11 Φεβρουαρίου 2014

Ή στην Πύλο ή στην Καλαμάτα μπέρδεψαν τις μάχες με τις ναυμαχίες

Στο tharrosnews.gr διαβάσαμε μια είδηση με τίτλο: Αναβίωση εκδηλώσεων της ναυμαχίας της Σφακτηρίας προτείνει ο Δήμος Πύλου Νέστορος
και απ ότι φαίνεται έχουν μπερδέψει τις μάχες με τις ναυμαχίες. Από που ξεκίνησε το μπέρδεμα δεν ξέρουμε, αλλά καλό είναι να υπάρχει προσοχή γιατί αυτά τα γεγονότα είναι τόσο μεγάλα, που τουλάχιστον οι τοπικοί επαΐοντες πρέπει να προσέχουν. Διαβάστε το άρθρο και εν συνεχεία τα σχόλια τα δικά μας.
Πρόταση προς κάθε αρμόδια κρατική αρχή για το χαρακτηρισμό ως τοπικής εθνικής εορτής χωρίς αργία στην Πύλο, με αναβίωση εκδηλώσεων στις 26 Απριλίου εκάστου έτους στη μνήμη της ναυμαχίας της Σφακτηρίας, της εξόδου του μπρικιού «Άρις» και του θανάτου των Τσαμαδού, Σαχίνη και Αναγνωσταρά, αλλά και του Ιταλού Φιλέλληνα Σανταρόζα, θα υποβάλει ο Δήμος Πύλου – Νέστορος. ...............
Σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε με τον τρόπο αυτό την επιστολή του αντιναυάρχου Λιμενικού Σώματος και επίτιμου α΄ υπαρχηγού, Πελοπίδα Αγγελόπουλου, προς το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, Δ. Καφαντάρη, που κοινοποιείται και στο Σύλλογο των εν Αθήναις Πυλίων το «Ναυαρίνο», προκειμένου να αναβιώσουν οι σχετικές εκδηλώσεις. Με την επιστολή του ο κ. Αγγελόπουλος προτείνει, εφόσον δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις, να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις 26 Απριλίου εκδηλώσεις και στα δυο μνημεία που υπάρχουν στη Σφακτηρία (το ένα των Τσαμαδού – Σαχίνη – Αναγνωσταρά και το δεύτερο του φιλέλληνα Σανταρόζα), όπως τοποθετήσεις σημαιών ελληνικής και ιταλικής, αντίστοιχα, επιμνημόσυνες δεήσεις, καταθέσεις στεφάνων, ομιλία για το ιστορικό της ημέρας και μικρή δεξίωση στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου, προς τιμήν των παρευρισκομένων αρχών και πολιτών, αναφέροντας πως κατά το παρελθόν πραγματοποιούνταν ανάλογες εκδηλώσεις.
Σχόλια:
1) Μάχη της Σφαχτηρίας έγινε το 425 πΧ μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών.
2) Ναυναχια της Σφακτηριας έγινε 16 Απριλίου 1825 (π.η.)με ήτα και μεγάλες απώλειες για τους Έλληνες και φιλέλληνες
3) Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου είναι γνωστή - 8 Οκτωβρίου 1827.
Όπως και να έχουν όμως τα πράγματα δεν δένει σε καμία περίπτωση η Φωτογραφία με τις τριήρεις και τους αρχαιοπρεπείς οπλίτες, με τους Τσαμαδό – Σαχίνη – Αναγνωσταρά και το φιλέλληνα Σανταρόζα, που πολέμησαν στη Σφακτηρία και γύρω απο αυτή, εναντίον του Ιμπραήμ.
Εκτός αν θέλουν να εορτάζονται και τα δύο αυτά ιστορικά πολεμικά γεγονότα μαζί. Έτσι μόνο ταιριάζει φωτογραφία και Ναυμαχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες