29 Δεκεμβρίου 2013

Κρητικό σταμναγκάθι από τη ...Μεσσηνία!

Μπορεί το σταμναγκάθι να είναι συνδεδεμένο με την Κρήτη, λίγοι όμως γνωρίζουν ότι υπήρχε πριν πολλές δεκαετίες και στη Μεσσηνία.
Βραχόφανα το έλεγαν στη Μάνη, χόρτο ή ραδίκι της θάλασσας στην Πύλο στην περιοχή του Κάστρου. Η άγνοια όμως για το τι ακριβώς είναι, οδήγησε στο ξερίζωμα.
Μετά από πολλά χρόνια, ο επιχειρηματίας, Γιώργος Πάλλας, και η εταιρεία Cretan Gaia φέρνουν και πάλι το σταμναγκάθι στη Μεσσηνία...................

Ηδη στους πρόποδες του Ταϋγέτου πάνω από τα Γιαννιτσάνικα βρίσκεται σε εξέλιξη ηπρώτη οργανωμένη καλλιέργεια σταμναγκαθιού στη Μεσσηνία σε έκταση 2,5στρεμμάτων. Η μονάδα της Cretan Gaia στην Κρήτη παράγει περίπου 2 τόνους ημερησίως, καθιστώντας έτσι την εταιρεία ως το μεγαλύτερο παραγωγό σταμναγκαθιού στην Ελλάδα.
Σε ετήσια βάση παράγει γύρω στους 500 τόνους, όταν η ετήσια ζήτηση στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2.000 τόνους. Ανάλογης δυναμικότητας αναμένεται να είναι και η μεγάλη μονάδα που ετοιμάζει η εταιρεία στη Μεσσηνία (δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί το μέρος), όπου θα υπάρχουν τόσο υπαίθρια, όσο και υδροπονική καλλιέργεια. Η υδροπονική καλλιέργεια, την τεχνογνωσία της οποίας η εταιρεία κατέχει σε άριστο βαθμό, εξασφαλίζει, μεταξύ άλλων, παραγωγή όλο το χρόνο, ακόμα και το καλοκαίρι.
Ενδιαφέρον μάλιστα για το σταμναγκάθι υπάρχει πλέον και από το εξωτερικό. Κρητικοί, αλλά και Μεσσήνιοι από ΗΠΑ, Καναδά, αλλά και προσφάτως από Γερμανία έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προμήθεια σταμναγκαθιού.
reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες