31 Οκτωβρίου 2013

Κατηγοριοποίηση των οικισμών της Μεσσηνίας ανάλογα με τα μορφολογικά τους δεδομένα.

Επίσκεψη στη Μεσσηνία πραγματοποίησαν στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία δειγματοληπτικά σε οικισμούς για τους οποίους το ΥΠΕΚΑ έχει αναθέσει μελέτες με τον τίτλο «Μελέτη μορφολογικών κανόνων δόμησης και αρχιτεκτονικής στις περιοχές εντός και εκτός οικισμών μέχρι 2000 κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου».
Σκοπός των μελετών είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για όλους τους οικισμούς της Μεσσηνίας ως προς το θεσμικό τους πλαίσιο αν είναι οριοθετημένοι, αν έχουν δασικές περιοχές, για τους παραλιακούς οικισμούς αν έχουν χαραγμένο αιγιαλό και παραλία κ.λ.π.................


Στη συνέχεια γίνεται κατηγοριοποίηση των οικισμών ανάλογα με τα μορφολογικά τους δεδομένα με σκοπό στους πιο ενδιαφέροντες να προταθούν μορφολογικοί περιορισμοί δόμησης ώστε ν’ αποφεύγονται σημερινές αστοχίες.

Η νέα παραγωγή κτιρίων ν’ αποτελεί δημιουργική συνέχεια του τοπικού πολιτισμού και όχι αρνητική τομή. Να έχει αισθητική ποιότητα, να προσαρμόζεται στην οικοδομική παράδοση και το τοπίο της περιοχής. Διαφάνεια με τη διαμόρφωση αντικειμενικών κριτηρίων ελέγχου των αρχιτεκτονικών μελετών με συμμετοχή και ενημέρωση του πολίτη.

Ο κ. Αλευράς τόνισε ότι το παραπάνω πρόγραμμα είναι μια φιλόδοξη πρωτοβουλία με οφέλη τη διαφύλαξη ενός σημαντικού οικονομικού και πολιτιστικού πόρου που είναι η ταυτότητα της κάθε περιοχής, στοχεύει στην προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και το σημαντικότερο στην εξυπηρέτηση του πολίτη και τη διαφάνεια.

Από Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες