2 Σεπτεμβρίου 2013

"Μπλόκο" επιδοτήσεων για οφειλές στον ΟΓΑ

Συμψηφισμό αγροτικών επιδοτήσεων με οφειλές εισφορών στον ΟΓΑ έχει προτείνει η τρόικα και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υιοθετήσει την πρόταση για να κλείσει την "μαύρη τρύπα" των ασφαλιστικών ταμείων. Αν τελικώς υιοθετηθεί η πρόταση, οι αγρότες που οφείλουν εισφορές στον ΟΓΑ δεν θα λάβουν ολόκληρη την επιδότηση καθώς το κράτος θα εισπράξει τα οφειλόμενα πριν κατατεθούν τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι ασφαλιστικές οφειλές των 288.587 αγροτών προς τον ΟΓΑ υπερβαίνουν τα 510 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που θεωρείται αδύνατη η οποιαδήποτε παρέμβαση για ενέργειες αναγκαστικής είσπραξης, εξαιτίας του ότι ο ΟΓΑ δεν έχει αρμοδιότητα έκδοσης πράξεων βεβαίωσης για αναγκαστικές εισπράξεις οφειλών, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων.

Σύμφωνα λοιπόν με το agronews. gr ," το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει την κυβέρνηση να προωθήσει ρύθμιση για παρακράτηση των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των παραγωγών προς τον ΟΓΑ, οι οποίες ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 510 εκατ. ευρώ. Το επιχείρημα των αρμοδίων του ΔΝΤ αναφέρει ότι ο ΟΓΑ δεν έχει αρμοδιότητα έκδοσης πράξεων βεβαίωσης για αναγκαστικές εισπράξεις οφειλών, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων, άρα δυσκολεύεται να τις εισπράξει. Αλλωστε, όπως σημειώνεται, δεν είναι τυχαίο ότι σε ρύθμιση του ΟΓΑ το 2011 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανταποκρίθηκε μόλις το 18% των οφειλετών του οργανισμού.
Για τον λόγο αυτό, το ΔΝΤ προτείνει να μη χρησιμοποιήσει στην παρούσα φάση ο ΟΓΑ το νέο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στο οποίο θα ενταχθούν προοπτικά τα μεγαλύτερα ταμεία, αλλά τον οργανισμό για τις κοινοτικές επιδοτήσεις, με άλλα λόγια τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στην περίπτωση που η ρύθμιση αυτή εφαρμοστεί τελικά, θα είναι η πρώτη φορά που θα επιτραπεί να παρακρατηθούν ποσά απευθείας από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και προφανώς ανοίγει ο ασκός του Αιόλου ώστε να ακολουθήσει συμψηφισμός των επιδοτήσεων και με άλλες οφειλές των παραγωγών -για παράδειγμα προς το Δημόσιο ή τις τράπεζες.
Οπως ισχύει ως σήμερα, οι επιδοτήσεις καταβάλλονται αυτούσιες στον τραπεζικό λογαριασμό των παραγωγών αν και βεβαίως στην πράξη αυτό δεν ισχύει καθώς η τράπεζα μόλις "φανεί" το σύνολο των χρημάτων, αμέσως μετά παρακρατεί το ποσό που της οφείλει ο παραγωγός (για παράδειγμα, από ανοιχτό δάνειο), πάντα με την έγγραφη συναίνεσή του.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των παραγωγών προς τον ΟΓΑ ανέρχονται στα 510 εκατ. ευρώ, ένα υπέρογκο ποσό ιδίως αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι μειώνεται δραστικά η χρηματοδότηση του οργανισμού από τον προϋπολογισμό: το 2012 έλαβε 4,660 δισ. ευρώ, ενώ φέτος δεν πρόκειται να αντλήσει πάνω από 2,8 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι οι κοινοτικές επιδοτήσεις προς τους αγρότες ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ ετησίως, συνάγεται ότι φέτος ο ΟΓΑ θα παρακρατήσει το 25% από τα χρήματα που προορίζονταν για τους αγρότες".


ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Αυτό πάντως που ισχύει μέχρι σήμερα είναι πως οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ που έχουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης αλλά οφείλουν εισφορές, μπορούν σήμερα να τις συμψηφίσουν με τη σύνταξή τους. Με βάση το άρθρο 68 του Ν. 4144/2013, ο ΟΓΑ δίνει την δυνατότητα συμψηφισμού ή παρακράτησης οφειλόμενων εισφορών στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών από το σύνολο των δικαιούμενων ποσών σύνταξης (βασικής και κύριας).
Ειδικότερα, για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ θα χορηγείται η σύνταξη αν το σύνολο των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης συνταξιοδότησης, δεν είναι μεγαλύτερο των 4.000 ευρώ. Το οφειλόμενο ποσό συμψηφίζεται ή παρακρατείται κάθε μήνα και μέχρι της ολοσχερούς εξόφλησής του, από το σύνολο των δικαιούμενων ποσών σύνταξης.
Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μετά τις 28 Απριλίου 2013 (ημερομηνία έναρξης του νόμου) το ποσό των ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών που μπορεί να συμψηφιστεί με το συνολικό ποσό της χορηγούμενης σύνταξης, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4.000 ευρώ. Αν το οφειλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο των 4.000 ευρώ θα ενημερώνεται εγγράφως ο ενδιαφερόμενος, ότι για να εκδοθεί απόφαση συνταξιοδότησης, το ποσό πέραν των 4.000 ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί μέσω ΑΤΕ κάνοντας χρήση του ειδικού εντύπου ΚΜΠ 639. Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν πριν τις 28 Απριλίου 2013 και παραμένουν σε εκκρεμότητα λόγω οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, για κάθε μία υπόθεση θα γίνει υπολογισμός των χορηγούμενων ποσών συντάξεων και εφόσον το ποσό των οφειλόμενων εισφορών μπορεί να συμψηφισθεί με το σύνολο των αναδρομικών συντάξεων με μήνα ένταξης τον Οκτώβριο του 2013, θα εκδίδεται απόφαση συνταξιοδότησης.

Πηγή Ελευθερία
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/28347-mploko-epidotisewn-ofeiles-oga

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες