20 Νοεμβρίου 2013

Κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς: κανόνες για υψηλή παραγωγή!

Η ελιά είναι δέντρο που αντιδρά θεματικά σε καλλιεργητικές παρεμβάσεις, όπως το κλάδεμα. Αρκεί να γίνεται σωστά! Αν η επέμβαση του κλαδέματος είναι επιτυχής, το δένδρο οδηγείται σε υψηλές αποδόσεις και περιορισμό της παρενιαυτοφορίας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση παρατηρούνται προβλήματα που εντέλει ζημιώνουν το εισόδημα του παραγωγού.
Μετά το πέρασμα από την νεαρή ηλικία στην ενήλικη ζωή, το ελαιόδενδρο απαιτεί εφαρμογή κλαδέματος καρποφορίας. Με το κλάδεμα αυτό στοχεύουμε στη ρύθμιση της φυσιολογίας του φυτού, ώστε να μεταφερθούν τα φωτοσυνθετικά προϊόντα στους καρπούς. Πριν την όποια επέμβαση είναι απαραίτητη η γνώση των οργάνων του δένδρου και του τρόπου που καρποφορεί........

Η ελιά δίνει καρπούς από μικτούς οφθαλμούς μασχαλιαία και σε βλάστηση 2ης χρονιάς, με διαφοροποιήσεις κυρίως στον τρόπο προσανατολισμού της βλάστησης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, μεταξύ άλλων, η ποικιλία επηρεάζει τη μεθοδολογία κλαδέματος. Η συνηθισμένη ελαιοκομική πρακτική μας δείχνει ότι οι μέθοδοι κλαδέματος επηρεάζονται σημαντικά από την τοπική παράδοση και το σχήμα διαμόρφωσης που ακολουθείται κυρίαρχα στην περιοχή.
Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούν βήμα προς βήμα τα σημεία στα οποία πρέπει να δώσει έμφαση ο κλαδευτής, πριν πιάσει το κλαδευτικό ψαλίδι.
-Αραιώνουμε ή/και βραχύνουμε τους ετήσιους βλαστούς, εκείνους δηλαδή που πρόκειται να δώσουν καρπούς την επόμενη περίοδο. Η βράχυνση γενικά πρέπει να αποφεύγεται, ενώ αυτό το αραίωμα εφαρμόζεται μόνο όταν έχουμε εξαιρετική ευρωστία του κλάδου.
-Αντίστοιχη εφαρμογή πραγματοποιείται για την διετή βλάστηση, εκείνη δηλαδή που θα καρποφορήσει την τρέχουσα χρονιά.
-Απομάκρυνση των βλαστών που καρποφόρησαν κατά 50%.
-Αφαίρεση όσων βλαστών δεν καρποφόρησαν, ενώ ήταν αναμενόμενο. Ο αριθμός των κλαδευόμενων κλαδιών/βλαστών εξαρτάται από το βαθμό γενικής καρποφορίας του δέντρου. Εάν αυτό καρποφόρησε επαρκώς, τότε κόβονται όλοι οι διετείς βλαστοί που δεν έδωσαν καρπό.
-Απομάκρυνση κλαδιών ή βλαστών που είναι ξερά, άρρωστα και κακού προσανατολισμού (π.χ. διασταυρώνονται με άλλα κλαδιά).
Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή του συνόλου ή μέρους των παραπάνω επεμβάσεων θα εξαρτηθεί από την εικόνα του ελαιώνα, τις ικανότητες των κλαδευτών και την εκτίμηση του κόστους κλαδέματος.
Περισσότερες πληροφορίες στο online σεμινάριο Ελαιοκομίας του e-school by agronomist.gr.
Απο ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες