2 Οκτωβρίου 2008

ΑΣΧΗΜΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΙ

Δυσλειτουργίες στην αγορά του ελαιολάδου προκαλεί η οικονομική κρίση που μαστίζει τις αγορές χωρών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και της Ευρώπης. Προβλήματα αναφέρονται σε εταιρείες τυποποίησης, αφού λόγω της ιδιαιτερότητας του προϊόντος, που σε αρκετές χώρες, θεωρείται είδος πολυτελείας, οι καταναλωτές εμφανίζονται συγκρατημένοι.

Ειδικότερα, στην Ιταλία το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους η τυποποίηση ελαιολάδου μειώθηκε κατά 20% περίπου, καθώς οι καταναλωτές στις βόρειες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής έχουν μειώσει τις αγορές τους σε ελαιόλαδο, που για αυτούς θεωρείται ως προϊόν πολυτελείας, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Σε εγχώριο επίπεδο, σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα οδηγήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο, υποχωρώντας και κάτω από το 2,70 ευρώ το κιλό.

Το ιταλικό εμπόριο πιέζει τις τιμές, οι οποίες αυτή τη στιγμή κυμαίνονται στα επίπεδα των 2,68 ευρώ το κιλό για λάδι παραδοτέο στην Ιταλία (εξαιρετικό παρθένο οξύτητας μέχρι 3 γραμμές και καλούς δείκτες Κ), ενώ για τα πεντάρια ελληνικά λαμπάντε ελαιόλαδα οι Ιταλοί προσφέρουν τιμές CIF κάτω από τα 2,15 ευρώ το κιλό.

Την ίδια στιγμή πίεση ασκείται και στις τιμές παραγωγού στην Ισπανία, οι οποίες (ex factory) διαμορφώνονται στα 2,30 ευρώ το κιλό για τα εξαιρετικά παρθένα, στα 2,20 για τα παρθένα και κάτω από τα 2,20 ευρώ το κιλό για τους βιομηχανικούς άσσους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες