18 Δεκεμβρίου 2008

ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ολοένα και περισσότερων αγροτικών οργανώσεων για τα αυστηρά κριτήρια που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τη διάθεση και χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Κοινότητα. Αυτό επισημαίνει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιάννης Γκλαβάκης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει, όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής, να επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς ως προς το είδος των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα κυκλοφορούν προς χρήση, ενώ οι παραγωγοί εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων μέτρων, καθώς όπως υποστηρίζουν ο αποκλεισμός ορισμένων ουσιών θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη πολλών καλλιεργειών. Με ερώτηση που υπέβαλε ο κ. Γκλαβάκης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητά να μάθει εναλλακτικούς τρόπους προστασίας των καλλιεργειών σε περίπτωση απαγόρευσης παραδοσιακών φυτοπροστατευτικών ουσιών. Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι απαραίτητα για να εξασφαλιστεί η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων σε προσιτές τιμές, υπογραμμίζεται στην ερώτηση.Είναι αναγκαίο, προστίθεται, να υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ασφαλών χημικών προϊόντων για τον αποτελεσματικό έλεγχο των οργανισμών που βλάπτουν τις καλλιέργειες. Ωστόσο, τα κριτήρια αποκλεισμού των ουσιών, θα πρέπει να βασίζονται σε προσέγγιση που εκτιμά τους πραγματικούς κινδύνους και όχι τους θεωρητικούς. Αν αφαιρέσουμε από τους αγρότες τα «εργαλεία φυτοπροστασίας» που έχουν, τότε θα κάνουν εντατικότερη χρήση των υπολοίπων, που θα έχουν στη διάθεσή τους, με αποτέλεσμα η ζημιά να είναι μεγαλύτερη από τα προσδοκώμενα οφέλη.Επιπλέον εκτιμάται ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου κοινοτικού πλαισίου για τα φυτοφάρμακα θα έχει επιπτώσεις και στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, δεδομένου ότι η παραγωγή ορισμένων βασικών αγροτικών προϊόντων θα μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής τους και την μείωση της ανταγωνιστικότητας τους έναντι ομοειδών εισαγόμενων προϊόντων, καταλήγει στην ερώτησή του ο κ. Γκλαβάκης.

1 σχόλιο:

  1. Τώρα ποιός ή ποιά είσαι εσύ και έχεις κάνει αυτή την καταπληκτική δουλειά δεν γνωρίζω. Σε ευχαριστώ πολύ πάντως για την καλοσύνη σου να προβάλλεις το blog μου και σε περίοπτη θέση μάλιστα. Είμαι πάντως στη διάθεση σου αν θέλεις να γράφω κατ' ευθείαν στο blog σου για πυργιώτικα θέματα. Και πάλι μπράβο για τη δουλειά σου και σε ευχαριστώ πολύ. Δημήτρης Κουκουλάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες