4 Δεκεμβρίου 2013

Καλό Νερό - Τσακώνα: Πάνε να τη βγάλουνε μόνο με διαπλάτυνση;

Στο τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα υπάρχουν πολλά προβλήματα και γι' αυτό το υπουργείο Υποδομών προσανατολίζεται στο να πλατύνει απλώς τον υπάρχοντα δρόμο, χωρίς να κατασκευάσει σύγχρονο αυτοκινητόδρομο:
Αυτό αναφέρει χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Πρώτη" της Ηλείας και δεν έχει διαψευστεί από κυβερνητικά στελέχη.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το τμήμα Πάτρα - Πύργος θα δημοπρατηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2014, ενώ το Πύργος - Καλό Νερό θα ξεκινήσει... μετά το 2018. Οσο για το τμήμα Τσακώνα - Καλό Νερό, αντιμετωπίζεται ως προβληματικό επειδή έχουν ακυρωθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και γιατί θεωρείται ότι μέχρι στιγμής έχει μικρή κίνηση. ..................
Αν ισχύουν όσα αναφέρει το ρεπορτάζ, η Μεσσηνία πιάστηκε ξανά στον ύπνο όπως και με τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Καλαμάτα, που σταμάτησε στην Τρίπολη και χρειάστηκε να περάσουν κοντά 20 χρόνια για να φτάσει στη Θουρία. Ετσι και τώρα φαίνεται πως ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος θα σταματήσει στον Πύργο, ενώ οι Μεσσήνιοι θα πρέπει να βολευτούν με τη... διαπλάτυνση του υπάρχοντος επικίνδυνου δρόμου.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται πλέον η αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Λαμπρόπουλου και Δημήτρη Σαμπαζιώτη, οι οποίοι δεν έχουν πια κανένα λόγο να ψηφίσουν την κουτσουρεμένη σύμβαση της Ολυμπίας Οδού. Σε κάθε περίπτωση πάντως προξενεί εντύπωση η ακύρωση ενός σημαντικού έργου που είχε προγραμματιστεί στην εκλογική περιφέρεια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Πολλοί αναρωτιούνται μάλιστα αν ο πρωθυπουργός γνωρίζει τα σχέδια του υπουργείου Υποδομών και αν εγκρίνει την ακύρωση του έργου.
Το τυχερό-άτυχο τμήμα
Στην Ολυμπία κουρεύτηκε όλο το δυτικό τμήμα από την Πάτρα μέχρι την Τσακώνα, ένα τμήμα με μήκος 180 χλμ. Σε αυτό το κομμάτι υπήρξε τριπλός διαχωρισμός, με τις μελέτες που διαθέτει η Ολυμπία Οδός να χρησιμοποιούνται για να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις. Αυτό συγκαταλέγεται στα θετικά. Το τυχερό-άτυχο τμήμα είναι αυτό του Πάτρα - Πύργος, το οποίο θα δημοπρατηθεί σε μερικούς μήνες ως ένα από τα πρώτα έργα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 σαν δημόσιο έργο με κόστος 390 εκ. ευρώ. Το μήκος του δρόμου είναι περίπου 90 χλμ. Αν δεν έχουμε προβλήματα τότε το έργο θα μπορεί να ολοκληρωθεί έως το 2016. Το Τσακώνα-Καλό Νερό έχει μήκος 50 χλμ. Εδώ υπάρχουν πολλά κακά. Κουρεμένο ως τμήμα, ακυρωμένοι περιβαλλοντικοί όροι λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων, μικρή ημερήσια κίνηση. Γι' αυτό το τμήμα όλα είναι πιθανά. Ο υπουργός είπε πως θα μπορούσε προς το παρόν να γίνει διαπλάτυνση του υπάρχοντος δρόμου. Η Τσακώνα θα αποτελέσει σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο, καθώς ενώνεται με τον αυτοκινητόδρομο "Μορέα" και πιθανολογείται πως θα έχει αξιόλογη κίνηση. Δεύτερον η δέσμευση του υπουργού για «κατά το δυνατόν συντομότερη κατασκευή». Το άτυχο τμήμα είναι αυτό του Πύργου - Τσακώνα. Μέσα σε αυτό βρίσκεται το κομμάτι του Καϊάφα με τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί από το ΣτΕ και έχουν να κάνουν με την προστατευόμενη περιοχή. Η κατασκευή του τμήματος έχει μεταφερθεί για το… μακρινό 2018 και βλέπουμε.
Απο Ελευθερία
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/31261-kalo-nero-tsakona-diaplatynsi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες