5 Ιουλίου 2014

Και η Μεσσηνία στον πετρελαϊκό χάρτη

"Θαλάσσια οικόπεδα" σε όλο το μήκος των ακτών της Μεσσηνίας παραχωρεί η κυβέρνηση για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου, με διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το φθινόπωρο. Συνολικά θα δημοπρατηθούν 20 οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στο Ιόνιο από τον Κυπαρισσιακό μέχρι τα Διαπόντια νησιά και νότια της Πελοποννήσου. Η σχετική παρουσίαση έγινε χθες στο Λονδίνο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη και την παρακολούθησαν στελέχη περίπου 30 πετρελαϊκών εταιρειών στις οποίες δόθηκε και χάρτης με τα οικόπεδα που θα δημοπρατηθούν..............

Παράλληλα δόθηκε στις εταιρείες το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο των παραχωρήσεων, που θα ακολουθήσουν. Η κυβέρνηση επισπεύδει το διαγωνισμό, που αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το φθινόπωρο. Στην παρουσίαση συμμετείχε και η εταιρεία PGS που έκανε τις έρευνες, τις οποίες πουλάει σε κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετέχει στο διαγωνισμό.
Την παρουσίαση παρακολούθησαν στελέχη γνωστών πετρελαϊκών κολοσσών, όπως οι Exxon, BP κ.λπ. καθώς και άλλων μεγάλων γνωστών εταιρειών, όπως η Repsol και η Eni, ενώ από ελληνικής πλευράς ήταν τα ΕΛΠΕ και η Energean Oil.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, κάνει λόγο για ιστορική μέρα για τη χώρα και προσθέτει: «Μετά από συνεχή προσπάθεια τεσσάρων ετών παρουσιάζουμε σήμερα εδώ στο Λονδίνο, την καρδιά της πετρελαϊκής αγοράς της Ευρώπης, με τη συνεργασία της ελληνικής πρεσβείας, το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Σήμερα βάζουμε τις στέρεες βάσεις για τη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας που στηρίζεται στους εθνικούς ορυκτούς πόρους και ιδιαίτερα τους υδρογονάνθρακες, καθώς και στους ανθρώπους μας και ειδικά τη νέα γενιά. Η Ελλάδα αναβαθμίζει το γεωπολιτικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ανάδειξής της σε σημαντικό παράγοντα ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η εθνική προσπάθεια βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών στρατηγικών για ανάπτυξη των ενδογενών πόρων, διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών. Με επιμονή, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και συνέπεια στα χρονοδιαγράμματα, η κυβέρνηση διεκδίκησε και κέρδισε μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης για την πατρίδα μας. Στην εθνική αυτή προσπάθεια πρέπει να είμαστε και είμαστε όλοι ενωμένοι».
Σύμφωνα με την επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Σοφία Σταματάκη, έχουν αποφευχθεί οι περιοχές κοντά στις ακτές ώστε να προστατευτεί ο τουρισμός.
Ελευθερία
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/epixeiriseis/item/40641-petrelaiika-oikopeda-messinia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες