26 Ιανουαρίου 2014

Μέσα σε 10 χρόνια το 65% των σημερινών αγροτών θα έχουν αποχωρήσει λόγω ηλικίας

«Αν σκεφτούµε ότι οι αγρότες που βρίσκονται σήµερα, 11 Ιανουαρίου του 2014, σε αυτή την αίθουσα είναι πάνω από 50 ετών, το ερώτηµα που προκύπτει είναι ποιος θα ταΐσει τους Έλληνες το 2030», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής, Παύλος Γιαλαγκολίδης, απευθυνόµενος προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, καθηγητή Αθ. Τσαυτάρη, κατά τη διάρκεια ανοιχτής συνάντησης-συζήτησης στο ΕΠΟΚΑΜ του Αγ. Μάµα στα Μουδανιά Χαλκιδικής. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που αποτρέπει την είσοδο των νέων στα αγροτικά επαγγέλµατα και παράλληλα αναγκάζει τους ήδη ενταγµένους νέους αγρότες να αναζητήσουν την τύχη τους µακριά από τις αγροτικές εκµεταλλεύσεις...................

Ποιο είναι το σκεπτικό των αλλαγών που προωθεί η Κοµισιόν για τη βιολογική γεωργία;
Θέλουµε να διασφαλίσουµε τη βιώσιµη ανάπτυξη του κλάδου της βιολογικής γεωργίας για τα επόµενα 10 χρόνια. Πρέπει να αφαιρέσουµε τα εµπόδια που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη της κοινοτικής παραγωγής βιολογικών.

Γιατί ανησυχείτε για το µέλλον της ελληνικής γεωργίας;
Σήµερα οι νέοι ηλικιακά αγρότες (20-35 ετών) είναι µόνο το 6% των αγροτών της Ελλάδος και ο κύριος όγκος των αγροτών, περίπου το 65%, είναι ηλικίας 55-65 ετών, δηλαδή µέσα σε 10 περίπου χρόνια θα έχουν αποχωρήσει, µε τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από τα αγροτικά επαγγέλµατα.
Κατά αυτά τα δέκα χρόνια οι σηµερινοί Νέοι Αγρότες, που µπήκαν µε την προκήρυξη του 2009, πήραν «δικαιώµατα» µόνο 1.200 ευρώ ετησίως και δεν υπάρχουν διαθέσιµα άλλα. Την ίδια στιγµή ένας 60άρης παίρνει από την ενιαία ενίσχυση ίσως 10-15.000 ευρώ ετησίως. Αυτό καθιστά τον Νέο Αγρότη ευάλωτο και εκτεθειµένο σε αθέµιτο ανταγωνισµό, που δεν θα του επιτρέψει να επιβιώσει στον ισχυρό ανταγωνισµό.

Οι νέοι δεν έχουν περισσότερα πλεονεκτήµατα από τους παλιούς επαγγελµατίες αγρότες;
Όχι, στην πραγµατικότητα ο Νέος Αγρότης προσπαθεί να ενταχθεί στην κοινωνία, προσπαθεί να κάνει οικογένεια (σύντροφος, σπίτι, παιδιά, ανατροφή κ.λπ.) και προσπαθεί ταυτόχρονα να επενδύσει και να σταθεροποιήσει τη νέα του επιχείρηση. Όλα αυτά είναι εξασφαλισµένα για τους µεγαλύτερους αγρότες, αν δεν έχουν ήδη απαλλαχθεί από τέτοιες έννοιες ή ακόµα και πιθανόν να έχουν επιπλέον βοήθεια από τα παιδιά τους και από τους δοκιµασµένους φίλους τους στην αγροτική κοινωνία.

Τι προτείνετε ως Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής;
Ιδρυθήκαµε επίσηµα µόλις το 2013, και στη συνάντηση της 11ης Ιανουαρίου 2014 µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στα Μουδανιά προτείναµε τα εξής:
1. Θέλουµε να βελτιωθεί όσο γίνεται η απαράδεκτη κατάσταση που έχει φέρει η εφαρµογή της ΚΑΠ και να αποκατασταθούν άµεσα οι αδικίες.
2. Όπως τα «one shop stop» των άλλων επιχειρηµατικών τοµέων πρέπει να δηµιουργηθούν ίδιας µορφής «σπίτια αγρότη» για οποιονδήποτε θέλει να ασχοληθεί στα αγροτικά επαγγέλµατα ή είναι αγρότης, ως παραρτήµατα Αγροτικών Επιµελητηρίων, αφού τα τοπικά Επιµελητήρια δεν δέχονται ότι επιχειρούν, επενδύουν και αναλαµβάνουν µεγάλους κινδύνους και αβεβαιότητες.
3. Πρέπει να δηµιουργηθεί χρηµατοπιστωτικό εργαλείο για την υποστήριξη της κοινωνικής οικονοµίας (Συνεταιρισµοί, Σύλλογοι, Αλληλόχρεες δοµές πρόνοιας κ.λπ.). Οι τράπεζες δεν µπορούν να εξυπηρετήσουν επαρκώς τις αγροτικές δραστηριότητες.
4. Πρέπει να εξασφαλιστεί η µεταφορά όσο το δυνατόν περισσοτέρων πόρων στον ∆εύτερο Πυλώνα, στην Αγροτική Ανάπτυξη, µε συµµετοχή αγροτών και κυρίως για τους αγρότες.
5. Να επανακτηθεί µέρος από την «απόσταση»-διαφορά τιµών παραγωγού µέχρι τις τιµές καταναλωτή µε κοινή ωφέλεια τόσο των παραγωγών, όσο και των καταναλωτών, όπως είναι οι Αγορές Αγροτών.
6. Αποκλεισµός ελληνοποιήσεων και κοινωνικού-ποιοτικού ντάµπιγκ από εισαγόµενα από άλλες χώρες αγροτικά προϊόντα.
7. Επείγουσα και έκτακτη στήριξη τοπικών συλλογικών σχηµάτων (συνεταιρισµοί, οµάδες παραγωγών, ΚοινΣΕπ κ.λπ.).

Η νέα ΚΑΠ δεν θα βοηθήσει τους Νέους µε την κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων;
Το Συµβούλιο Υπουργών και το Ευρωκοινοβούλιο, µε την υποστήριξη, ή την ανοχή, των αγροτοσυνδικαλιστών, που έχουν χρόνο να ασχοληθούν, έχει παραπέµψει την κουτσουρεµένη εφαρµογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (2014-2020) µετά το 2019, και όπως λένε όλοι µε ορίζοντα το 2028.
Όλα αυτά είναι αποτρεπτικά για νέους που θέλουν να µπουν στα αγροτικά επαγγέλµατα και ωθούν τους ήδη ενταγµένους νέους αγρότες να επιλέξουν άλλες λύσεις, µακριά από τις αγροτικές εκµεταλλεύσεις. Σε συνδυασµό µάλιστα µε την πολύ πιθανή αποµάκρυνση των ηλικιωµένων για διαφόρους λόγους από την αγροτική παραγωγή, προκύπτει αβίαστα η µεγάλη αλήθεια-απορία: «Ποιος θα ταΐσει τους Έλληνες το 2030;».
BIOΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Παύλος Γιαλαγκολίδης γεννήθηκε το 1986 στα Φλογητά Χαλκιδικής, όπου και ζει. Σπούδασε Πληροφορική και συµπλήρωσε τις σπουδές του ως ∆ιοικητικό & Οικονοµικό Στέλεχος Επιχειρήσεων. Εντάχθηκε µε το Πρόγραµµα Νέων Γεωργών (προκήρυξη 2009), έχει εγκεκριµένο Σχέδιο Βελτίωσης και ασχολείται µε την γεωργία (καλλιεργεί περίπου 300 στρέµµατα µε βερίκοκα, ελιές, κηπευτικά & σιτηρά).
Η µητέρα του διατηρεί οπωροπαντοπωλείο στο οποίο προωθεί την παραγωγή.

Συνέντευξη στον Πέτρο Αλεξανδρή από το 427ο φύλλο της Agrenda 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες