6 Σεπτεμβρίου 2021

STOP στην προανάρτηση του Κτηματολογίου, ζητούν Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας και ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
Τη Δευτέρα 23/8 έγινε η προανάρτηση για το Κτηματολόγιο στο Νομό Μεσσηνίας που περιλαμβάνει και την περιοχή του Δήμου Τριφυλίας που είχε προαναγγελθεί επίσημα από το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ από τον Ιούλιο μήνα. Η διαδικασία προβλέπει τον έλεγχο ηλεκτρονικά μέσω των κωδικών taxis από τον κάθε ένα που υπέβαλε δήλωση των στοιχείων των ακινήτων και των ορίων που καταχωρήθηκαν από τον ανάδοχο που παρέλαβε τις δηλώσεις και την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης διόρθωσης σε περίπτωση λαθών εντός προθεσμίας 45 ημερών, δηλαδή έως τις 6 Οκτώβρη σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Από τους μέχρι σήμερα εκτεταμένους ελέγχους που έχουμε κάνει στο διάστημα των δύο εβδομάδων για δηλώσεις που υποβάλλαμε, διαπιστώσαμε ότι όσον αφορά τα όρια των γεωτεμαχίων το κτηματολόγιο έχει αστοχήσει στην Τριφυλία σε ποσοστό 90%, ενώ υπάρχουν και λάθη στα υπόλοιπα στοιχεία σε μικρότερο βαθμό. Δηλαδή δεν υπάρχει χωράφι και οικόπεδο που να βρίσκεται στη σωστή θέση. Οι πολίτες για όλα αυτά είχαν υποβάλει εξαρτημένα τοπογραφικά διαγράμματα συνταγμένα από μηχανικούς με επίγειες μετρήσεις συντεταγμένων και είχαν πληρώσει και το ανάλογο κόστος............ εμπιστευόμενοι την ανακοίνωση της 1/2/2019 της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ σύμφωνα με την οποία «ο πλέον αξιόπιστος τρόπος εντοπισμού και προσδιορισμού των ορίων του ακινήτου είναι το σύγχρονο τοπογραφικό διάγραμμα (εξαρτημένο τοπογραφικό) που διαθέτει συντεταγμένες ΕΓΣΑ που χρησιμοποιεί το Εθνικό Κτηματολόγιο» . Θα περίμενε κανείς το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο ανάδοχος θα είχε τηρήσει τους όρους της δημόσιας σύμβασης και της συγγραφής υποχρεώσεων που υπέγραψε και θα είχε επεξεργαστεί και καταχωρήσει τα όρια που του υποβλήθηκαν, ενώ οι επιβλέποντες μηχανικοί της μελέτης από το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ θα είχαν κάνει τη δουλεία τους που είναι να διασφαλίσουν ότι ο ανάδοχος εκπληρώνει τους όρους της σύμβασης και της συγγραφής υποχρεώσεων, μιας και πρόκειται για δημόσια σύμβαση και όχι για ιδιωτική τους υπόθεση.

Αντί αυτού τίποτε από όλα τα παραπάνω δεν έγινε και ο ανάδοχος για την Τριφυλία που είναι η εταιρία ΓΕΩΤΟΠΟΣ Α.Ε. (Λεωφ. Μεσογείων 427, Αγ. Παρασκευή 153 43, ανάρτησε τα ακίνητα σύμφωνα με το αρχικό προκαταρκτικό υπόβαθρο που διέθετε χωρίς να έχει προβεί σε καμία επεξεργασία και καταχώριση ορίων με βάση τις δηλώσεις που τους υποβλήθηκαν με αποτέλεσμα οι πολίτες που περίμεναν να έχει καταχωρηθεί σωστά η ιδιοκτησία τους αλλά και εμείς οι επαγγελματίες που τους υποστηρίξαμε και προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε στησύνταξη ενός αξιόπιστου συστήματος κτηματολογίου για την περιοχή μας, να έχουμε περιέλθει πλέον σε αδιέξοδο.

Η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε με αποκλειστική ευθύνη της αναδόχου εταιρίας ΓΕΩΤΟΠΟΣ Α.Ε. αλλά και του ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ, το οποίο όφειλε να διαπιστώσει την αστοχία και να μη προχωρήσει στην προανάρτιση αλλά να επιβάλει στην ανάδοχο εταιρεία να εκτελέσει το ανατεθέν έργο σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Αν δεν ληφθούν μέτρα για την ορθή επανυποβολή της μελέτης θα δημιουργηθούν στο μέλλον στην περιοχή μας τεράστια και ανυπέρβλητα προβλήματα στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών (μεταβιβάσεις, αγοραπωλησίες, τακτοποίηση αυθαιρέτων κλπ) όπου όλοι μας πολίτες και επαγγελματίες θα μετέχουμε σε έναν ατελείωτο και φαύλο κύκλο διορθώσεων με το ανάλογο οικονομικό κόστος, όπως γίνεται σε πολλές περιοχές της χώρας που το κτηματολόγιο έχει αστοχήσει, ενώ το κράτος θα εισπράττει φόρους και τέλη.

Επιπλέον η διόρθωση των στοιχείων και των ορίων των ακινήτων στο επόμενο στάδιο που είναι η ανάρτηση για να γίνει πρέπει να υποβληθεί ένσταση με το ανάλογο παράβολο και τεκμηρίωση της διόρθωσης από μηχανικό, όπου το αίτημα θα δια
βιβαστεί στην επιτροπή ενστάσεων που θα αποφανθεί σε απροσδιόριστο χρόνο, όπως γίνεται σε πολλές περιοχές που οι επιτροπές ούτε καν λειτουργούν, ενώ σε επόμενα στάδια θα χρειάζεται μέχρι και δικαστική απόφαση για να διορθωθούν τα όρια. Γιατί λοιπόν οι πολίτες που ήταν συνεπείς με τις αρχικές ανακοινώσεις της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ να υποστούν αυτή την απίστευτη ταλαιπωρία;ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ

Καθολικό αίτημα όλων των μελών των Συλλόγων μας και των Διοικητικών Συμβουλίων που τους εκπροσωπούν είναι η απόφασή μας προς την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και τον ανάδοχο για ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΡΤΗΣΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ώστε να δοθεί ο χρόνος στον ανάδοχο να διορθώσει την κτηματολογική βάση με τα όρια που αποτυπώνονται στα τοπογραφικά διαγράμματα που του υποβλήθηκαν και στη συνέχεια να ακολουθήσει η προανάρτηση. Στο επιχείρημα ότι «έχετε το δικαίωμα υποβάλλετε αιτήσεις διόρθωσης σύμφωνα με τη διαδικασία της προανάρτησης και ο ανάδοχος θα τα διορθώσει στο επόμενο στάδιο της ανάρτησης» απαντάμε ότι δεν είναι δυνατόν εντός 45 ημερών να υποβάλλουμε διορθώσεις για δηλώσεις που χρειάστηκε 1.5 χρόνος για να υποβληθούν και εντέλει δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υποβάλλουμε τα ίδια πράγματα που έχουμε υποβάλλεισυμβάλλοντας έτσι στην αναξιοπιστία του κράτους , επειδή ο ανάδοχος δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του και η επίβλεψη του ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ δεν τον έλεγξε.

Καλούμε το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΙΑΣ να συζητήσει και να υποστηρίξει με σχετικό ψήφισμα το ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΡΤΗΣΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ.

Επίσης καλούμε του βουλευτές του Νομού μας να αναδείξουν το ζήτημα στην Βουλή υποστηρίζοντας το άνω αίτημά μας .

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες