώνουν τους ελαιοπαραγωγούς τοις μετρητοίς μόνο όταν οι ποσότητες είναι μικρές. Όταν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες οι πληρωμές γίνονται με μεταχρονολογημένες επιταγές μικρής διάρκειας.


Στη Μεσσηνία η εικόνα είναι λίγο καλύτερη, αφού η τιμή παραγωγού έχει διαμορφωθεί στα 2,05 ευρώ το κιλό.


Στη Σητεία η τιμή δεν έχει ακόμα παγιωθεί αφού τόσο η Ένωση δεν αγοράζει ακόμα με οριστική τιμή, η Μονή Τοπλού έχει κάνει προτάσεις σε κάποιους συνεταιρισμούς για 2,10€ και κάποιοι παραγωγοί έχουν ήδη πουλήσει σε ιδιώτες με 2,17€. Η γενικότερη εικόνα για την τιμή του ελαιόλαδου είναι πολύ προβληματική αφού η μεγάλη παραγωγή δε συνοδεύεται με τιμές ανάλογες που να καλύψουν έξοδα των παραγωγών. Πρέπει να τονίσουμε ότι οι τιμές ελαιολάδου είναι μειωμένες εξαιτίας και της μεγάλης παραγωγής που έχει αποθηκευτεί από το περασμένο ακόμα έτος Σημειώνεται ότι τα αποθέματα ελαιόλαδου στη χώρα μας, στις 30.9.2008 ήταν της τάξεως των 40.000 τόνων, ενώ προστίθεται και η φετινή παραγωγή, η οποία εκτιμάται σε 235.000 τόνους.
ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες