6 Οκτωβρίου 2013

Ελαιόλαδο, κομπίνες και έλλειψη μέτρων προστασίας.

Χωρίς καμία αμφιβολία το κεφάλαιο της απάτης στο ελαιόλαδο είναι το σημαντικότερο ίσως όλων που έχουν να κάνουν με το σημαντικό αυτό προϊόν.
Εδώ και πολλά χρόνια εξελίσσεται μια διαρκής προσπάθεια έτσι ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα νοθείας με την καθιέρωση νέων δεικτών για την κατάταξη των ελαιολάδων. Διαδικασία που προχωρεί μετ’ εμποδίων καθώς εμφανίζεται και σύγκρουση συμφερόντων που μεταφράζεται και σε διαμάχες για τις τιμές αυτών των δεικτών.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση όμως ισχυρότατα συμφέροντα απέτρεψαν ..............
την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου για την τοποθέτηση συσκευασιών ελαιολάδου μιας χρήσης στα τραπέζια των καταστημάτων που σχετίζονται με την εστίαση. Και άρχισαν πάλι τα… συνέδρια για να πεισθούν οι ιθύνοντες ότι πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με την πρόσφατη ειδησεογραφία, ενημερωτική εκδήλωση για τις ιδιότητες του ελαιολάδου πραγματοποίησαν τα λόμπι των αγροτών Copa - Cogeca, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη συνδρομή του Πορτογάλου ευρωβουλευτή, Λούις Μανουέλ Καπόουλας Σάντος. Σκοπός ήταν να τονίσουν τα μεγάλα οφέλη του ελαιολάδου και να διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές έχουν την καλύτερη ενημέρωση για την ποιότητα αυτού του προϊόντος.
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Copa - Cogeca για το ελαιόλαδο κ. Φαλκάο δήλωσε: «Λόγω των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με τα μέτρα για την προώθηση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού έως τον τελικό καταναλωτή, βλέπω με ευχαρίστηση ότι η εκδήλωσή μας έχει ανταπόκριση από πολλούς βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν την ποιότητα του ελαιολάδου που αγοράζουν και πρέπει να εμπιστεύονται τη γνησιότητά του. Αυτός είναι ο λόγος που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να διευρύνει τις συζητήσεις σχετικά με τα μέτρα που αποσκοπούν στην προώθηση της ποιότητας του ελαιολάδου. Πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο έχει πολλά θρεπτικά στοιχεία και οφέλη για την υγεία προσφέροντας ένα υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων. Είναι απαραίτητο να ληφθούν ειδικά μέτρα για την ενίσχυση και την προστασία της ποιότητας του ελαιολάδου, καθώς και η αποφυγή καταχρηστικών πρακτικών που επηρεάζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα προϊόντα αυτά».
Στα λόγια όλα είναι καλά, πλην όμως αν δεν μπορούν να καθιερώσουν κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ενωση που συγκεντρώνει το συντριπτικό ποσοστό παραγωγής ελαιολάδου, ο καθένας καταλαβαίνει τι γίνεται σε άλλες χώρες με μεγάλες αγορές και ελάχιστη (ή μηδενική) παραγωγή. Ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες που πάει η απάτη σύννεφο με πρώτα θύματα τα ελαιόλαδα από την Νότια Πελοπόννησο και ειδικότερα τη Μεσσηνία. Το απίστευτο της ιστορίας είναι πως τώρα πέφτουν θύματα απάτης και οι Ιταλοί, οι πρώτοι διδάξαντες τα κόλπα στην παγκόσμια αγορά.
Την πληροφορία αλιεύσαμε στο Διαδίκτυο και η αλήθειά της πιστοποιείται από φωτογραφίες των φιαλών που αναφέρονται στο κείμενο: «Είναι γνωστό ότι οι Ιταλοί (και καλά κάνουν) "εκμεταλλεύονται" το ποιοτικό ελληνικό ελαιόλαδο πλασάροντάς το στις διεθνείς αγορές ως μοναδικό / πανάκριβο ιταλικό.
Τις μπαμπεσιές τους όμως αντιγράφουν τώρα κι άλλοι Μεσόγειοι γείτονες για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές του εξωτερικού να αγοράσουν τα υποβαθμισμένα (και αγνώστου σύνθεσης) λάδια τους.
Ετσι στα αμερικάνικα ράφια των σούπερ μάρκετ, ο βιαστικός καταναλωτής διαβάζοντας στη συσκευασία brand names με ονόματα γνωστών ιταλικών πόλεων όπως "Παλέρμο" και "Tορίνο" νομίζουν ότι ψώνισαν κελεπούρι ιταλικό ελαιόλαδο, και μάλιστα σε τόσο χαμηλή τιμή.
Δείτε όμως ποιες είναι οι χώρες προέλευσης αυτών των... λαδιών.
Το "Palermo" είναι από την Τουρκία, και το "Torino" από την Τυνησία.
Οχι δηλαδή πως κάποια ελληνικά-ομογενειακά λαμόγια δεν κάνουν παρόμοιες μπαμπεσιές, για να "ταΐσουν" τους συμπατριώτες μας που "επιμένουν ελληνικά" με επικίνδυνες μούργες, που στη συσκευασία τις βαφτίζουν ως Π.Ο.Π. παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας.
Γιατί άλλωστε να μην το πράξουν, αφού δεν πειράζει τους Καλαματιανούς, αλλά και τους αρμόδιους του υπουργείου Εξωτερικών, και ειδικά του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, που ακριβοπληρώνονται για να προστατεύουν την... παρθενιά του.
Αυτοί το τρώνε;».
Μπορεί η πληροφορία να έχει μια αξία, ακόμη μεγαλύτερη αξία όμως έχει η ακροτελεύτια παράγραφος. Η οποία καταλογίσει ουσιαστικά ανικανότητα και αδιαφορία των αρμοδίων για την προστασία των καταναλωτών από την εκτεταμένη απάτη στην αμερικάνικη αγορά όπου πωλούνται υποβαθμισμένα ελαιόλαδα(;) ως "έξτρα παρθένα" προερχόμενα από την Καλαμάτα. Οταν έσκασε πριν από λίγα χρόνια η ιστορία, όλοι έτρεχαν απειλώντας με… έρευνες και μέτρα. Οσο τα είδατε εσείς, τα είδαμε και εμείς. Να περιμένουμε απάντηση από υπουργείο, Περιφέρεια και Ενωση για τις ενέργειες που κάνουν προκειμένου να προστατεύσουν το ελαιόλαδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και αλλού; Τώρα θα μας πείτε, αφού δεν μπορούν να το κάνουν στην Ελλάδα, θα το κάνουν στο εξωτερικό;

Ηλία Μπιτσάνη απο την Ελευθερία
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/stiles-sxolia/kalimera-perifereia/item/29276-elaiolado-kompina-ameriki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες