13 Ιανουαρίου 2014

Κατά την πενταετία της ύφεσης στη Μεσσηνία: 3.896 τα "λουκέτα" 4.838 τα "εγκαίνια"

Κατά την πενταετία της ύφεσης 2008-2013 στη Μεσσηνία έβαλαν λουκέτο 3.896 επιχειρήσεις, ενώ την ίδια περίοδο δημιουργήθηκαν 4.838 νέες επιχειρήσεις.
Οπως δείχνει η πρώτη ανάγνωση των στοιχείων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, πολλοί πολίτες αναζητώντας διέξοδο από την ύφεση ιδρύουν επιχειρήσεις, αλλά κάποιες από αυτές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα και αναγκάζονται να κλείσουν. Παράλληλα κλείνουν και παλιές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να επιβιώσουν στο ασφυξιογόνο περιβάλλον της ύφεσης.
Το παραπάνω συμπέρασμα επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του 2013, σύμφωνα με τα οποία έβαλαν λουκέτο 726 επιχειρήσεις, ενώ την ίδια ώρα δημιουργήθηκαν 643 νέες. Το 2012 είχαν κλείσει 757 και είχαν ανοίξει 744 επιχειρήσεις............

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί γονείς ιδρύουν επιχειρήσεις για τα παιδιά τους, είτε εκταμιεύοντας καταθέσεις που είχαν μαζευτεί με κόπο τις προηγούμενες δεκαετίες, είτε πουλώντας ακίνητα. Παράλληλα, αρκετές από τις νέες επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν με επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας - ωστόσο δεν υπάρχει καμία επίσημη έρευνα, ούτε για τη βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων ούτε και για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζονται επίσημα στοιχεία για να διαπιστώσει κάποιος ότι πολλές επιχειρήσεις ανοίγουν σε ήδη κορεσμένους κλάδους -όπως οι καφετέριες, τα κομμωτήρια και τα εμπορικά καταστήματα- ενώ αντιθέτως, σπάνια δημιουργούνται καθετοποιημένες επιχειρήσεις οι οποίες να εμπορεύονται το προϊόν που οι ίδιες παράγουν.
Αναλυτικά τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν και έκλεισαν από το 2006 έως σήμερα παρουσιάζονται στον σχετικό πίνακα.

πηγή Ελευθερία
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/epimelitiria/item/32307-yfesi-louketa-egkainia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες